Skip to content

10 muzee spectaculoase care se inaugureaza in 2020 si o expozitie dedicata relatiilor esuate la Bucuresti

Incepand cu o fabrica de branza abandonata si pana la o cladire de tranzactii bursiere din Paris, arta este expusa in spatii noi, surprinzatoare, in 2020. Noul an aduce in prim plan deschiderea unor muzee precum hiper-contemporanul Muzeu X din Beijing, reinterpretarea unor spatii vechi apartinand Palatului Berlin si extinderea unor institutii importante precum Muzeul de Arte Plastice din Houston.

Si in 2020 directorii de muzeu si curatorii cauta diferite procedee prin care pot spune povesti si pot experimenta diferite principii de organizare, scopul fiind acela de a crea naratiuni mai fluide fata de anii trecuti.

Fie ca aduc artele culinare la muzeu, deschid un laborator stiintific in cadrul acestuia sau ca expun munca inginerilor alaturi de artisti, peste tot, organizatorii vor cauta modalitati de a reuni diferite genuri si discipline.

Aici puteti afla ce cred curatorii de la Victoria &Albert Museum despre directiile in care vor merge muzeele ca sa ofere vizitatorilor experiente tot mai imersive.

Dar, in timp ce muzeele de arta isi dezvăluie istoria, extinzand aria si tipul lucrarilor pe care le expun, o piesa centrala pentru muzeele care se deschid anul acesta este reprezentata deopotriva si de numele mari, figurile devenite istorice prin succesul pe care l-au afirmat deja pe piata artei.

Muzeul secolului XXI va lupta pentru un echilibru intre vechi si nou, oferind totodata regionalitatii o relevanta mai larga, intr-o lume care se globalizeaza rapid.

The Momentary – Bentonville, Arkansas – promite numeroase experiente culturale

Architect: Wheeler Kearns, buget: nespecificat, inaugurare: februarie 2020

Muzeul Crystal Bridges din Arkansas va deschide, in centrul orasului Bentonville, pe 22 februarie 2020, un pavilion tip satelit intr-o fabrica de branzeturi renovata. Locul va gazdui multiple experiente culturale – de la festivaluri de muzica, la arte culinare, totul in acelasi spatiu.

Printre numele prezente la The Momentary se va remarca si Frances Bagley, artista care realizeaza sculpturi provocatoare din par uman.

Cu sediul in centrul Americii, hub-ul cultural il va avea ca lider pe olandezul Lieven Bertels, fostul director cultural al festivalului Leeuwarden-Fryslân 2018 si isi propune sa exploreze arta contemporana intr-un context global, prin punerea in functiune si expunerea activa a lucrarilor care sugereaza idei noi si inspira actiune si conversatie.

X Museum – Beijing – un muzeu multidisciplinar destinat artei contemporane

Arhitect: TEMP, buget: 1.5 milioane dolari, inaugurare: martie 2020

Initiativa apartine celebrului colectionar Michael Xufu Huang, care alaturi de femeia de afaceri Theresa Tse va deschide X Museum, un muzeu dedicat artei contemporane din China. Specialistii spun ca daca muzeul se va asemana cu colectia de arta detinuta de Huang, acesta va fi orientat spre viitor si va avea un spirit tanar. Colectionarul are un interes considerabil pentru artistii post-internet, precum Amalia Ulman, insa in colectia acestuia se regasesc si pictorii Nicolas Party si Lucas Arrada.

Michael Xufu Huang colectioneaza lucrari de arta de la varsta de 16 ani si isi propune sa realizeze o recenzie ritmica de trei ani a artei contemporane chineze si a dezvoltarii sale.

Muzeul va prezenta lucrari ale oamenilor de stiinta, ingineri si designeri, precum si artisti. Numele „X” subliniaza aceasta atitudine multidisciplinara, considerand muzeul ca un incubator pentru „traversarea” continentelor, generatiilor si ideilor.

Show-ul „How do we begin” pune accent pe dezvoltarea tehnologiilor, modul in care acestea au impact asupra mijloacelor de productie din punct de vedere multidisciplinar, in anul 2020. Organizat de curatorul Poppy Dongxue Wu, evenimentul va prezenta 33 de artisti chinezi cu varste sub 40 de ani, de la Cui Jie, artist cunoscut pentru peisajele sale cu orase futuriste, pana la Guan Xiao, care realizeaza instalatii pline de umor cu sculpturi din bronz extraordinare.

Muzeum X va fi un muzeu de arta unic in China, dedicat crearii de oportunitati pentru tinerii artisti.

Muzeul He Art din Guangdong, China – creat pentru artistii specializati in arta picturii cu cerneala

Architect: Tadao Ando, buget: 28 milioane dolari, inaugurare: martie 2020

Intr-o regiune din China cunoscuta indeosebi pentru latura culinara, familia He, fondatoare a companiei de electronice Midea, incearca sa-si construiasca o noua reputatie, in lumea artei.

Cu o o suprafata de 16.000 de metri patrati, muzeul He va iesi in evidenta prin aducerea in prim plan a artistilor scolii locale Lingnan, specializati in arta picturii cu cerneala, insa familia He promite totodata si prezenta unor nume uriase precum Picasso, Calder si Warhol.

Denumirea muzeului este un omonim al prenumelui familiei care inseamna „armonie si pace”, iar structura plina de lumina in forma de spirala va fi inconjurata de o gradina linistita, amenajata cu elemente de apa.

Expozitia de inaugurare a muzeului, „From the Mundane World”, se va desfasura in perioada 21 martie – 21 iulie 2020 si va fi compusa din doua parti, o expozitie din colectia permanenta a familiei pentru a-si evidentia valorile istorice si una cu tematica globala contemporana. Evenimentul va fi condus de curatorul Feng Boyi si echipa sa: Hu Bin, Wang Xiaosong, Liu Gang si Shao Shu.

Albertina Modern din Viena – un omagiu adus artei vieneze de dupa 1945

Architect: MHM Architects, buget: 55.7 milioane dolari, inaugurare: martie 2020

In urma achizitiei a doua noi colectii majore – Essl si Jablonka – Muzeul Albertina din Viena va inaugura al doilea spatiu, in Künstlerhaus. Muzeul are o colectie extinsa de arta moderna, cu 60.000 de lucrari de 5.000 de artisti, de la Andy Warhol la Pipilotti Rist, Cindy Sherman, Gottfried Helnwein, Gerhard Richter, Jonathan Meese, Hubert Scheibl și mulți alții.

Cladirea are 2500 metri patrati si a fost construita in 1865. Restaurarea, modernizarea si extinderea a ceea ce a devenit acum noul muzeu de arta moderna din Viena a durat trei ani.

Programul este valabil din 13 martie 2020, in fiecare zi de la 10:00 la 18:00.

Adresa: Muzeul de arta moderna, Karlsplatz nr. 5, Viena.

Noul pavilion al Muzeului de Arta Asiatica – San Francisco

Arhitect: wHY, buget: 38 milioane dolari, inaugurare: sfarsitul primaverii 2020

Inaugurarea pavilionului Akiko Yamazaki si Jerry Yang, in cadrul Muzeului de Arta Asiatica va fi unul dintre cele mai mari evenimente de arta ale anului in San Francisco.

Noul spatiu include si terasa Art West Bank, de 7500 metri patrati, care va prezenta instalatia luminiscenta a artistului contemporan Ai Weiwei, care poarta numele de „Fantana luminii”. Artistii Ala Ebtekar, Jas Charanjiva, Pinaree Sanpitak isi vor expune, de asemenea, instalatiile contemporane.

Muzeul Munch – Oslo

Architect: Estudio Herreros, buget: 312 milioane dolari, inaugurare: vara 2020

Intr-o nota arhitecturala aparte, muzeul reprezinta un altar dedicat artistului norvegian Edvard Munch. Imediat dupa ce nazistii au invadat Norvegia in 1940, Munch a donat toate lucrarile sale – aproximativ 28.000 de caiete, tablouri, schite si fotografii – orasului Oslo.

In noua cladire a muzeului, se pot vizita 11 zone expozitionale care se intind pe sapte etaje.

Mai bine de jumatate din spatiul expozitional va fi ocupat de lucrarile celebrului artist in trei expozitii permanente, caruia i se vor alatura opere din colectia Stenersen si ale altor artisti norvegieni si internationali renumiti, precum si artisti contemporani inovatori.

Muzeul gazduieste, de asemenea, ateliere de arta unde cei pasionati pot experimenta diferite tehnici si materiale, precum si alte activitati artistice distractive pentru tineri si adulti.

Mai multe despre aceasta expozitie puteti citi in articolul urban .ro

Bursa de valori Pinault Art Collection din Paris – un alt spatiu care reflecta tendinta in crestere a muzeelor private finantate de miliardari

Architect: Tadao Ando, buget: 170 milioane dolari,  inaugurare: iunie 2020

Amplasat in fosta cladire bursiera din Paris si poziționat in apropiere de Centrul Pompidou si Luvru, Bourse de Commerce Pinault Art Collection va fi al doilea spatiu de arta finantat de un miliardar din oras (dupa Fundatia Louis Vuitton).

Cladirea istorica a fost complet restaurata si transformata intr-un muzeu de renumitul arhitect japonez Tadao Ando, ​​prin crearea unui dialog intre mostenire si creatia contemporana, intre trecut si prezent.

Dotat cu sapte galerii si un teatru cu tehnologie de ultima generatie, muzeul va expune inclusiv lucrari din colectia Pinault care include artisti canonici precum Cy Twombly si Cindy Sherman, dar si extraordinarii Jeff Koons si Damien Hirst.

Noul spatiu expozitional se va adauga retelei de expozitii permanente Pinault, alaturi de cele expuse la Palazzo Grassi, Teatrino si Punta della Dogana si va cuprinde, pe langa lucrarile din Colectie, expozitii monografice si temporare, cartes blaches, conferinte, proiectii de film, concerte si spectacole, cat si programe culturale si educationale.

Urban.ro a mai scris despre acest muzeu

Humboldt Forum din Berlin detine o colectie de obiecte impresionanta si va avea un laborator pentru investigarea suprapunerilor dintre natura si cultura.

Architect: Franco Stella, buget: 700 milioane dolari, inaugurare: septembrie 2020

Forumul Humboldt promite sa gazduiasca 20.000 de obiecte din Asia, Africa, America si Oceania si sa initieze schimb si dialog intercultural.

Gazduit intr-o structura care combina arhitectura baroca si contemporana, Forumul va reuni colectii de la Muzeul de Arta Asiatic din Berlin si Muzeul Etnologic, expozitii de la Muzeul Orasului Berlin si un proiect supervizat de Universitatea Humboldt.

Forumul Humboldt este inspirat de entuziasmul geografului prus Alexander von Humboldt (1769-1859) de a explora lumea cu ochii deschisi si de a o intelege ca un sistem complex, o imbinare de natura si cultura. Inainte de deschiderea oficiala din septembrie 2020, vizitatorii pot deja descoperi, experimenta si intelege lumea in ansamblu intr-o serie de evenimente dedicate.

Noul muzeu pentru Australia de Vest va cuprinde colectia de meteoriti

Architect: HASSELL and OMA, buget: 274.7 milioane dolari, inaugurare: noiembrie 2020

Muzeul va pune accent pe regionalitate, analizand istoria Australiei de Vest si pozitia sa in lume, iar deja faimoasa colectie de meteoriti si schelete de balene albastre va fi afisata intr-o noua structura, proiectata de HASSELL and OMA, si inspirata de peisajul din Australia de Vest.

Spatiul este un mix de nou si vechi, cu o structura moderna stralucitoare construita in jurul a patru cladiri de patrimoniu.

Muzeul de clasa mondiala include opt noi galerii, un spatiu de 1000 m2 pentru expozitii ample, diverse spatii multifunctionale pentru programe culturale si educationale.

La data inaugurarii, noul muzeu va avea in desfasurare opt expozitii modelate pe trei teme majore: celebrarea diversitatii populatiei din zona, descoperirea locurilor si explorarea Australiei de Vest in lume.

Cladirea Kinder – Texas

Architect: Steven Holl, buget: nespecificat, inaugurare: toamna 2020

Proiectata de arhitectul Steven Holl, cladirea are o structura trapezoidala, invaluita cu LED-uri stralucitoare care servesc atat imaginii estetice, cat si la imbunatatirea eficientei mediului.

Cladirea Kinder se intinde pe doua etaje compuse dintr-un atrium plin de lumina si trei spatii expozitionale, unde vor fi expuse colectii internationale de arta moderna si contemporana, inclusiv pictura americana postbelica, arta latino-americana, fotografie internationala, imprimeuri si desene europene, intregul portofoliu de arhiva de Peter Blum Editions (1980-1994), arte decorative internationale si design.

Noua cladire va include lucrari ale artistului danez-islandez Olafur Eliasson si ale artistului venezuelan Carlos Cara Cruz, dar si opere ale sculptorului nigerian El Anatsui.

Editia „Museums Meet Museums 2020” aduce in Romania expozitia-fenomen a celor de la Museum of Broken Relationships din Zagreb

Museum of Broken Relationships este un proiect global la nivel mondial, cu muzee permanente in Zagreb si Los Angeles. Dedicat relatiilor de dragoste esuate, exponatele sale includ obiecte personale ramase de la fostii iubiti, insotite de scurte descrieri. „Muzeul” a inceput ca o colectie calatoare de obiecte donate.

Expozitia din Romania din aceasta toamna (septembrie-octombrie) va primi si un continut nou venit din partea unor contributori romani, care sunt dispusi sa-si povesteasca experientele sentimentale esuate prin intermediul unui obiect semnificativ.

Citește în continuare