Skip to content

10 traditii de Craciun de peste tot din lume – intre cel care fura lumanarile, pesti lasati in cada si capra uriasa

Mai sunt doar cateva zile pana la Craciun si sunteti deja cu gandul la vacanta, cadouri, prietenii pe care ii veti revedea curand sau preparatele traditionale care vor umple masa de sarbatoare. “Cea mai frumoasa perioada a anului” vine la pachet si cu traditii care dau inca si mai mult farmec Craciunului, iar asta se aplica nu numai la noi, ci peste tot in lume.

Iata obiceiuri diferite in functie de tara, dar la fel de frumoase care va vor ajuta sa aveti o imagine de ansamblu a sarbatoririi Craciunului peste tot pe glob.

Cei 13 “The Yule Lads” din Islanda lasa cadouri copiilor in fiecare dintre cele 13 zile pana la Craciun

Pana ca Mos Craciun sa isi faca marea aparitie, in Islanda venirea lui este anticipata de catre cei 13 “Yule Lads” – “tinerii Craciunului”, de fapt 13 personaje care seamana mai degraba cu niste troli pusi pe sotii. Cu 13 zile inainte de Craciun, in fiecare noapte, copiii isi pun la ferestre cele mai bune ghetute, iar dimineata descopera ce le-au lasat trolii: cadouri pentru cei cuminti sau cartofi putreziti pentru cei neascultatori.  “The Yule Lads” sunt imbracati in costume traditionale islandeze, se presupune ca sunt destul de rautaciosi, iar numele le este asociat cu tipul problemei pe care ar putea-o cauza:  Kertasnikir (cel care fura lumanari), Bjúgnakrækir (cel care atenteaza la carnati), Hurðaskellir (cel care tranteste usi) etc.

Suedia – intre capra uriasa “Gavle Goat” si vizionarea programului de Craciun preferat

“The Yule Goat sau “Gavle Goat”, in traducere libera “Capra de Craciun din Gavle” este un simbol al acestei sarbatori, care dateaza inca din timpul festivalelor stravechi pagane. Din 1966, insa, suedezii au dus acest obicei la un alt nivel: in fiecare an, in centrul istoric al oraselului Gavle, se ridica o capra uriasa din paie, pe care localnicii o numesc “Gavle Goat”. Inalta de 13 metri si cantarind aproximativ 3.5 tone, ridicarea, dar si “daramarea” caprei este trasmisa live, pe internet. Din 1966 pana acum, capra a fost incinerata de 29 de ori, cel mai recent in 2016, considerandu-se ca focul purifica locul si atrage norocul.

O alta traditie de Craciun din Suedia este vizionarea in fiecare an, pe 24 decembrie, la aceeasi ora, a programului de desene animat “Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” (Donald Duck and His Friends Wish You a Merry Christmas) – “Donald Duck si prietenii lui va ureaza Craciun fericit!” Acest program se difuzeaza inca din 1959, fara reclame si mai toate familiile isi opresc activitatile pentru o ora, pentru a-l viziona.

In Filipine, steaua de la Betleem se “reediteaza” printr-un festival celebru

In fiecare an, Filipine duce decoratiile de Craciun la un alt nivel. Astfel, San Fernando devine “Capitala de Craciun a Filipinelor”, si asta pentru ca aici are loc “Ligligan Parul”, “Festivalelor Lanternelor Gigant”. Astfel, cu cateva ore inainte de Craciun, sunt aprinse felinare stralucitoare care simbolizeza steaua de la Betleem. Fiecare astfel de lanterna este formata din mii de luminite care se invartesc si lumineaza cerul noptii, intocmai cum o facea steaua care a prevestit nasterea lui Iisus.

Cei “3 magi de la Rasarit” ar fi putut fi 12, toti din Etiopia

In mica iesle din Betleem, pruncul Iisus a fost intampinat de catre “Cei trei magi de la Rasarit”, spune legenda biblica. Astazi, multi cred ca acesti magi erau din Asia, Europa si Etiopia. Bineinteles, etiopienii cred ca toti trei (sau 12, dupa alte credinte) ar fi fost din Etiopia. Tocmai de aceea, etiopienii care sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie se imbraca in haine albe, lungi, din bumbac, cu dungi colorate la margini, tocmai pentru a reaminti de traditia celor 3 magi de la Rasarit.

Ucrainienii isi decoreaza bradul de Craciun cu paianjeni stralucitori si panze de paianjen

SONY DSC

Una dintre legendele folclorului ucrainean spune povestea unei vaduve foarte sarace care, de Craciun, nu a avut cu ce sa impodobeasca bradul pregatit pentru copiii sai. Intr-o noapte, pe cand dormeau toti, un paianjen “ceva mai special” le-a decorat bradul intr-o frumoasa panza care, sub lumina razelor de soare, capata accente aurii si argintii. Astazi, familiile din Ucraina isi decoreaza brazii cu decoratiuni din paianjeni stralucitori sau panze asemenea, pentru a-si aminti de acea legenda, dar si de faptul ca nu ai nevoie de prea multe pentru a fi fericit de Craciun.

In Italia, Mos Craciun soseste de doua ori, a doua ora sub forma unei vrajitoare

Pe langa darurile sau nuielusele aduse de Mos Craciun, copiii din Italia au parte de inca un personaj la fel de indragit sau temut, dupa caz. Befana este o vrajitoare care vine pe 5 ianuarie si lasa fiecarui copil cadouri, dulciuri sau carbuni. Desi, potrivit legendei, arata intocmai ca o vrajitoare clasica, cu negi si nas ascutit, copiii din Italia o iubesc, o asteapta cu nerabdare si participa la festivalurile care ii sunt dedicate.

In Mexic, niciun Craciun nu este sarbatorit fara marsurile “Las Posadas” sau vestitele “Pastorelas”

Pregatirile si festivitatile dedicate Craciunului incep in Mexic de la inceputul lunii decembrie. Asa se face ca, in toata tara, oamenii obisnuiesc sa plece in marsuri religioase, “Las Posadas” readucand aminte de calatoria Mariei si a lui Iosif. In plus, vestitele “Pastorelas” sunt poate cea mai indragita traditie de Craciun: adulti si copii deopotriva pun in scena piese de teatru care recreeaza Nasterea lui Iisus, fiecare aducandu-si aportul asa cum poate: prin interpretare, joc sau dans.

In Venezuela, cu patinele cu rotile direct la slujba de Craciun

In Venezuela, in special in capitala Caracas, copiii pleaca la slujba de Craciun pe patinele cu rotile. De altfel, legenda spune ca, de cu seara, copiii isi leaga un siret de un picior, celalalt capat al siretului find lasat jos, pe fereastra. Dimineata, copiii care se trezesc primii si pornesc spre biserica, trag de siret, ii trezesc pe ceilalti si le vestesc venirea Craciunului. Sunetul clopotelor de la biserica se imbina cu cel al pocnitorilor, iar dupa slujba, toata lumea se aduca pentru muzica, mancare si dans.

Polonezii sarbatoresc Craciunul pastrand un peste in cada

Pe langa schimbul de cadouri si slujbele de la biserica ,polonezii mai sarbatoresc Craciunul prin preparatele din crap. Desi cei mai multi prefera sa il cumpere gata curatat din supermarket, traditia spune ca aduce noroc sa pastrezi un peste crap in cada, cu cateva zile inainte de Craciun si de-abia in Ajun sa il iei, sa il omori si sa il pregatesti pentru a doua zi. Se spune ca solzii aduc noroc, iar aceasta traditie destul de ciudata se pastreaza inca in unele zone din Cehia, Slovacia, Austria, Germania sau Croatia.

Grecii  alunga spiritele rele cu foc si apa sfintita, neuitand nici de traditia barcilor decorate

Inainte, dar mai ales dupa Craciun, pana la Boboteaza, pe 6 ianuarie, grecii isi stropesc casele cu apa sfintita in care au pus un fir de busuioc si lasa un foc aprins. Se crede ca, astfel, ei alunga “ “kallikantzaroi”, spiritele rele care intra in casa pe hornuri. Barcile decorate in numeroase moduri este o alta traditie des intalnita in Grecia. Copiii care merg la colindat au la ei modele de barci decorate cu nuci si, pe langa brazii impodobiti, peste tot in Grecia se obisnuieste sa se decoreze si vapoarele. Aceasta traditie este una veche, care dateaza inca de cand marinarii se intoarceau acasa de Craciun, pentru cateva zile.

Citește în continuare