Skip to content

11 motive pentru care merita sa ramai in Romania

Colega Sana Nicolau de la One.ro a gasit cel putin 11 motive pentru care merita sa ramai in Romania. Sunt milioane de motive pentru care merita sa pleci insa stii care sunt cele mai tari lucruri pe care le are tara ta?

1. România este mai autentică

Când zic asta, mă refer la faptul că locuitorii acestui loc geografic, (da, ştiu şi eu zicala cu frumoasă ţară, păcat că-i locuită, dar nu cred în ea) nu şi-au schimbat semnificativ obiceiurile de stil de viaţă şi o ţin tot pe-a lor. Adică românii trăiesc tot cum le place lor, mai aproape de natură, copii şi animale, pământ, ţară şi familie, mâncare gătită acasă şi mulţi oameni apropiaţi, inclusiv vecini. Românii se iubesc cu foc şi muncesc asa şi asa, cum au făcut-o mereu, păstrându-şi identitatea aproape intactă, deşi lumea întreagă e în continuă prefacere. Şi asta nu e ceva rău. Înafară de faptul că la ţară mai găseşti detergent de vase într-o sticlă de Cola de jumate în loc de tix şi casele au devenit preponderent portocalii, România trăieşte cam la fel şi e mai aproape de valorile primordiale.

2. Orice alegi să faci aici, se simte

Sunt de acord că în ţara asta sunt enorm de multe lucruri care nu merg cum ar trebui. Dar sunt aşa de multe încât poţi înregistra succese profesionale şi comunitare foarte uşor, dacă te implici. Deşi România e împinsă de la spate şi tot încearcă să ţină pasul cu favoriţii din cursă care se cheamă Europa, totul este la început. De-asta cel care locuieşte aici are posibilitatea să aleagă foarte uşor cauze şi situaţii cărora să se dedice. Iar satisfacţia este pe măsură. Ai unde să pui umărul şi să vezi rezultate aproape pe loc.

3. Clima şi relieful sunt prietenoase

Abia după ce te plimbi puţin prin frigul, vântul şi ploaia din centrul şi vestul Europei sau prin umezeala combinată cu acea căldură înrobitoare din Asia înţelegi cât de minunat este faptul (care nouă altfel ni se pare banal şi pe alocuri chiar insuportabil), că avem 4 anotimpuri. Iar faptul că practic fără să plec de-acasă pot să amuşinez păşunea montană sau să beneficiez de aerosoli la malul mării sau să merg pe canalele Deltei, în plescăit de peşti şi zbor de pelicani, mă mulţumeşte enorm. Să ne gândim la relieful de la unguri şi olandezi sau la clima de la francezi şi nemţi.

4. Gradul de prietenie la care poţi ajunge

Am verificat lumea în lung şi-n lat. Din Perth, Australia, şi până hăt, în Montreal, Canada, din savanele din Kenya şi până în capitala Braziliei, românii stabiliţi pe-acolo sau străinii care ne descoperă cu încantare şi se apucă să facă ceva confidenţe, spun acelaşi lucru. În România prieteniile sunt mult mai profunde şi mai vitale decât în multe alte locuri de prin lume. Ador asta la România. Şi am prieteni atât de buni aici încât nu prea îmi închipui viaţa fără ei. Şi nici cu nişte prieteni noi cu care nu reuşesc să ajung prea departe că şi apropiere, oricât m-aş strădui, nu vreau să trăiesc.

5. Aici haosul e vecin cu libertatea

Toţi oamenii încearcă să se ferească de haos; în România el e dat de lipsa regulilor care trasează traiul în ţările civilizate, la care ne uităm cu jind, dar vine la pachet şi cu nişte avantaje. Când nu e totul reglementat la virgulă şi nici nu are cine să implementeze puţinele reguli care există, beneficiezi de mai multă libertate. Sigur, noi înjurăm lipsa regulilor ferme tot timpul şi le numim lipsă de civilizaţie. Dar civilizaţia asta înseamnă şi un corset format dintr-o puzderie de „n-ai voie,” în care respiri mai greu. Când ai mai puţine reguli greu de ingurgitat, trăieşti ceva mai bine. De exemplu, canadienilor care beau cafea în momentul ăsta le-a stat spuma de lapte în gât pentru că le-a trecut ora de parcare şi trebuie să alerge ca potârnichile să mute maşina sau să plătească o sumă mare, din nou. Ai zice că nu e important dar e.

6. În România componenta umană este tare importantă

Toată lumea îi bălăcareşte pe funcţionarii de stat dar şi pe angajaţii de la relaţii cu publicul de la bănci, centre medicale private, magazine mari de electrocasnice şi alte asemenea afaceri unde există, desigur, proceduri tâmpite şi reguli care sunt mereu în defavoarea noastră. Dar România mi se pare taman ţara în care, chiar dacă s-a terminat programul, poţi obţine totuşi serviciile omului de la ghişeu. Mai ales dacă ai un copil în braţe, o fustă scurtă sau un zâmbet pe faţă. Şi asta mi se pare foarte mişto.

7. În România se păstrează relaţiile strânse de familie

În mai toate ţările civilizate, copiii îşi cam părăsesc părinţii şi aceştia din urmă nu se lamentează prea tare, căci se aşteaptă să fie aşa. Îmi place mult că în România eşti înconjurat mereu de un furnicar de unchi, verişori şi cumnaţi. Chiar dacă apropierea asta permanentă cu rudele mai iscă şi tot felul de situaţii neplăcute uneori, mie îmi place familia unită, chiar dacă disfuncţională, aşa cum e aici.

Vezi restul motivelor AICI!

Pasajul Basarab noaptea. ( Silviu Matei / Mediafax Foto )

Citește în continuare