Skip to content

126 de ani de la inaugurarea cladirii Teatrului National din Iasi se celebreaza saptamana viitoare cu o microstagiune. Cele mai importante momente din istoricul Teatrului National Vasile Alecsandri Iasi

In perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022, Nationalul iesean celebreaza aniversarea teatrului prin organizarea unui maraton cu unsprezece spectacole proprii si patru evenimente conexe, care sa ateste istoria si prezentul: „Zilele Teatrului National Iasi”.

Anul acesta se sarbatoresc 126 de ani de la inaugurarea cladirii Teatrului iesean, care a avut loc pe 1 decembrie 1896, iar organizatorii au pregatit o microstagiune care ofera intalniri cu personalitati din lumea teatrului, din tara si din strainatate, cu invitati din Romania si Marea Britanie, Ucraina, Grecia, Turcia, Cehia, Republica Moldova si Polonia.

Timp de cinci zile, publicul festivalului va avea ocazia sa vizioneze spectacolele de succes ale stagiunii: cinci spectacole din dramaturgia clasica si contemporana romaneasca si sase montari ale unor piese din dramaturgia straina, toate cele unsprezece productii bucurandu-se de semnaturile unor remarcabili creatori de teatru ca Silviu Purcarete, Radu Ghilas, Radu Afrim, Irina Popescu-Boieru sau Claudiu Goga, printre altii. Detalii complete despre spectacole si program, aici.

Povesti puse in scena de 126 de ani: proiectul gandit de arhitectii vienezi Fellner si Helmer, angajati de primarul Vasile Pogor, inca isi asteapta publicul in fiecare seara.

La 1 decembrie 1896, a fost inaugurat noul edificiu al teatrului iesean, care a fost construit pe terenul vechii primarii, dupa ce in noaptea de 17 spre 18 februarie, in 1888, Teatrul din Copou a fost complet distrus in urma unui incendiu.

Executia constructiei a fost incredintata unei societati bucurestene, iar uzina electrica si cea termica au fost realizate de o societate berlineza. Datorita acestei noi cladiri, s-au alimentat primele instalatii de iluminat public din Iasi, moment care marcheaza inceputul electrificarii orasului Iasi.

Programul evenimentelor de inaugurare s-a derulat in zilele de 1 si 2 decembrie si a cuprins „Uvertura Nationala” de Flechtenmacher, vodevilurile „Muza de la Burdujeni” de C. Negruzzi si „Cinel-cinel” de Vasile Alecsandri, dar si comedia in versuri „Poetul romantic” de Matei Millo.

De-a lungul timpului, pe scena nationalului iesean si-au facut debutul mari actori ca Aristizza Romanescu, Agatha Barsescu, Aglae Pruteanu, N. Luchian, Fanny Tardini, Mihail Pascaly, Mathilda Pascaly, Mihail Galino, Matei Millo, Grigore Manolescu, Aurel Ghitescu, Anny si Bruno Braeschi, George Popovici, Nicolae Suba, Constantin Ramadan, Margareta Baciu, Marioara Davidoglu, Mihai Grosariu, Stefan Dancinescu, Costache Cadeschi, Costache Sava, Eliza Nicolau, Virginica Balanescu, Miluta Gheorghiu, Ion Lascar sau Carmen Barbu.

Cat priveste debutul regizoral, Catalina Buzoianu, Cristian Hadji-Culea, Lucian Dan Teodorovici, Olivia Grecea si Cristi Avram au montat pentru prima data la Teatrul National Vasile Alecsandir din Iasi.

In 1979, avea loc premiera „Cum s-a facut de-a ramas Catinca fata batrana”, de Nelu Ionescu, in regia lui Eugen Todoran, iar acest spectacol s-a bucurat de 1876 de reprezentatii la sediu si in turnee.

Cat priveste spectacolele cele mai jucate din repertoriul teatrului iesean, Chiritele lui Alecsandri au fost nelipsite, de la primul travesti al lui Matei Millo, pana la interpretarea oferita de Horia Verives, in prezent. 

Sala Mare a teatrului are 740 de locuri si este organizata in stal, loje si balcoane, cu ornamente de inspiratie baroca si rococo, fie ca este vorba despre reprezentarile sculpturale sau picturale.

Cele 1418 lampi electrice si candelabrul cu 109 becuri din cristal de Venetia lumineaza un teatrul, iar cortina principala, pictata de maestrul vienez Lenz si terminata de unul din discipolii sai, este conceputa sub forma unei alegorii a vietii cu cele trei varste in plan central.

Plafonul si cortina de fier au fost pictate de Alexander Goltz. Cortina de fier prezinta motive ornamentale dispuse simetric, iar plafonul a avut ca tematica Povestea, reprezentata figurativ prin alegorii paradisiace, nimfe si ingeri incadrati de o stucatura rococo. Tot pe plafon, deasupra fosei orchestrei, se afla stema celor patru provincii reunite, cu insemnele heraldice ale fiecareia, iar din stema regala aflata intr-un plan paralel, cel mai vizibil este sceptrul, insemnele regale fiind indepartate dupa abdicare.

Cladirea Teatrului National Iasi a fost inclusa de BBC, in 2015, in topul celor sapte teatre cele mai frumoase din lume.

De Ziua Mondiala a Teatrelor, pe 27 martie 2015, editorii BBC au marcat evenimentul cu o lista in care au fost trecute cele mai frumoase teatre din lume. Lista a fost propusa si votata de cititorii BBC, iar celelalte institutii mentionate in materialul „Sapte teatre care iti taie respiratia” cuprinde si Bristol Hippodrome din Bristol, Marea Britanie, Teatrul Olimpic din Vicenza, Italia, Globe Theatre, din Londra, Palais Gariner, din Paris, War Memorial Opera House din San Francisco, SUA, Teatro La Fenice, din Venezia, Italia.

Pe scena nationalului iesean este in pregatire o noua productie „Frici”, de Ana Sorina Corneanu, in regia Irinei Popescu-Boieru, piesa castigatoare a celei de-a treia editii a proiectului Lecturi, care va avea premiera pe 17 decembrie 2022.

Citește în continuare