Skip to content

14 locuri din Bucuresti unde puteti manca cei mai buni mici, spectaculosi, suculenti si gustosi. Livrari acasa pentru vacanta de 1 mai.

Consideram micii un produs traditional romanesc, parte din identitatea noastra si din sarbatorile noastre, dar ne-am obisnuit cu gandul ca reteta de baza isi are originea in Balcani, provenind din Serbia si are si ceva influenta otomana. Intalnim acelasi produs cu cateva diferente din compozitia carnurilor si in Grecia sau Turcia, de unde a fost preluata de bucataria romaneasca.

O legenda spune ca mititeii ar fi fost inventati in secolul al XIX-lea intr-o seara la hanul La Iordachi din Bucuresti, binecunoscut pentru carnatii sai, cand bucataria a ramas fara invelisuri din matul de porc. Ei au fost mai intai oferiti, in 1902, la restaurantul bucurestean Caru(l) cu bere,  si contineau numai carne de vita, iar parte din reteta secreta a bucatarului era faptul ca un kilogram de carne tocata trebuia sa contina cel putin trei grame de bicarbonat de sodiu, o reteta mult disputata in Uniunea Europeana in urma cu ceva ani, fiind considerate toxica. In cele din urma, gratarangii romani au fost lasati sa faca micii cum ii stiu ei din totdeauna.

(Medicii nutritionisti spun ca un mic nu face rau nimanui, dar ar fi bine sa nu mancam carnea arsa, ci cat mai suculenta)

E mult de discutat despre cele mai bune retete, dar micii nostri sunt astazi prezenti in reviste super glam din strainatate ca parte din cele mai “delicioase recomandari din zona Balcanilor”.

Jurnalistii de la The Times, Financial Times, New York Times au scris despre micii romanesti, in special despre cei de la Terasa Obor gratie simtului comercial al patronului care, in perioada pandemiei, a avut initiativa de a da mici gratis celor care se vaccineaza.

Daca nu plecati nicaieri de aceste sarbatori, dar vreti sa simtiti gustul traditional de “1 mai” puteti comanda mici care ajung calzi acasa, perfect pentru o gustare de sarbatoare.

Iata locuri din Bucuresti unde gasiti mici buni si care va pot fi livrati si acasa.

Terasa Obor e probabil locul cu cea mai mare notorietate cand vine vorba de mici in Bucuresti. E locul legendar unde poti intalni la o masa simpla acoperita de musama un scriitor, un fotbalist, o vedeta de televiziune sau un muncitor, toti bucurandu-se de gustul bucatarilor specializati in gratar. Se spune ca in acest loc se vand cateva tone de mici intr-o luna si ca, nu exista niciun moment al zilei in care nu e coada la gratarele Terasei.

Locul e atat de faimos incat alti antreprenori au deschis alte terase cu mici in zona, in cazul in care un consumaor nu are rabdare sa stea la coada terasei originale. Le gasiti pe toate in aplicatiile de livrat mancare cu un simplu search “mici obor”.

La Gil (Bulevardul Aerogarii nr. 21) este locul pe care l-a mentionat si Anthony Bourdain in vizita sa in Romania. Cand regretatul celebru bucatar a filmat editia romaneasca a emisiunii „No Reservations”, a testat si micii de la La Gil care au primit aprecieri sincere.

La Cocosatu’ (Neagoe Voda nr. 52A)  este un alt loc de legenda cand vine vorba de mici. A fost deschis in anul 1993 de Ion Oita, iar reteta lui e un mare secret si un punct de marketing important. Se spune ca au gustat mici de la La Cocosatu multi dintre actorii straini care au filmat in tara noastra si care au vrut sa incerce ceva traditional, printre ei Johnny Depp si Jude Law.

La Ciotoianu  ( Miraslau 37-39, Popesti-Leordeni) e o terasa care a inceput in Popesti Leordeni in 2007, destul de departe de centrul capitalei, si pentru ca a devenit curand Mecca Micilor si-a deschis si un restaurant in Drumul Taberei 115. Si aici e un bun marketing local, cu vlogeri si vedete locale care sunt invitate constant pentru ca posteaza in social media. Restaurantele poarta numele gratarangiului sef, Marian Ciotoianu, care pastreaza partea traditionala si ideea de a face un ritual din locul in care mananci mici.

Hanu’ Berarilor (Pache Protopopescu 51) e un loc turistic si pentru ca se comanda multi mici, are avantajul de a avea carne proaspata si de calitate (ca de altfel, la toate terasele mentionate de noi; toate au un vad mare de client si au carne proaspata de buna calitate)

Caru’ cu bere (Strada Stavropoleos 5) e un alt loc turistic, spectaculos ca arhitectura din Centrul Vechi. E specializat in mancaruri traditionale romanesti si evident are in meniu si mici; partea de legenda a locului spune ca aici se foloseste o reteta din 1920 in care carnea de mici este unsa cu mujdei inainte de a ajunge pe gratar intr-un ritual specific pentru a ramane micii fragezi. Caru cu bere e un alt loc in care au mancat multe celebritati sosite in Romania, de la David Sedaris (jurnalistul si scriitorul The New York Times) pana la actorul Armand Assante care a filmat mult in Romania.

Hanul lui Manuc (Strada Franceza 62-64) e maim ult decat un symbol al capitalei; e han de peste 200 de ani si au lucrat ca bucatari acolo unii dintre cei mai importanti artizani ai mancarurilor traditionale. Micii de la Hanul lui Manuc au o reteta veche de 100 de ani, create de carmangierul din vechea Piata Obor, Nae Postolnicu care si-a scris retetele in caiete speciale si le-a lasat in testament fiului sau cu rugamintea de a fi respectate cu sfintenie.

Hanul Lui Manuc, cu arhitectura sa spectaculoasa, a fost vizitat si el de foarte multe personalitati straine care au sosit in Romania. Pe vremea cand filma la Bucuresti, Demi Moore obisnuia sa stea in curtea Hanul lui Manuc la soare, cu o sapca in cap si imbracata foarte sport, apreciind ca nu se gandeste nimeni ca ea ar putea fi in acel restaurant.

Bacania Veche din Daciei 25, restaurantul lui Marius Tudosiei, face mici pentru zilele speciale cu carne atent selectata de la ferme, mici cu carne de mangalita exclusiv. Si de acest 1 mai vor fi mici la Bacania Veche si puteti comanda pentru acasa.

 Bodega La Mahala e un restaurant mic din Centrul Vechi (str Covaci nr 8) i in care se gasesc preparate ca intr-o cârciumă interbelica, insotite de muzici de mahala din vremuri de demult. Bun Marketing dar si retete bune pentru prepararea gratarurilor (si a saramurilor), plus bere la butoi.

Casa Oprescu  (strada Secerei 10)  este un restaurant  cu mancare traditionala, deci si miii (foarte buni) care a fost deschis in 2011 din dorinta de a readuce la viata vechile preparate romanești tradiționale, de a reinsufleti rețetele pescaresti ale lipovenilor si a crea un concept de reintoarcere la radacini. E la poalele dealului din parcul Tineretului, mancarea e servita in vase de Horezu, cu retete care amintesc de gustul bunicilor de acasa si e un loc foarte frumos pentru relaxare. Se sppune ca in acest loc micii sunt fabulosi, cu mult peste gustul micilor legendari de la Dedulesti.

Micii de la Dedulesti ii gasiti la Primus (George Enescu 3), un loc modern, mai aproape de ideea de bar, foarte aproape de piata Amzei si Calea  Victoriei.

Tot in zona bucatariei moderne care pastreaza o parte din produsele traditionale avem si restaurantul Zexe (Bulevardul Aviatorilor 40) cu o reteta proprie de mici.

La Mama (Episcopiei 9) are mici buni, mai ales restaurantul de langa Ateneu, iar pentru cei care vor  varianta de reteta a vecinilor sarbi, cevapi sau cevapčići,  exista Taverna Sarbului (Strada Tipografilor 31), unde sa comandati ca aperitiv sau insotitor de orice mancare si crema de branza picanta.

Citește în continuare