Skip to content

145 de ani de la nasterea Reginei Maria celebrati prin documentarul „Maria – Inima Romaniei” pe HISTORY

Joi, pe 29 octombrie 2020, se implinesc 145 de ani de la nasterea Reginei Maria a Romaniei, sotia Regelui Ferdinand, unul dintre cei mai influenti monarhi ai istoriei noastre. Cu aceasta ocazie, HISTORY transmite documentarul istoric „Maria – Inima Romaniei” incepand cu ora 20:00.

Filmul documentar prezinta povestea impresionanta a rolului politic si a vietii private extraordinare a Reginei Maria a Romaniei.

Nascuta pe 29 octombrie 1875 la resedinta familiei din Eastwell Park, Kent, Marea Britanie, nepoata Reginei Victoria si a Tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, s-a casatorit cu Printul Mostenitor Ferdinand al Romaniei in 1893, iar in 1914 a devenit Regina Maria a Romaniei. Documentarul relateaza cum aceasta a condus tara in timpul ororilor Primului Razboi Mondial, pana la victoria de la Conferinta de Pace de la Paris din 1919. Regina Maria a Romaniei a participat activ pe front, ingrijind soldatii raniti si bolnavii de tifos sau holera, luandu-si apelativele de „Mama ranitilor“ si „Regina soldat“.

Lungmetrajul evidentiaza si aspectele mai putin stralucitoare ale vietii Reginei. Fiul sau, Carol al II-lea, si-a dispretuit parintii, iar cand a devenit Rege, pe 8 iunie 1930, dupa moartea lui Ferdinand, a indepartat-o pe Maria din viata politica, aceasta traind la Balcic si la Castelul Bran. S-a stins din viata pe 18 iulie 1938 la Castelul Pelisor, indragitul sau edificiu.

Documentarul a fost realizat pe parcursul a doi ani cu filmari in noua tari si o serie de cercetari din 14 arhive nationale.

Productia „Maria – Inima Romaniei” ofera sansa publicului de a auzi vocea originala a Reginei si de a vedea filmari si imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne si prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experti pentru a surprinde cat mai exact realitatea acelor vremuri.

Dan Draghicescu, producator asociat, a mentionat ca „29 octombrie 2020 este un moment istoric. Romania celebreaza 145 de ani de la nasterea legendarei Regina Maria a Romaniei, cea care a pus Romania mare pe harta Europei dupa Primul Razboi Mondial, in 1919, alaturi de Regele Ferdinand si politicienii de la acea vreme. Alegerea televiziunii HISTORY de a transmite documentarul Maria – Inima Romaniei este cel mai bun mod de a creiona aceasta miscare istorica, mai ales in vremurile noastre care, asa cum, insasi Regina Maria spunea, indiferent cat de grea e viata, intotdeauna iti ramane speranta”.

Din echipa de productie a documentarului istoric fac parte John Florescu, Trevor Poots, care a semnat regia si scenariul, producatorul senior Viorel Chesaru, precum si editorul Mircea Lacatus.

Filmul „Maria – Inima României” este narat de actorul Marcel Iures si este o productie independenta Chainsaw Film Productions.

Pelicula „Maria – Inima Romaniei” impreuna cu filmul documentar „Regele care l-a tradat pe Hitler”, fac parte din „Turneul National Maria: Inima Romaniei”, un eveniment itinerant sustinut de HISTORY.

Acesta s-a desfasurat pana in prezent in mai multe orase din tara, pentru a marca cea de-a 100 aniversare a rolului crucial de diplomat innascut, cu influenta si farmec, pe care Regina Maria l-a avut pentru Romania in cadrul Conferintei de Pace de la Paris, din primavara anului 1919. Actuala harta a tarii se datoreaza in mare masura eforturilor de lobby depuse in vremea aceea de Regina Maria.

Documentarul „Regele care l-a pacalit pe Hitler” se bazeaza pe un interviu acordat de Majestatea sa Regele Mihai si acopera, timp de 50 de minute, perioada de dinainte de Al Doilea Razboi Mondial pana la abdicarea si plecarea in Elvetia, in 1948. Productia a fost filmata in Bucuresti, Washington, Londra, Berlin si Moscova si prezinta interviuri in exclusivitate si scene recreate.

Cea mai iubita Regina a Romaniei a fost omagiata anul trecut in capitala Frantei.

O strada de pe malul Sennei, de langa turnul Eiffel, poarta numele „Regina Maria a Romaniei”, fiind astfel adus omagiul mult iubitei suverane, care a reusit sa cucereasca inimile francezilor in urma cu 100 de ani. In apropiere de „Promenada Reginei Maria a Romaniei” se gaseste si faimosul pod care poarta numele unchiului acesteia, Tarul Alexandru al lll-lea.

Implicata activ in viata politica, in primavara anului 1919, Reginei Maria i-a fost inmanata decoratia Marele Cordon al Legiunii de Onoare de catre presedintele Raymond Poincare in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Elysee. O luna mai tarziu, aceasta a revenit in capitala Frantei pentru a se intalni cu presedintele american Woodrow Wilson.

Chiar si dupa incoronarea din 1922 a perechii regale, Regina Maria a continuat sa promoveze valorile Romaniei dincolo de granite, pana la indepartarea sa din viata politica.

Citește în continuare