Skip to content

15 expozitii temporare pentru care merita sa calatoriti in Europa in vara aceasta. De la fotografii de Paul McCartney la o instalatie spectaculoasa de WeiWei si capodopere de Leonardo, Caravaggio, Basquiat, Warhol, Dalí si Manet.

Majoritatea muzeelor din Europa au terminat anul 2022 cu cifre record de vizitatori. Dupa pauza din perioada pandemiei, marile muzee s-au pregatit pentru un 2023 spectaculos din punct de vedere cultural, oferta de expozitii temporare este impresionanta si merita organizat un city break in oricare din orasele mentionate mai jos.

Va prezentam in continuare 15 expozitii care v-ar putea ajuta sa va alegeti urmatoarea destinatie de calatorie.

Muzeul d’Orsay din Paris gazduieste pana pe 23 iulie un dialog intre Edouard Manet si Edgard Degas.

Intitulata simplu „Manet/Degas”, expozitia de la Muzeul d’Orsay din Paris a fost deschisa pe 28 martie 2023 si prezinta un dialog intre doi dintre cei mai renumiti pictori ai secolului al XIX-lea, Edouard Manet si Edgar Degas, care au fost nu doar prieteni, ci si rivali aprigi. 

Expozitia, organizata in colaborare cu Metropolitan Museum of Art din New York si National Gallery din Londra, reuneste o colectie de aproximativ 200 de tablouri, pasteluri, desene, gravuri, monotipuri, scrisori si caiete, creand un traseu tematic si cronologic prin carierele lor artistice. 

Daca sunteti fani ai artei impresioniste, expozitia este considerata una dintre cele mai importante ale acestui an.

Si daca tot ajungeti in Paris, merita sa va opriti si la Fondation Louis Vuitton unde are loc un alt dialog impresionant: Basquiat x Warhol.

Fondation Louis Vuitton gazduieste din 5 aprilie si pana pe 28 august 2023 o expozitie care prezinta o colectie remarcabila de 70 de lucrari de arta realizate in colaborare de doua figuri emblematice: Andy Warhol si Jean-Michel Basquiat. 

Prezentata ca fiind prima retrospectiva de acest gen din lume, aceasta expozitie prezinta sinergia unica dintre cei doi artisti, care si-au unit fortele pentru a crea 160 de tablouri intre 1984 si 1985. Parteneriatul lor creativ a fost declansat in timpul unei intalniri intamplatoare la New York, in octombrie 1982, iar abilitatile lor artistice combinate au dus la realizarea unui corpus extraordinar de lucrari. 

Pe langa lucrarile realizate impreuna, expozitia prezinta, de asemenea, opere individuale ale fiecarui artist, oferind o imagine de ansamblu a stilurilor lor distincte si a contributiilor artistice. Pentru a recrea atmosfera vibranta a scenei artistice din anii 1980 din centrul New York-ului, expozitia prezinta, de asemenea, o selectie de lucrari ale altor artisti influenti, cum ar fi Futura 2000, Michael Halsband, Keith Haring, Jenny Holzer si Kenny Scharf. 

Pentru iubitorii de pictura renascentista, la Berlin este o minunata retrospectiva dedicata olandezului Hugo van der Goes.

Pana pe 16 iulie, la Gemäldegalerie din Berlin puteti vedea expozitia „Hugo van der Goes: Between Pain and Bliss” care prezinta operele artistului olandez de la sfarsitul secolului al XV-lea. 

Marcand prima expozitie monografica dedicata vreodata lui van der Goes, galeria prezinta aproape toate picturile si desenele cunoscute ale artistului. Sunt incluse lucrari notabile, precum „Altarul Monforte” si „Nasterea lui Isus”, ambele restaurate meticulos, precum si ultima capodopera a lui van der Goes, „Moartea maicii domnului”, imprumutata de la Groeningemuseum din Bruges. 

Cu o colectie captivanta de aproximativ 60 de lucrari, expozitia pune in lumina parcursul enigmatic al vietii lui van der Goes si modul in care a schimbat istoria artei europene.

La Milano merita sa calatoriti pentru expozitia „Dalí, Magritte, Man Ray si suprarealismul”.

Deschisa pana pe 30 iulie, expozitia „Dalí, Magritte, Man Ray si suprarealismul” poate fi vizitata la Mudec din Milano. Este o colaborare cu Muzeul Boijmans Van Beuningen din Rotterdam. 

Muzeului milanez i-a fost imprumutata o selectie captivanta de 180 de lucrari cuprinzand picturi, sculpturi, desene, documente si artefacte. Curatoriata de apreciatul istoric de arta Els Hoek si de profesorul Alessandro Nigro, expozitia ofera o calatorie captivanta pe taramul suprarealismului. 

Include lucrari de Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte, Man Ray si Leonora Carrington.

Renumitul artist si activist chinez Ai Weiwei expune una dintre cele mai spectaculoase instalatii artistice ale anului la Design Museum din Londra.

Expozitia „Ai WeiWei: Making Sense” de la Design Museum din Londra a fost deschisa pe 7 aprilie si poate fi vizitata pana pe 30 iulie 2023. Axata pe design si arhitectura, expunerea captiveaza prin instalatiile sale monumentale specifice locului, inclusiv cinci „campuri” intinse compuse dintr-un sortiment impresionant de obiecte colectate de artist in ultimele trei decenii. 

Una dintre atractiile de seama ale expozitiei este capodopera impresionanta a lui Ai Weiwei, „Water Lilies #1”, realizata in intregime din caramizi Lego. Aceasta opera de arta remarcabila, compusa din aproape 650.000 de piese Lego in 22 de culori vibrante, recreeaza cu meticulozitate una dintre cele mai emblematice picturi ale lui Claude Monet. 

Tot la Londra, in perioada 17 iunie – 7 iulie se deschide o expozitie Wes Anderson cu decorurile si costumele din”Asteroid City”. Vizitatorii pot lua masa la restaurantul care apare in trailer si pot achizitiona scenariul filmului inaintea lansarii in cinematografe.

La Wallace Collection din Londra sunt deschise doua expozitii simpatice: una cu portrete de catei realizate de Leonardo da Vinci, David Hockney si Thomas Gainsborough, si alta cu Regina Elisabeta si corgii ei mult-iubiti. Expozitia cu portretele de catei este deschisa pana pe 15 octombrie 2023 iar cea dedicata Reginei si corgilor ei pana pe 6 august 2023.

National Portrait Gallery din Londra se redeschide la finalul acestei luni cu mai multe expozitii, dupa un proiect de renovare si extindere in care s-au investit peste 40 de milioane de euro. Una dintre cele mai importante expozitii va fi cu fotografiile realizate de Paul McCartney in anii de glorie ai trupei Beatles. Imaginile au fost regasite dupa 60 de ani, in perioada pandemiei.

Pana pe 16 iulie 2023, la Musée du Luxembourg din Paris puteti vizita o expozitie dedicata lui Léon Monet, fratele artistului Claude Monet. Cand nimeni nu cumpara lucrarile lui Monet, Léon le achizitiona la licitatie pentru a-i creste cota de piata.

La Musée des Arts Décoratifs din Paris este deschisa o expozitie dedicata parului. Intitulata „Des cheveux et des poils” (Parul si firele de par de pe corp), expozitia va putea fi vizitata pana pe 17 septembrie 2023, demonstrand modul in care coafurile si ingrijirea parului uman au contribuit la constructia sociala a aparentelor de-a lungul istoriei.

Pana pe 27 august 2023, la Dublin puteti descoperi cea mai mare expozitie de pana acuma dedicata Laviniei Fontana, prima artista din Renastere care a pictat nuduri feminine si castiga aceleasi sume ca si barbatii.

La Madrid se deschide pe 28 iunie un muzeu de 172 de milioane de euro dedicat colectiilor regale de arta din ultimii 500 de ani. Vor fi expuse opere de arta semnate de Velázquez, Goya si Caravaggio.

In Madrid, capitala Spaniei, urmeaza sa se deschida un nou muzeu de arta care va celebra patrimoniul divers si bogat al tarii iberice. Este vorba despre o galerie nationala in care vor fi expuse colectiile regale spaniole din ultimii 500 de ani. Inagurarea institutiei este rezultatul celui mai ambitios proiect cultural demarat de guvernul spaniol si va desemna unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului din Europa.

Muzeul se afla vizavi de Palatul Regal din Madrid si de Catedrala Almudena si va fi inaugurat pe 28 iunie de catre Regele Felipe al VI-lea al Spaniei si Regina Letizia. In primele zile de la deschidere accesul publicului se va face in mod gratuit iar programul va fi extins pana la ore tarzii.

Pentru iubitorii de arta si tehnologie, intr-un muzeu din Stockholm a fost expusa prima sculptura creata de Inteligenta Artificiala. Este inspirata de lucrarile lui Michelangelo si Auguste Rodin si reuneste peste 500 de ani de traditii sculpturale.

Mai jos puteti descoperi alte muzee spectaculoase care vor fi inaugurate anul acesta in jurul lumii.

Citește în continuare