Skip to content

3 lucruri de stiut despre Once Upon a Time in Hollywood inainte de a vedea filmul

Din acest week end ajunge si pe ecranele noastre cel mai recent film al lui Quentin Tarantino, Once Upon a Time in Hollywood.

Pentru cei mai multi dintre spectatorii obisnuiti ai cinematografelor, aceasta productie – care a avut premiera la Festivalul de film de la Cannes – a creat un nou cuplu iconic Leonardo DiCaprio si Brad Pitt.

Filmul care se bucura deja de mare succes in America a generat si cateva polemici. Iata 3 lucruri pe care e bine sa le stiti despre Once Upon a Time in America pentru o perspectiva diferita asupra industriei cinematografice.

 

Se anunta o noua disputa pentru rol principal – rol secundar la Oscar

Avem o poveste care va placea foarte mult membrilor Academiei Americane de Film (un actor care nu-si mai gaseste directia profesionala la sfarsitul anilor ’60 – DiCaprio si prietenia lui cu cel care ii face cascadoriile in film – Pitt). Desi sansele pentru nominalizari sunt foarte mari, numai ca domnii care fac nominalizarile se vor reintoarce la dilemma de acum clasica – cine e in rol principal si cine in rol secundar?

Anul trecut a fost o disputa destul de mare cand Olivia Colman a castigat statueta in defavoarea lui Glenn Close pentru ca partitura lui Colman din “The Favorite” nu era chiar de rol principal. In acea poveste Emma Stone, Rachel Weisz si Colman au avut partituri egale au spus criticii de film, doar ca Stone si Weisz au fost nominalizate la rol secundar (Weisz a si castigat).

In cazul “Once upon a time in Hollywood”, DiCaprio si Pitt impart egal timpul pe ecran precum si dificultatea partiturii. Variety scria ca lipsa egoului in cazul lui Pitt, care e unul dintre cei mai relaxati actori de la Hollywood, o sa-l faca sa nu se lupte pentru nominalizarea la rol principal si o sa fie fericit cu oricare ar fi alegerea studioului producator, asa ca e cel mai probabil ca DiCaprio sa fie pozitionat ca actor in rol principal.

Tarantino a pus industria pe jar pentru ca nu vrea sa-si francizeze filmele

In cazul “Once Upon a Time in Hollywood” mai exista o polemica. Tarantino are un subiect original, nefrancizabil din care nu poate fi facuta o continuare, asa ca… nu e rentabil pentru genul de business care se face acum in cinema.

Investitia a fost de aproape 100 de milioane de dolari, adica un buget mic pentru Hollywood, iar actorii au fost platiti – atat Pitt cat si DiCaprio- sub pretul lor (au incasat fiecare cate 10 miloane de dolari).

In plus avem un film care este pentru un public adult, nu pentru adolescentii fani ai productiilor cu super eroi, iar comportamentul adultilor in fata premierelor e diferit: nu merg buluc in primul week end, asteapta a afe de la altii daca filmul e bun etc.

In primul week end in America filmul a facut 30 de milioane de dolari, foarte bine pentru o productie “serioasa”, clasica. Si da, filmul e bun, mergeti sa-l vedeti.

 

Marketingul si-a facut treaba; nimic despre prietenia cu Harvey Weinstein

Tarantino e un bun prieten al mogulului Harvey Weinstein, aflat in procese pentru hartuire sexuala si viol, dar nimeni nu a mentionat acest lucru in toata perioada post lansarii filmului. Mai mult chiar, Uma Thurman, care il acuzase pe Tarantino de comportament violent si abuziv pe platourile de filmare de la Kill Bill, a postat recent un mesaj pe Instagram in care l-a felicitat pe regizor pentru “Once upon a time…”.

In schimbul acestui tratament preferential, echipa de marketing a cerut ca in comunicare sa nu fie scoasa in evidenta partea din film in care se vorbeste despre uciderea actritei Sharon Tate. Au accentuat insa prin uriase panouri publicitare, mai ales in Los Angeles unde publicul isi aminteste foarte bine drama din jurul lui Sharon Tate, aparitiile cameo ale unor actori foarte mari – din categoria “clasici”: Luke Perry, Al Pacino si Mike Moh – care-l joaca pe Bruce Lee in film.

Bonus: Tarantino ramane la fel de nebun cum il stim. A ales sa-l joace el pe Manson, criminalul care a omorat-o pe Sharon Tate. Mai mult, i-a chemat pe platourile de filmare pe sora si pe nepotul acestuia.

Once upon a time in Hollywood intra pe ecranele din toata tara incepand din 16 august. Filmul dureaza 2 ore si 40 de minute.
 

Citește în continuare