Skip to content

5 biblioteci spectaculoase care pot fi vizitate gratuit online, din confortul casei.

Desi mersul la biblioteca nu mai este atat de practicat ca in trecut, o incapere plina cu carti are efecte cel putin terapeutice: mirosul de carti vechi te poarta intr-o lume a povestilor si a lucrurilor fantastice care ne fac sa evadam din cotidian, mai ales in aceasta perioada.

Sunt cateva biblioteci publice in lume care pot fi vizitate ca obiective turistice, fiind monumente arhitecturale si totodata gardieni incontestabili ai cartilor cu valoare istorica. O parte dintre aceste biblioteci sunt disponibile acum pentru tururi online, fiind mai mult decat o resursa despre cartile pe care acestia le au in portofoliu.

O vizita in cea mai veche biblioteca deschisa online incepe cu King’s College Library de la Cambridge University, deschisa din 1441.

Aceasta biblioteca universitara din Cambridge, Anglia, a fost infiintata in 1441 si gazduieste colectii de volume rare, manuscrise medievale dar si carti tiparite timpuriu. Etajul al doilea gazduieste Biblioteca Muzicala Rowe, de unde se pot imprumuta partituri, biblioteca fiind deosebit de bogata in muzica engleza din secolul al XVIII-lea. Turul online este o calatorie vizuala impresionanta si cuprinde si scurte biografii a studentilor care au trecut pe la acesti colegiu. 

Turul online la King’s College Library este disponibil aici.

O plimbare prin cladirile de sute de ani ne duce prin Biblioteca Klementium din Praga, Cehia si Biblioteca Admont Abbey din Austria, deschise publicului din anii 1700.

Un alt tur virtual este disponibil intr-o biblioteca baroca din Praga, Cehia, care a fost construita in 1722 ca parte a unui complex universitar iezuit, iar interiorul sau s-a tot modificat de-a lungul secolelor. Biblioteca Klementium are peste 20.000 de carti, dar si o colectie de globuri terestre si ceresti. De asemenea, in turul virtual se pot explora si camerele din apropiere, cum ar fi o sala de lectura publica cu fresce masive in ulei su observatorul din turnul astronomic.

Turul online al Bibliotecii Klementium din Praga este disponibil aici.  

In Austria, Admont Abbey Library a avut cladirea finalizata in 1776 si este cea mai mare biblioteca manastireasca din lume, construita dupa arhitectura barocului european. Printre comorile din sala principala se afla sapte fresce care pornesc din tavan, doua reliefuri masive si biblioteci impodobite cu 68 de busturi aurite de carturari. La fel ca tururile fizice din biblioteca, accesul digital are o taxa de intrare de 0,99 euro, care cuprinde pe langa plimbarea virtuala si ghiduri audio si o selectie de carti digitalizate puse la dispozitie.

Turul online al Bibliotecii Admont Abbey din Austria este disponibil aici

O calatorie prin bibliotecile din Statele Unite, Jerome Hall Law Library si A.K. Smiley Public Library, sunt adevarate excursii in istoria continentului american.

Jerome Hall Law Library este o biblioteca academica cu cinci etaje din Bloomington care are in principal colectii de carti pentru studentii Facultatii de Drept Maurer a Universitatii Indiana. Turul virtual este o plimbare prin sala de lectura, atriul de marmura si stejar si multe altele. De asemenea, este disponibila si o colecție speciala de semnaturi si documente istorice de la judecatorii Curtii Supreme a SUA.

Turul virtual al Jerome Hall Law Library este disponibil aici.

A.K. Smiley Public Library este o mica biblioteca din orasul Redlands si totodata un punct de reper istoric din California. Fiind considerata o bijuterie arhitecturala, biblioteca a fost construita in 1898 in stil maur si are caramida rosie cu ornamente de gresie taiate manual.

Turul online al A.K. Smiley Public Library este disponibil aici

Citește în continuare