Skip to content

500 de falsuri cu presupusa semnatura a lui Francis Bacon au fost confiscate de politia italiana. In ancheta au mai fost confiscate obiecte de arta de peste 3 milioane de euro

Politia italiana a confiscat 500 de lucrari atribuite lui Francis Bacon, insa care sunt considerate falsuri, dar si bani si alte obiecte, in valoare totala de aproximativ 3 milioane de euro, scrie The Guardian, descoperite acasa la un colectionar din Bologna, care este sub investigatie inca din 2018.

Cinci oameni au fost pusi sub acuzare pentru conspiratie infracţională pentru autentificarea si punerea in circulatie a unor lucrari de arta false, dar si pentru frauda si spalare de bani, mentioneaza articolul din The Guardian.

Autoritatile italiene au inceput ancheta dupa ce au descoperit in casa colectionarului „numeroase lucrari de arta contemporana, inclusiv doua desene semnate de Francis Bacon, unul dintre cei mai cunoscuti artisti ai secolului 20”, noteaza publicatia. De asemenea, a mai fost deschisa o investigatie pe numele colectionarului deoarece autoritatile fiscale au gasit „tranzactii financiare cu tari straine incompatibile cu sursele lui legale de venit”.

Francis Bacon este unul dintre cei mai cunoscuti artisti contemporani din lume, cu lucrari care impresioneaza atat iubitorii de arta, cat si colectionarii, care reusesc ca la fiecare licitatie sa mai doboare un record al investitiilor in lucrarile artistului.

Viata si opera celui mai controversat pictor britanic, Francis Bacon, au fost explicate de prietenii sai in documentarul „A brush with violence”.

Documentarul BBC din 2017 il catalogheaza pe Francis Bacon ca fiind „cel mai galagios, obraznic, betiv dar si cel mai cautat artist britanic al secolului al XX-lea”. Bacon s-a autointitulat „Stapan al Dezordinii” si „Transmitator al Violentei Artistice”. Si-a creat o imagine de barbat razvratit, agresiv care s-ar fi potrivit perfect cu lucrarile sale.

Filmul care acopera viata lui Francis Bacon din anii ’60 pana la moartea lui din 1992 dezvaluie personalitatea misterioasa si complexa a faimosului artist britanic care a revolutionat arta de dupa al Doilea Razboi Mondial. 

Documentarul leaga anxietatea si disconfortul resimtite in lucrarile lui Bacon cu violenta stilului artistic si viata personala iesita din comun a unui om cu o imaginatie extraordinara.

Dupa moartea sa, Bacon a devenit unul dintre cei mai bine vanduti artisti din lume cu doua lucrari vandute cu peste 70 de milioane de dolari, „Portrait of George Dyer Talking” si „Three Studies for a Portrait of John Edwards”, si alte doua cumparate pentru peste 100 de milioane de dolari: „Triptych”-ul din 1976 si „Three Studies of Lucian Freud” din 1969.

Citește în continuare