Skip to content

6 beneficii uimitoare ale retinolului, un ingredient care nu ar trebui sa lipseasca din rutina de frumusete. Stimuleaza productia colagenului, exfoliaza, ajuta la estomparea porilor si a acneei si uniformizeaza tenul.

In ultimii ani, retinolul a devenit un ingredient recomandat constant de dermatologi, fiind inclus tot mai des in rutina de ingrijire a tenului si a pielii. Este considerat „medalia de aur” in materie de produse de frumusete pentru pentru proprietatile anti-imbatranire, de curatare si exfoliere a tenului, de stimulare a colagenului si de reinnoire a celulelor pielii. 

Vandut sub forma forma de uleiuri, creme si seruri, retinolul este un derivat al vitaminei A, dar apartine unei clase mai largi de retinoizi. Este un produs care se transforma in acid retinoic prin intermediul unor enzime specializate care se gasesc in piele atunci cand este aplicat local.

Retinolul este recomandat pentru reducerea liniilor fine, a porilor dilatati, imbunatatirea texturii tenului si uniformizarea tonusului pielii.

Dr. Marisa Garshick, medic dermatolog din New York, a declarat ca „Incepand cu varsta de 20 de ani, incepem sa pierdem aproximativ 1% din colagenul pielii noastre pe an.” Astfel, pielea incepe sa se lase si sa devina ridata.

Retinolul a fost aprobat pentru prima data pentru utilizare la pacientii cu acnee in anii 1970. Acesta ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din stratul mijlociu al pielii, promoveaza reinnoirea celulelor si sustine prevenirea infundarii porilor, ceea ce va contribui la protejarea impotriva imperfectiunilor si la imbunatatirea penetrarii produselor de ingrijire a pielii. 

Daca aveti tenul sensibil, se recomanda sa va consultati dermatologul pentru a va asigura ca alegeti retinolul potrivit pentru dvstra — fiecare produs are o alta concentratie de retinol.

Pe langa aspectul fizic, contribuie la imbunatatirea sanatatii generale a pielii si poate reduce simptomele acneei in unele cazuri.

Un studiu clinic din 2015 a constatat ca, atunci cand femeile cu varste cuprinse intre 40 si 55 de ani au folosit zilnic un produs cu retinol timp de un an, acesta a redus aparitia ridurilor din coltul ochiului — cu numele popular de laba gastei — cu 44% si decolorarea pielii cu 84%. Un alt studiu clinic, din 2009, a raportat ca utilizarea zilnica a unei creme cu retinol la femeile cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani, pe o perioada de 26 de saptamani, a redus aspectul ridurilor fine si profunde.

In continuare va prezentam sase dintre beneficiile uimitoare ale acestui produs.

Retinolul va poate ajuta sa scapati de acnee.

Retinolul curata pielea si previne viitoarele focare prin desfundarea porilor. In mod natural, mai putina acnee inseamna mai putine cicatrici de acnee. Mai mult, retinoizii pot spori efectele altor creme si geluri medicinale, permitandu-va sa profitati la maximum de orice tratament pe care il utilizati.

Se recomanda sa va asigurati ca nu sunteti alergica la niciunul dintre ingredientele unui produs, de aceea dermatologii sugereaza sa aplicati o cantitate mica pe un mic petic de piele din interiorul bratului. Daca pielea nu se inroseste, nu se irita sau nu se umfla in cateva minute sau ore, puteti incepe sa il folositi si pe ten.

Retinolul poate imbunatati aspectul acneei.

S-a demonstrat ca retinolul reduce vizibilitatea cosurilor de pe piele si previne formarea de noi cosuri si imperfectiuni acneice. 

Un mod in care retinolul poate imbunatati aspectul acneei este prin incurajarea reinnoirii celulelor. Acneea se formeaza cand o acumulare de celule moarte ale pielii si de ulei se acumuleaza in interiorul foliculilor de par de pe fata. Retinolul face ca aceste celule sa se desprinda si sa fie inlocuite mai repede.

Retinolul poate combate semnele de imbatranire.

Retinolul este unul dintre cele mai utilizate si cercetate ingrediente anti-imbatranire. Tretinoina, denumita acid retinoic, s-a dovedit a avea efecte semnificative impotriva imbatranirii.

Prin cresterea productiei de colagen, retinoizii reduc liniile fine si ridurile. De asemenea, acestea promoveaza formarea de noi vase de sange in piele, ceea ce ajuta la imbunatatirea pigmentarii pielii.

Retinolul poate ajuta la tonifierea pielii.

Una dintre numeroasele proprietati unice ale retinolului este ca stimuleaza reinnoirea celulelor pielii, avand ca rezultat un efect exfoliant. 

Cu ajutorul retinolului, pielea terna si uscata va capata un aspect de prospetime, va fi mai luminoasa, cu o nuanta mai uniforma si niveluri crescute de colagen si elastina. Pielea mai groasa este mai ferma si mai fina, cu mai putine imperfectiuni in general.

Merita adaugat ca poate dura intre doua si trei luni sa vedeti efectele vizibile ale retinolului iar beneficiile vor continua sa se imbunatateasca pe parcursul a sase luni.

Retinolul este un tratament eficient cu costuri reduse.

Pentru a obtine toate beneficiile mentionate anterior, in mod obisnuit ar fi necesara aplicarea mai multe tratamente dermatologice costisitoare din punct de vedere financiar. 

Desi recomandam vizitele la dermatologi si specialisti in ingrijirea pielii, retinolul este o solutie cu costuri reduse pe termen lung. Este unul dintre putinele ingrediente cu beneficii dovedite stiintific, ceea ce il face un pariu sigur.

Retinolul este un produs bland cu pielea, nu produce iritatii si poate fi utilizat pentru toate tipurile de piele.

Retinolul este sigur de utilizat in produsele cosmetice si medicale, alaturi de alte ingrediente care ii sporesc efectele benefice — spre exemplu, se recomanda combinatiile cu acid hialuronic. Insa este un produs bland cu pielea si mai putin predispus sa induca iritatii, inclusiv roseata (rozacee) sau mancarimi si descuamari. Desi retinolul este prezentat ca fiind potrivit pentru toate tipurile de piele, diferite concentratii sunt indicate pentru anumite tipuri de piele.

Se recomanda sa utilizati produsul de una sau doua ori pe saptamana in primele doua saptamani, pentru a permite pielii sa se aclimatizeze la el, si sa il aplicati intotdeauna noaptea, deoarece retinolul se descompune atunci cand este expus la lumina soarelui. Pe masura ce tenul se obisnuieste cu retinolul, puteti creste treptat frecventa pana la cea zilnica.

Retinolul are tendinta de a face pielea mai sensibila la soare, de aceea se recomanda ca in timpul zilei sa folositi protectie solara dupa ce il aplicati.

Mai jos veti descoperi si alte recomandari cu efecte benefice pentru ingrijirea tenului.

Citește în continuare