Skip to content

6 spectacole de Craciun disponibile online gratuit: interpretari ale Spargatorului de Nuci,  povestea de Craciun a lui Charles Dickens si corul Filarmonicii George Enescu pe scena Filarmonicii Berlin. Marius Manole, Rodica Mandache, Nicolas Cage si Kate Winslet printre interpreti

Daca vreti ca de aceste sarbatori sa va uitati la spectacole tematice, urban.ro a pregatit o lista cu evenimentele care pot fi urmarite online in regim gratuit.

De Craciun, Teatrul National Radiofonic pentru copii prezinta, in premiera, duminica 25 decembrie si luni, 26 decembrie, de la ora 23.05, la Radio Romania Actualitati: Spargatorul de nuci si Regele soarecilor de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann.

Din distributie fac parte Marian Ralea, Alina Rotaru, Marius Manole, Lucian Ionescu, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Manuela Ciucur, Ionut Grama, Marcela Motoc, Eric Deliu, Catinca Radu, Mircea Alexandru Baluta, Cezar Antal, Marian Lepadatu, Oana Jindiceanu, Vera Linguraru, Daniel Tudorica, Mugur Dumitriu, Alin Aronovici, Cristiana  Mihai, Voicu Hetel si Mihai Gruia Sandu, iar versurile apartin Dianei Mihailopol, in timp ce regia muzicala este semnata de Andrei Miricescu.

Pe Youtube, sunt disponibile integral mai multe versiuni ale spectacolului „Spargatorul de nuci”. Va recomandam spectacolele puse in scena de Mariinsky Theatre din St. Petersburg (2012), The Russian State Ballet and Opera House (2014) sau varianta prezentata de Swedish National Ballet School (2010).

Mariinsky Theatre din St. Petersburg

Povestea originala se numeste „Spargatorul de nuci si regele soarecilor” si apartine scriitorului german Ernst Theodore Amadeus Hoffmann, fiind publicata pentru prima oara in anul 1816. Ulterior, in 1844, Alexander Dumas (tatal) le-a oferit cititorilor propria versiune a basmului, care s-a aflat la baza libretului pentru balet „Spargator de nuci” de P. I. Ceaikovski, premiera caruia a avut loc la Teatrul Mariinsky in anul 1892.

Pe scurt, povestea se desfasoara intr-un mic orasel din Germania, in ajunul Sarbatorii de Craciun. O multime de adulti si copii se grabesc sa ajunga la locuinta domnului Stahlbaum care, impreuna cu sotia si copiii lor, Clara si Fritz, organizeaza o mare petrecere. Printre musafiri se numara si unchiul Drosselmeyer, asteptat cu nerabdare, caci aduce de fiecare data cadouri neobisnuite. Acesta ii daruieste Clarei, nepoata sa preferata, un mic spargator de nuci de lemn.

Copiii sunt fericiti, iar Fritz arunca in joaca spargatorul de nuci, stricandu-l, pe care unchiul Drosselmeyer il repara si o linisteste pe Clara. Ea adorme cu jucaria in brate, care prinde viata, alaturi de toate celelalte jucarii.

Spargatorul de Nuci o apara pe Clara, luptandu-se cu Soarecii care au aparut in camera, dar este invins; Regele Soarecilor este rapus si el si scos din scena de catre supusii sai. Vrand sa indulceasca visul Clarei, Drosselmeyer il transforma pe Spargatorul de nuci intr-un Print, care o invita pe copila intr-o calatorie fantastica. In drumul lor totul devine dulce, pana si Fulgii din Imparatia zapezilor sunt din vata de zahar.

In Actul II, Clara si Printul descopera un taram feeric si sunt primiti cu bratele deschise de catre Zana Dulciurilor. Aceasta le prezinta si alte personaje, care interpreteaza in cinstea lor o suita de dansuri de caracter: Spaniol, Arab, Chinez, Rusesc si unul Pastoral. Sarbatoarea continua cu un mare Vals al Florilor, apoi Zana Dulciurilor si Printul dansează un minunat Grand Pas de deux.

La capatul acestei aventuri extraordinare, Clara se trezeste langa bradul de Craciun, in salonul casei sale, strangand in brate Spargatorul de nuci.

„Povestea de Craciun” a lui Dickens are mai multe ecranizari – sub forma de film, teatru si inclusiv balet. 

Una dintre cele mai cunoscute povesti tematice de iarna este “Poveste de Craciun”, scrisa de Charles Dickens in 1843. Personajul principal este Ebenezer Scrooge, un om zgarcit si ursuz care nu se bucura deloc de sarbatoare, insa povestea capata noi intamplari si lucrurile se schimba. Cartea este disponibila aici

De asemenea, exista mai multe ecranizari ale povestii scrise de Dickens, ca filmul din 1938 cu Reginald Owenin rolul principal, versiunea animata din 1971 folosind ilustratiile lui John Leech, “The Muppet Christmas Carol”din 1992cu Michael Caine ca Scrooge, “Scrooged” din 1988 cu Bill Murray sau cele mai recente, ca animatia “Christmas Carol: The Movie” din 2001 cu vocile lui Nicolas Cage si Kate Winslet sau tot versiunea animata din 2009, “A Christmas Carol”, cu Jim Carrey vocea principala. 

urban.ro va recomanda versiunile online ale povestii de Craciun in abordarea True Impact Performing Arts si a baletului pus in scena de South Carolina Christian Dance Theater.

Corul Filarmonica „George Enescu”, sub pregatirea maestrului Ion Iosif Prunner, urca pe 23 decembrie pe scena prestigioasei Philharmonie Berlin pentru a sustine un concert extraordinar cu opera in concert „Ajunul Craciunului” de Nikolai Rimski-Korsakov, iar concertul se poate asculta live pe Radio Romania Muzical.

Prezenta ansamblului vocal pe scena din Berlin vine in urma invitatiei primite din partea dirijorului Vladimir Jurowski, fost director artistic al George Enescu Festival si actual dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio Berlin, de la pupitrul careia va conduce acest concert.  In preambul, Corul Filarmonicii „George Enescu” va interpreta in foaier colinde romanesti si ucrainene de Craciun.

Citește în continuare