Skip to content

Din 13 mai avem peste 60 de filme la editia a 15-a a festivalului de film documentar si drepturile omului One World Romania. Tema principala este interactiunea dintre om si mediu

Festivalul One World revine in 2022 cu peste 60 de filme de lungmetraj, mediumetraje si scurtmetraje internationale, majoritatea in premiera nationala, care exploreaza relatia corp, minte si mediul inconjurator.

Una dintre sectiunile cele mai importante ale festivalului abordeaza ecologia printr-o serie de filme documentare care investigheaza aspecte precum protectia mediului, efectele industrializarii si ale urbanizarii, responsabilitatea ecologica la nivel individual si colectiv.

Documentare precum ‘Alb pe alb’ si ‘A.I. la razboi’ discuta relatia uneori conflictuala dintre tehnologie si natura. Unul dintre cele mai impresionante studii ale unui dezastru ecologic este si ultimul film al regizorului japonez Kazuo Hara, ‘Minamata Mandala’. Acesta prezinta lupta epica in justitie dintre bolnavii Minamata si statul japonez in cautarea recunoasterii bolii lor – o afectiune neurologica provocata de otravirea cu mercur deversat de un combinat chimic.

Aceeasi poveste a fost transformata si intr-un film artistic in 2020 (care nu e parte din acest festival), avandu-l pe Johhny Depp in rolul principal, al fotografului W. Eugene Smith care a documentat multi ani dezastrul produs in zona de combinatul chimic si a ajutat ca supravietuitorii sa primeasca plati compensatorii pentru tratamentele medicale.

Deschiderea oficiala a festivalului are loc vineri, 13 mai, o proiectie speciala a filmului documentar „A.I. at War”, ce va avea loc in Bucuresti la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) – sala AUDITORIUM, ora 19:00.

Documentarul  radiografiaza zone (estetice, politice, geografice) de razboi si o face intr-un mod cat se poate de complex, unde jurnalistul si regizorul Florent Marcie coopteaza in proiect  un robotel cu design simpatic care sa-l acompanieze prin regiunile conflictuale, de la Orientul Mijlociu la strazile unde se intampla conflicte in Paris.

In festival se regasesc si sectiuni care promoveaza ecologia mintii si a trupului printr-o serie de documentare-portret despre oameni care prin diferite circumstanțe au ajuns sa fie alienati de mediul in care traiesc precum ‘Sunt liber’ al cineastei franceze Laure PORTIER sau ‘Bucolic’ semnat de Karol Pałka, dar si prin documentare ce investigheaza tulburari fizice si psihice specifice precum ‘Penelope, dragostea mea’ a carei regizoare Claire DOYON se va afla si la Bucuresti pentru a raspunde intrebarilor spectatorilor.

Pe langa acestea, festivalul include si sectiuni pe teme legate de drepturile omului, migratie, justitie, diversitate, toleranta, munca, care se suprapun partial cu tema editiei.

Proiectiile vor avea loc in mod hibrid: fizic intre 13-23 mai, in Bucuresti, la Cinema Elvire Popesco, ARCUB, Cinemateca Eforie si online, in toata tara, intre 23-31 mai. Abonamentele si biletele sunt disponibile prin Eventbook.

Citește în continuare