Skip to content

Johnny Depp e transformat spectaculos in cel mai nou film: Minamata. Filmul e povestea vietii fotografului W. Eugene Smith.

Unul dintre filmele care a surprins cel mai mult la Festivalul de film de la Berlin care e in plina desfasurare este noua pelicula care il are in rolul principal pe Johnny Depp, Minamata.

Depp il interpreteaza pe W. Eugene Smith, fotograf al revistei Life care in 1971 a realizat unul dintre cele mai importante reportaje ale carierei sale: a fotografiat efectele otravirii a unui intreg sat din Japonia, Miamata, ca urmare a erorilor in administrarea unor substante chimice a corporatiei Chisso care isi desfasura activitatea in zona.

Filmul urmareste eforturile fotografului in demersul sau de a documenta suferinta locuitorilor, dar si impactul intamplarilor pe care le descopera asupra sa.

Depp este atat de transformat in rol, incat este de nerecunoscut. In conferinta de presa de dinaintea premierei mondiale a filmului la Berin, actorul a povestit ca s-a recunoscut foarte mult in acest fotograf care a fost in pragul sinuciderii dupa reportajul pe care l-a facut in Japonia.

Depp care nu a ascuns niciodata problemele sale cu drogurile si alcoolul, a povestit ca s-a documentat mult despre viata lui W Eugene Smith care isi folosea talentul ca o arma in lupta depresiei si alcoolismului. Fotografiile erau felul in care transmitea mesaje lumii.

Filmarile pentru Minamata sau realizat in Montenegru si Belgrad. Filmul este scris si regizat de Andrew Levitas (The White Crow, Lullaby) care inainte de a fi producator de film si regizor, este un foarte cunoscut sculptor.

Povestea dramatica este sustinuta musical de coloana sonora scrisa de Riyuichi Sakamoto, compozitor de origine japoneza care are un Oscar pentru coloana sonora a filmului “The Last Emperor”, si mai are in portofoliu munca pentru peliculele “Little Buddha”, “The Rvenant”, “Babel”.

Intre 1938 si 1968, rezidurile de la compania japoneza Chisso au fost varsate intr-o zona de golf, unde era si un mic satuc pe nume Minamata.

In 1956, unul dintre medicii companiei a semnalat ca in sat oamenii au o boala ciudata: le este atacat sistemul nervos, muschii nu le mai functioneaza, apar spasme, paralizie.

Locuitorii din zona s-au luptat cu autoritatile pana in 2014 pentru a fi recunoscut ca au fost otraviti prin neglijenta companiei, in cele din urma au castigat procesul, directorul companiei a fost condamnat la 2 ani de inchisoare, iar rudele victimelor si supravietuitorii au primit 106 milioane de dolari.

Astazi in tratatele de medicina exista maladia Minamata, care se refera la afectarea sistemului nervos prin otravire. Iata imagini din reportajul revistei Life realizat de W Eugene Smith.

Citește în continuare