Skip to content

8 premiere cinematografice romanesti pana la finalul verii. Ioana Bugarin, Olimpia Melinte, Maria Popistasu, Bogdan Dumitrache, Toma Cuzin si Emanuel Parvu in filmele acestei veri

Foto: TIFF Oradea

Masurile de relaxare ale pandemiei au adus o bucurie si o usurare pentru distribuitorii romani de filme care au tinut majoritatea productiilor realizate in ultimii 3 ani in sertar, asteptand sa fie vazute de publicul roman.

Va prezentam cele 8 filme romanesti care vor intra in cinematografe incepand cu saptamana viitoare si pana la finalul verii, spre jumatate lunii septembrie. Majoritatea au fost lansate in festivaluri internationale si nationale, altele au fost multi-premiate iar unul dintre ele ar putea castiga un trofeu important la Cannes.

Pe 16 iulie va fi lansat „Si atunci… ce e libertatea?” in regia lui Andrei Zinca, un film bazat pe evenimentele din anii ’50 cand comunistii au stramutat 40.000 de oameni in Baragan.

Lansat in premiera anul trecut la TIFF 2020, unde a castigat Premiul Publicului in Zilele Filmului Romanesc, „Si atunci… ce e libertatea?” spune povestea unui profesor de istorie din Herculane care este luat cu forta de comunisti in timpul unei nunti, alaturi de sotia lui si de alti sapte oameni. Grupul este deportat in Campia Baraganului unde trebuie sa supravietuiasca intr-o zona pustie si arida in conditii infernale. Ei sunt doar cativa dintre cei 40.000 de oameni stramutati de comunisti din Banat in Baragan in 1951 in ceea ce s-a numit „Siberia romaneasca”.

Din distributie fac parte Cristian Popa, Radu Iacoban, Iulia Lumanare, Toma Cuzin, Olimpia Melinte, Tunde Skrovran, Nicodim Ungureanu, Serban Georgevici, Magda Catone si Dorina Lazar.

Pe 23 iulie va intra in cinematografe „Tata muta muntii”, al doilea lungmetraj al lui Daniel Sandu.

Filmul – care a avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Shanghai – a fost primit de publicatia The Hollywood Reporter cu cronici pozitive. Intr-o recenzie publicata pe site-ul revistei, a fost descris ca fiind „de aventura care-si pastreaza inima in traditia moderna a dramelor romanesti insa are potentialul sa atraga un public mai larg”.

Cunoscut pentru lungmetraj de debut „Un pas in urma serafimilor”, Daniel Sandu a scris si scenariul pentru „Tata muta muntii” si a mers cu echipa in Muntii Carpati unde a asteptat conditiile perfecte de viscol si avalansa pentru a surprinde secventele picturale. Filmul spune povestea unui barbat gata sa inceapa o noua etapa alaturi de o femeie mai tanara care este readus violent in contextul vietii pe care incearca sa o lase in urma atunci cand fiul sau adolescent dispare intr-o drumetie montana.

Din distributie fac parte Adrian Titieni, Valeriu Andriuta, Judith State, Tudor Smoleanu, Elena Purea si Radu Botar.

Daca mergeti la TIFF 2021, il veti putea viziona in cadrul Zilelor Filmului Romanesc.

Pe 6 august va fi lansat „Neidentificat” in regia lui Bogdan Apetri, profesor de regie la Universitatea Columbia din New York.

Cunoscut pentru debutul cu „Periferic” din 2012, Bogdan George Apetri a realizat alte doua lungmetraje care vor fi lansate anul acesta „Neidentificat” si „Miracol”. Primul va intra in cinematografele romanesti pe 6 august si este o coproductie Romania-Cehia-Letonia care a avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Varsovia unde a castigat Premiul Juriului in competitia internationala.

„Neidentificat” combina si reinterpreteaza diverse arhetipuri cinematografice populare si de succes: filmul politist si detectiv, filmul de actiune, filmul noir si cel care are drept protagonist un anti-erou. Povestea se desfasoara intr-un orasel din Romania si vorbeste despre echilibrul privat existent in fiecare dintre noi, un echilibru cu mult mai putin stabil decat ne imaginam.

Din distributia filmului fac parte actorii Emanuel Parvu, Bogdan Farcas, Dragos Dumitru, Vasile Muraru, Ana Popescu, Olimpia Malai, Kira Hagi, Ion Bechet, Ioana Bugarin, Cezar Antal si Andrei Aradits.

Tot pe 6 august va intra in cinematografe si „Intregalde” in regia lui Radu Muntean. Premiera va avea loc in acest week-end la Festivalul de la Cannes in cadrul sectiunii Quinzaine des Réalisateurs.

„Intregalde” este cel de-al saptelea lungmetraj semnat de Radu Muntean si a doua participare la Quinzaine, dupa ce in 2008 a facut parte din selectie cu filmul ”Boogie”. 

Cu un scenariu semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu si Razvan Radulescu, filmul spune povestea a trei prieteni care se afla intr-o excursie umanitara de sfârsit de an. Calatorind intr-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Intregalde, intâlnesc un batrân singur pe care incearca sa-l ajute sa ajunga la gaterul unde pretinde ca lucreaza. Când masina lor ramâne blocata intr-un sant in padure, gaterul se dovedeste a fi abandonat si sunt nevoiti sa petreaca noaptea impreuna cu batrânul senil, ideile lor despre empatie si generozitate incep sa fie puse la indoiala.

Alaturi de Maria Popistasu, Ilona Brezoianu si Alex Bogdan, din distributia filmului ”Intregalde” fac parte si Luca Sabin, Toma Cuzin, Carmen Lopazan si Gabor Bondi.

Pe 20 august va fi lansat „Dupa 40 de zile”, al patrulea lungmetraj al regizorului Andrei Gruzsniczki.

Dupa ce a fost prezentat in premiera mondiala in cadrul selectiei oficiale a celei de-a 43-a editii a Festivalului International de Film de la Moscova, „Dupa 40 de zile” va avea avanpremiera nationala la finalul lunii iulie la TIFF.

Lungmetrajul are in centru prietenia dintre Emil Daravat, un batran care nu crede in spirite (jucat de Mircea Andreescu), si Titi (interpretat de Valer Dellakeza). Actiunea se petrece intr-o comuna din zona Olteniei iar povestea incepe la parastasul de 40 de zile al sotiei lui Emil, Smaranda. Titi, prietenul de o viata al lui Emil, pare profund miscat de moartea ei. Timpul trece, iar Emil realizeaza ca zilele lui Titi par a fi numarate. Se simte responsabil pentru viata lui Titi si vrea sa-l resusciteze, parca impotriva vointei acestuia. Dar niciun efort nu ajuta. La 40 de zile dupa moartea ei, Smaranda pare sa-l bantuie pe Titi. Este o poveste care vorbeste, cu nuante de umor negru si mister, despre lupta pe care fiecare trebuie s-o duca pentru a-l intelege si accepta pe celalalt, intr-o prietenie sau intr-o poveste de iubire, se arata in prezentarea peliculei.

Pe langa Mircea Andreescu si Valer Dellakeza, din distributie mai fac parte Gabriel Spahiu, Marian Negrescu, Simona Urs, Stefan Mirea, Valeriu Bazu si Eugen Titu.

Pe 3 septembrie se lanseaza „Spiral” regizat de Cecilia Felemeri. Filmul a avut premiera anul trecut la Festivalul International de Film de la Varsovia.

„Spiral”, debutul in lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, este o coproductie Romania-Ungaria care a fost premiat cu mentiune la Festivalul de la Varsovia unde a fost lansat anul trecut.

Filmata pe malul unui lac situat la 30 kilometri de Budapesta, drama psihologica „Spiral” prezinta dificultatea de a lasa in urma trecutul si despre felul in care viata si ciclurile naturii sunt profund interconectate. Bence si Janka traiesc pe malul unui lac, intretinandu-se din taxa pe care o platesc cei care vor sa pescuiasca aici. Totul pare sa curga armonios in acest aparent paradis, pana cand relatia lor incepe sa se deterioreze si, odata cu ea, in mod ciudat, viata din jurul lacului.

Actorul Bogdan Dumitrache interpreteaza personajul principal din pelicula, iar acestuia i se alatura doua actrite maghiare: Alexandra Borbély, distinsa de Academia Europeana de Film cu Premiul pentru cea mai buna actrita, pentru rolul din „Despre trup si suflet”, si Diána Magdolna Kiss („Tall Tales”, „White God” si „Le Grand Cahier”).

Asa cum veti vedea si in trailerul de mai jos, este un film in limba maghiara.

Pe 10 septembrie va intra in cinematografe al doilea lungmetraj al lui Bogdan Theodor Olteanu – „Mia isi rateaza razbunarea”.

Filmul a fost lansat la Festivalul de Film de la Varsovia in 2020 unde a primit o mentiune din partea juriului. Ulterior a calatorit prin festivaluri: Les Filmes de Cannes a Bucarest, Festival Premiers Plans d’Angers 2021 si Slamdance Film Festival 2021, urmand ca pe 15 iulie sa il puteti vedea in deschiderea celei de-a opta editii a Festivalului de la Timisoara „Ceau, Cinema!”. Va fi prima proiectie fizica in Romania si va fi urmata de premiera de pe 10 septembrie cand lungmetrajul va intra in cinematografe.

Scenariul scris tot de Bogdan Theodor Olteanu – cunoscut pentru lungmetrajul „Cateva conversatii despre o fata foarte inalta” – o are in centrul actiunii pe Mia, rol jucat de Ioana Bugarin. Dupa o despartire violenta, Mia, o tanara actrita, e hotarata sa se razbune pe fostul ei iubit. Pe masura ce planul ei se contureaza, Mia, impreuna cu grupul sau de prietene, redefinesc notiunea de feminitate. 

Distributia este completata de Stefania Circu, Ana Maria Guran, Alexandru Ion, Maria Popistasu, Monica Odagiu, Silvana Mihai, Carol Ionescu, Madalina Stoica si Adrian Nicolae.

Inainte de venirea toamnei, pe 17 septembrie va intra in cinematografe documentarul „Romania Salbatica”.

Documentarul este rezultat unui proiect inceput in 2010 de Dan Dinu in colaborare cu WWF, devenind cel mai mare proiect de fotografie si film documentar dedicat naturii din tara noastra.

Pentru inceput, Dan Dinu a fotografiat toate cele 28 de rezervatii mari din Romania – parcuri nationale, parcuri naturale, geo-parcuri si rezervatii ale biosferei – existente la acea vreme. Primul rezultat a fost o expozitie de fotografie in aer liber cu 50 de imagini expuse in cele mai vizitate zone ale celor mai mari orase din tara: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Sibiu, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova si Iasi. Pana la final, expozitia a fost vazuta de peste 50.000 de persoane.

A doua etapa a proiectului a fost dezvoltata incepand cu 2014 alaturi de Cosmin Dumitrache prin serialul documentar „Descopera Romania Salbatica” difuzat online care a strans peste 600.000 de vizualizari – il puteti vedea aici.

In 2018, a inceput lucrul la filmul documentar care va fi lansat in cinematografe pe 17 septembrie, urmand ca apoi sa fie disponibil intr-o caravana nationala cu proiectii gratuite in mai multe orase din tara. Premiera va avea loc pe 30 iulie in aer liber, in Piata Unirii din Cluj, in cadrul TIFF.

Daca doriti sa vedeti filme romanesti in vara aceasta, o puteti face si la TIFF sau Anonimul, mai multe detalii veti gasi mai jos.

Citește în continuare