Skip to content

8 restaurante care celebreaza Ziua Nationala a Romaniei. Mancare romaneasca reintrepretata in ceaune incinse cu fasole si mici din retete proprii

Ziua Nationala a Romaniei, care se sarbatoreste la 1 decembrie din 1990, marcheaza un moment important din istoria romanilor, cel in care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Romania, in 1918.

Aceasta celebrare are loc cu parade militare, slujbe religioase, dar si cu mancare traditionala, Romania fiind situata pe ruta dintre estul si vestul Europei, primind astfel influentele gastronomice ale mai multor popoare. Inca exista dezbateri a istoricilor gastronomi, gurmanzilor si antropologilor despre ce este si ce nu este romanesc din meniul traditional pe care majoritatea restaurantelor l-a adoptat, dar ce stim cu siguranta este ca de cativa ani, in Romania, se mananca de Ziua Nationala fasole sau varza cu afumatura, sarmale si mici.

urban.ro a pregatit pentru dumneavoastra o lista cu locurile din oras unde se celebreaza Ziua Nationala cu meniu special, fie pur romanesc sau cu influente din alte bucatarii internationale. Recomandarea noastra este sa faceti rezervare din timp astfel incat sa va puteti bucura de preparate.

La Privé ArtWine & Fromage va avea loc o petrecere romaneasca, cu paine, palinca si sare, vin fiert si ceaun de fasole cu ciolan pe 1 decembrie.

Locul este cunoscut pentru pairinguri de vinuri cu branze internationale alese, asadar infuzia de autentic romanesc o sa creeze o alta atmosfera. Detalii aici.

La J’ai Bistrot, mancarea traditionala se serveste pe timp de zi, iar seara continua cu o petrecere cu muzica romaneasca.

Din meniul J’ai Bistrot o sa faca parte ciorba de fasole cu ciolan afumat, ceafa de porc cu cartofi prajiti, mici la gratar cu cartofi prajiti, servite cu tuica fiarta si vin fiert. Detalii aici.

O poveste gastronomica are loc si pe terasa bacaniei realfoods din Emanoil Porumbaru 72 cu mancare traditionala pregatita de 2Chefs.

Din meniu fac parte sarmale de porc cu smantana grasa si ardei iute, gulas de porc cu cartofi, ciorba de fasole de post, si alte surprize de la mici producatori. Detalii aici.

Bacania Veche ofera anul acesta ceaune si grill, atat pentru carnivori, cat si pentru cei care tin post.

Din oferta lor de 1 Decembrie fac parte ciorba radauteana, salata de boeuf, sarmalele de porc, fasole cu ciolan, mici, carnati, chiftele marinate, carne de garnita, iar pentru meniul de post, acestia servesc fasole batuta, iahnie de fasole cu muraturi de casa, sarmale cu hribi si platoul Turul Tarii Vegan. Detalii aici.

Acureala sarbatoreste in decembrie 10 ani de activitate, asadar intreaga luna este festiva pentru ei, iar la petrecerea de Ziua Nationala se vor servi mici si cocteiluri simandicoase cu maghiran. 

Gratarul pe lemne se incinge incepand cu ora 12.00, iar pe langa cocteilurile cu maghiran, din meniu se mai poate alege si bere. Detalii aici.

Ceaun cu fasole este si optiunea traditionala oferita de Pickels, locul cu sandvisuri gourmet din zona Universitate/Vasile Lascar.

De 1 decembrie, dupa ora 11.00, la Pickles se va servi fasole cu ciolan, gogonele si pepeni murati, udate cu tuica si vin fiert. Detalii aici.

La Energiea, din 30 noiembrie pana in 4 decembrie, se poate degusta meniul de peste, pregatit de Sori si Silviu de la Limanu, cunoscuti publicului deja de la terasa Expiratului din Vama Veche.

Pe plita se vor pregati Zargan, Lufar, Calcan, midii bio, storceag cu sturion, zacusca cu sturion si capere, mamaliga si mujdei. Detalii aici.

La Shandra’ma, meniul de 1 decembrie cuprinde mici si gulas, asezonate cu salata de ceapa cu boia afumata si sumac.

In curtea situata in zona Piata Victoriei micii se vor face dupa o reteta proprie, cu mustar si pita neptun, iar ceanului este pregatit de Melinda Teohari, pe care cel mai probabil o cunoasteti de la Paninaro si Soro.Lume. Detalii aici.

Citește în continuare