Skip to content

9 spatii de arta si cultura deschise in 2021: o fosta inchisoare a securitatii, Castelul de Apa din Drobeta Turnu-Severin si magazinul Universalul din Resita sunt printre noile spatii culturale din Romania

Desi sectorul industriilor creative a trecut prin al doilea an pandemic, cu incertitudini privind conditiile de acces ale publicului, mai multe spatii au prins viata pentru cultura in Romania.

La Bucuresti, noile spatii culturale sunt Malmaison, aflat in sediul fostei inchisori a Securitatii, AREAL, un spatiu nou dedicat dezvoltarii coregrafice sau Galeria Kulterra. Totodata, a fost redeschisa Gradina Alhambra, iar mai multe statii de metrou au fost transformate in spatiu expozitional.

Povestea cladirii Malmaison incepe cu o cazarma, Cazarma Regimentului de Garda Calare, ridicata in secolul al XIX-lea la initiativa lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Romane Unite.

Cladirea a fost transformata ulterior in inchisoare militara, iar apoi, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, in inchisoare de tranzit si centru de ancheta ale Securitatii din regimul comunist pentru intelectualii si elitele burgheze anticomuniste. 

O serie de artisti si galerii de arta au luat spatiul in folosinta, iar Atelierele Malmaison au devenit astazi o comunitate artistica si un spatiu comun de artisti/e, ateliere, spatii de proiecte si galerii din Bucuresti.

In luna martie 2021, un spatiu nou dedicat dezvoltarii coregrafice, AREAL, s-a deschis in Bucuresti, pe strada Anastasie Simu nr. 2.

Spatiul ofera sprijin direct proiectelor initiate de fondatorii sai si isi propune sa creasca coeziunea sectorului coregrafic, sa dezvolte si sa atraga noi categorii de public pentru dansul contemporan. Activitatea spatiului AREAL este coordonata incepand din 2021 de un colectiv artistic format din coregrafii Alexandra Balasoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu si Valentina De Piante.

Obie Platon a fost primul artist prezentat la Galeria Kulterra, la deschiderea oficiala, in spatiul situat pe Strada Stirbei Voda, nr. 104-106.

Kulterra este cel mai nou spatiu expozitional privat din Capitala, dar s-a dezvoltat pe locul unui mai vechi spatiu cultural, folosind intreaga suprafata de circa 280 mp a galeriei care se desfasoara integral la doua etaje sub nivelul strazii.

Prin tehnologia folosita in amenajarea spatiului sau interior, Kulterra este o galerie versatila, modulara, disponibila pentru a organiza, genera si gestiona mai multe evenimente simultan.

Teatrul Elisabeta a anuntat inceperea serilor de evenimente culturale gazduite in Gradina Alhambra, care a sarbatorit 105 ani de la inaugurarea ei, in 1916. Deschiderea oficiala a avut loc pe 26 si 27 august, cu doua evenimente, un concert de pop-opera si o petrecere cubaneza cu muzica live si dans.

Gradina Alhambra din strada Constantin Mille nr. 13 face parte dintr-un ansamblu de monumente istorice, alaturi de fostul Cinematograf Capitol. Cele doua spatii au avut momentul lor de glorie in perioada interbelica, atunci cand se numarau printre cele mai ravnite locuri de petrecere a timpului liber. In prezent, ansamblul se pregateste sa intre intr-un proces de reabilitare, menit sa pastreze si sa puna in valoare arhitectura originala, modernizand totodată spatiile prin intermediul tipurilor de evenimente prezentate.

Gandit si creat special pentru metroul bucurestean, Orasul M este un proiect dedicat artelor vizuale, initiat si produs de Asociatia VAR Cultural in parteneriat cu METROREX.

Orasul M ofera o noua perspectiva a itinerariului obisnuit, facand loc unui microunivers cultural pe care in mod obisnuit trecatorii nu au ragaz sa-l exploreze la suprafata. Prin punerea la dispozitie a spatiilor pe care le detine, METROREX s-a raliat ideii de a sustine viata artistica a capitalei.

Din 19 noiembrie, in statia de metrou IZVOR, poate fi vizitata prima expozitie de grup din cadrul proiectului. Lucrarile celor 11 artisti implicati voluntar, realizate in tehnici diferite (sculptura, pictura murala, fotografie, realitate augmentata etc), acopera o gama larga de cautari sociale si personale. Si la statia Timpuri Noi sunt expuse mai multe fotografii de arhiva.

La Cluj, s-a deschis in vara The Cosmic House, un proiect cultural motivational, deschis cu scopul sa sustina, edifice si incurajeze comunitatea artistica si creativa.

The Cosmic House este gandit ca un laborator cultural, care ofera publicului productii artistice cu muzica, dans, teatru, film si arte vizuale.

Un spatiu nou surprinzator este Castelul de Apa din Drobeta Turnu-Severin, care a fost transformat in Castelul Artelor, un viitor muzeu si spatiu dedicat expozitiilor, artistilor, ONG-urilor si managerilor culturali.

„Sustenabilitatea este tema momentului in cultura europeana”, spune Dragos Neamu, manager Noaptea Muzeelor, care a anuntat pe Facebook ca lucreaza de trei ani la doua proiecte culturale „cu viziuni indraznete”, finantate din Fondul Cultural National. 

Conform declaratiilor publicate pe News.ro: „Pe 19 noiembrie deschidem la Castelul de Apa, cum ne place noua sa-i spunem, din Drobeta, un vechi turn de apa, element iconic al orasului, un spatiu colaborativ pentru artistii, creativii, ongistii si managerii culturali din oras. E dotat cu de toate, acces gratuit la resurse (expozitii istete, imersive, interactive, cu instalatii si alte tehnologii, wifi, tehnologie de prezentare, infrastructura de lucru, etc.). E un spatiu unde tot acest eco-sistem creativ si cultural local poate lucra ca in propriul birou pe care poate nu l-a avut niciodata. Aici oamenii se pot intâlni, pot face prezentari, se pot documenta, pot incuba proiecte si pot dezvolta solutii mature de afaceri creative. Ne intereseaza sa curtam toata aceasta resursa extraordinara, sa-i dam un loc unde sa se exprime si sa ii cuplam in grupuri de initiativa care sa ia taurul de coarne si sa schimbe fata orasului. Când deschidem spatiul colaborativ inchidem de fapt o etapa, cea de refunctionalizare completa a celor 4 inele ale Turnului. Inelul de receptie ramâne momentan asa cum este”, a precizat Dragos Neamu. 

Treptat, Turnul Artelor (fostul Turn de Apa) va fi transformat intr-un muzeu vazut ca un spatiu de interpretare si de invatare permanenta, cu o interfata a sectoarelor creative, pentru exprimarea si valorificarea multidisciplinara a temelor specifice patrimoniului cultural imaterial si motivate de elementul „apa”. 

Pe harta spatiilor alternative culturale a intrat si magazinul Universalul Vechi din Resita, printr-o expozitie impresionanta a lui Dumitru Gorzo, care a prezentat peste 200 de lucrari.

„Picturi cu varf si indesat” a fost expozitia de peste 200 de lucrari vechi si noi ale artistului vizual Dumitru Gorzo de la Resita, in cadrul unui proiect care s-a desfasurat atat in Muzeul Banatului Montan, dar si la Universalul Vechi, o cladire comunista fara nicio utilitate in prezent.

Spatiul din Magazinul Universalul Vechi a presupus peste 200 de picturi si desene, amplasate pe toata suprafata vitrata a locului. Noaptea, magazinul era inundat in lumina, iar picturile deveneau vitraliu intors si magazinul lightbox.

Si la Timisoara a mai aparut un spatiu expozitional, mai exact in aeroport. Terminalul de sosiri internationale a fost transformat intr-o galerie de arta.

Oficialii au anuntat ca aeroportul Timisoara a devenit un hub cultural, datorita parteneriatului incheiat cu Universitatea de Vest. Specialistii Facultatii de Arte si Design, dar si cei de la Facultatea de Muzica si Teatru vor pregati, in următorul an, evenimente pentru toti cei care trec prin Aeroportul International „Traian Vuia”. Noua galerie de arta gazduieste acum zeci de picturi, sculpturi, lucrari grafice sau ateliere de design vestimentar.

Citește în continuare