Skip to content

Culoarea anului 2020 este Classic Blue. Ce inseamna si cum a fost aleasa?

Institutul de Culoare Pantone a anuntat culoarea anului 2020: Classic Blue, o nuanta atemporala de albastru, eleganta in simplitatea sa.

La fiecare inceput de decembrie Pantone anunta culoarea anului urmator ca un raspuns anticipat al viitoarelor fenomene sociale identificate de specialistii din toata lumea.

Cunoscuta la nivel larg ca o tendinta regasita in haine, accesorii si mobila, scopul culorii este mult mai profund decat atat: este o radiografie a vremurilor care urmeaza sa vina. Este un semnal de alarma asupra emotiilor colective ale prezentului si viitorului si incearca sa ofere oamenilor lucrul de care au nevoie.

In vremuri agitate din punct de vedere social, politic si economic, Classic Blue reprezinta incredere, protectie si inspira o conexiune mai buna cu noi insine si cu oamenii din jur.

Classic Blue este o nuanta de albastru care genereaza calm, incredere si protectie pentru privitori si purtatori deopotriva. Este o culoare puternica, rezistenta care evidentiaza dorinta unui viitor mai sigur si aduce o baza stabila pentru a construi o noua era in istoria omenirii.

Culoarea anului 2020 este imprimata in psihicul uman ca o nuanta linistitoare care aduce pace si ofera un refugiu mental.

Avand codul PANTONE 19-4052, Classic Blue re-centreaza gandurile oamenilor. Fiind o nuanta reflexiva, promite sa intareasca rezistenta individuala si colectiva si sa aduca claritate.

In vremuri in care tehnologia continua sa o ia inaintea abilitatii umane de a procesa tot ce se intampla, e usor de inteles de ce gravitam catre o culoare care ofera promisiunea zilei de maine, protectie si stabilitate.

V-am prezentat Classic Blue pentru prima oara in luna septembrie, alaturi de celelalte culori care vor fi in tendinte in anul care urmeaza. Inca de atunci am presupus ca are sansele cele mai mari pentru a fi aleasa culoarea anului 2020 si am adus acelasi argument pe care il ofera si Institutul Pantone: pentru ca ofera linistea si increderea de care oamenii au nevoie.

Cum a ales Pantone culoarea anului 2020?

Despre culoarea anului 2020, Leatrice Eiseman, Directorul Executiv Pantone a declarat: “Traim in vremuri in care avem nevoie de incredere si credinta. Classic Blue exprima genul de constanta si incredere pe care o cautam. Este un albastru puternic pe care ne putem baza intotdeauna. Fiind incarcat cu o rezonanta profunda, Classic Blue ofera o fundatie in care sa te ancorezi. Este un albastru nemarginit care aminteste de cerul vast si infinit al noptii. Culoarea aleasa ne incurajeaza sa vedem dincolo de lucrurile evidente si sa ne extindem gandirea; ne provoaca sa gandim mai profund, sa ne largim perspectivele si sa deschidem fluxul de comunicare.”

Institutul de Culoare Pantone este autoritatea globala pentru comunicare a culorii inca din 1963.

In ultimii 20 de ani, conceptul de „Color of The Year” a asezat Pantone in contextul global ca fiind una dintre autoritatile principale pentru tendinte de sezon pe podiumurile de moda si prognoza a trendurilor globale pentru psihologia culorii, consultanta de produs, branding si identitate vizuala.

Influenta culorii anului aleasa de Pantone s-a extins dincolo de moda influentand alegerile din zona decorului de interior, a designului industrial, designul grafic si ambalarea produsului.

Alegerea culorii anului 2020 a fost realizata printr-un proces de selectie minutios prin analiza atenta a tendintelor. Expertii de culoare Pantone calatoresc in toata lumea cautand raspunsul corect.

Drumul lor trece prin industria filmului, a divertismentului, a calatoriilor, a colectiilor de arta, a modei, a designului si artistii noi din orice domeniu pana la noile moduri de a trai si noile conditii socio-economice din diferite zone ale Pamantului.

Factorii care influenteaza alegerea culorii Classic Blue sunt noile tehnologii, materiale, texturi si efectele speciale care au impact asupra culorilor. Sunt incluse atat platformele de social media dar si evenimentele sportive si politice care capteaza atentia intregii lumi.

Mai jos veti gasi un moodboard cu Albastru Clasic care sa va inspire.

Prima Doamna a Romaniei Carmen Iohannis a purtat o rochie albastra la receptia oferita de Regina Elizabeta la Palatul Buckingham.

Citește în continuare