Skip to content

Un Picasso pentru 100 de euro. Un bilet la loteria caritabila iti poate aduce un tablou al pictorului spaniol. Link de inscriere in articol.

Un ONG francez a creat o licitatie artistica in scopuri caritabile prin care oricine cumpara un bilet de 100 de euro are sansa de sa castige un tablou al lui Picasso.

Tabloul original pictat de Pablo Picasso in 1921 se numeste „Nature morte” (Natura moarta) si este evaluat la 1 milion de euro. 

Opera de arta este expusa in Muzeul Picasso din Paris, fiind semnata si datata de pictorul spaniol pe 20 aprilie 1921. Are doua certificate de autenticitate din partea copiilor sai, Maya Widmaier-Picasso si Claude Ruiz-Picasso semnate in 2006 si 2007.

Muzeul Picasso nu detine tabloul „Nature morte”. Acesta apartine celui mai mare colectionar de Picasso-uri din lume, David Nahmad urmand ca ONG-ul francez „Aider les Autres” sa il cumpere pentru tombola caritabila. Initial, tabloul a fost detinut de pictorul Gordon Onslow-Ford care l-a vandut mai departe arhitectului Gardner Dailez fiind donat Muzeului de Arta Moderna din San Francisco. Pana sa isi gaseasca actualul proprietar, pictura a trecut prin mai multe colectii private din Elvetia si Franta. 

„Natura moarta” este o pictura in ulei pe panza de 22,9 cm cu 45,7 cm si reprezinta un ziar langa un pahar de absint trecute prin viziunea cubista a lui Picasso. Stilul lucrarii este din perioada de „Cristal” a artistului spaniol cand tehnica folosita avea scopul de a aplatiza imaginea si de a sterge orice aluzie tridimensionala. 

Tombola va reabilita scolile din Madagascar, Maroc si Cameroun si va ajuta rezervele de apa potabila din Africa.

Olga Khokhlova, prima sotie a lui Picasso, pozand in apartamentul lor din Paris. Tabloul „Natura Moarta” este atarnat pe peretele din spatele ei.

„Aider les Autres” tradus „Ajuta-i pe ceilalti” este o organizatie non-profit din Paris care a creat tombola internationala „1 Picasso pentru 100 de Euro” cu scopul de a strange fonduri pentru CARE International care lucreaza pentru reabilitarea scolilor si a rezervelor de apa potabila din Cameroun, Madagascar si Maroc.

Costul achizitiei tabloului de la colectionarul Nahmad va fi acoperit prin vanzarea biletelor la loterie. Momentan, sansele de a castiga Picasso-ul ale celor vor sa se inscrie in tombola sunt de 1 la 200.000.

Biletele pentru tombola pot fi cumparate de aici fiind limitate la 30 pentru fiecare persoana. Alegerea castigatorului va avea loc pe 6 ianuarie 2020 in Paris si va fi transmisa live pe acelasisite, in prezenta unui notar public.

Este a doua editie a tombolei „1 Picasso pentru 100 de Euro”. Prima loterie a strans aproape 5 milioane de euro pentru reabilitarea unui orasel din Liban.

Prima editie a loteriei „1 Picasso pentru 100 de Euro” a avut loc in 2013, castigatorul fiind americanul de 25 de ani Jeffrey Gonano, manager al unei firme care vinde stropitori de incendiu in Pennsylvania. Acesta detine lucrarea „L’Homme au Gibus”, un desen in guasa pe hartie realizat de Picasso in 1914.

In timpul tombolei din 2013, tabloul lui Picasso fusese estimat la 1 milion de dolari insa a reusit sa stranga de 6 ori valoarea lui.

Cu banii adunati, ONG-ul francez a cumparat tabloul pe care l-a trimis castigatorului american si a folosit restul de 4,8 milioane de euro pentru a ajuta un orasel vechi din Sudul Libanului inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Din 2013 pana in 2017 au investit banii din tombola pentru construirea un sat artizanal in mijlocul unei livezi de portocali de la marginea orasului Tyre. Scopul a fost de a ajuta comunitatea locala sa revigoreze tehnicile artizanale antice, sa creeze noi locuri de munca si sa stimuleze dezvoltarea economiei locale.

Citește în continuare