Skip to content

Primaria din Viena va rasplati oamenii care renunta la masini cu bilete gratuite la concerte, expozitii si spectacole de teatru

Locuitorii Vienei care vor alege sa renunte la masini si sa foloseasca transportul in comun, bicicletele sau mersul pe jos vor fi rasplatiti de Primarie cu bilete gratuite la spectacole si intrari la muzee. 

O noua aplicatie pentru smartphone lansata zilele trecute va fi testata pe 1.000 de locuitori ai orasului in urmatoarele sapte luni. Daca rezultatele vor avea succesul asteptat, aplicatia va fi disponibila pentru toti cetatenii din Viena in toamna acestui an.

Aplicatia functioneaza printr-un sistem de recompensa. Incepe cu urmarirea si recunoasterea modului de transport folosit si calculeaza diferentele emisiilor de dioxid de carbon comparativ cu utilizarea autoturismului in aceeasi situatie.

Utilizatorii aplicatiei vor primi cate un jeton cultural pentru fiecare 20 de kilograme de dioxid de carbon economisite. Conform studiilor efectuate, acest prag ar putea fi atins de catre un locuitor al orasului dupa doua saptamani de mers zilnic fara masina.

Jetoanele culturale vor putea fi schimbate cu bilete gratuite la cele patru institutii culturale participante in prima faza a programului pornit de municipalitatea: Muzeul Vienez care include istoria orasului, un spatiu de expozitie, un teatru si o sala de concerte de muzica clasica.

In primele luni de test ale programului, institutiile participante nu vor fi recompensate financiar. Initiativa este parte din eforturile Primariei din Viena de a lupta cu schimbarile climatice si a oferi un transport in comun mai eficient pentru cei 1,8 milioane de locuitori ai orasului.

Noua coalitie guvernamentala formata din Partidul Conservator si cel Verde si-a propus sa aduca Austria la nivelul neutru climatic pana in 2040, cu un an inainte de termenul limita impus de Uniunea Europeana. 

Nivelul neutru climatic presupune ca emisiile de carbon sa fie echilibrate prin metode de eliminare a gazelor calde din atmosfera. Astfel, amprenta de dioxid de carbon va ajunge la zero.

Noul magazin IKEA din centrul Vienei va avea o fatada verde cu multe plante si copaci si nu include parcare pentru masini.

Gigantul IKEA urmeaza sa deschida un nou magazin in mijlocul orasului Viena. Regulile impotriva poluarii intrate in vigoare sunt mult mai stricte decat in Romania si trebuie sa se indrepte spre nivelul neutru climatic.

Peste 160 de copaci vor decora noul magazin IKEA care a fost proiectat sub forma unui cub care arata precum o grila de Instagram din lateral. 

Designul a fost modelat dupa un raft de biblioetca si va fi construt din otel si beton. Fatada va include mai multe terase, spatii deschise si camere extinse pentru a fi transparente si a oferi flexibilitate consumatorilor.

Copacii care vor creste la fiecare etaj vor purifica aerul din jur si vor cobori temperatura in cladire cu cel putin 2 grade Celsius.

Accesul in magazin se va face strict pe jos sau cu bicicleta, fara masini insa va oferi consumatorilor optiunea de a primi mobila de dimensiuni mari prin livrare la domiciiu.

Compania planuieste sa respecte normele si sa devina unul dintre cele mai eco-friendly magazine pana in 2030.

Citește în continuare