Skip to content

Au inceput inscrierile pentru Bursa Alex. Leo Serban in valoare de 2500 de euro

Initiata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Romanian Film Initiative in memoria unuia dintre cei mai importanti critici de film din Romania, Bursa Alex. Leo Serban, invita specialistii din industria cinematografica, jurnalistii si criticii de film sa-si inscrie proiectele in competitie.

Bursa in valoare de 2500 de euro este oferita in parteneriat cu Conceptual Lab, un proiect al Asociatiei Identitate Culturala Contemporana, si va fi anuntata in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), care se va desfasura intre 29 mai si 7 iunie 2020 la Cluj-Napoca.

Acordata pentru prima data in 2012, la TIFF, Bursa Alex. Leo Serban din acest an este deschisa cineastilor aflati la primul sau al doilea lungmetraj, tinerilor jurnalisti si criticilor de film cu varsta maxima de 35 de ani.  Participantii pot depune proiecte de lungmetraj – fictiune sau documentar – aflate in dezvoltare sau pre-productie si proiecte editoriale axate pe cinema (carte, revista, website, emisiune, vlog, blog etc).

Fiecare dosar trebuie sa contina descrierea proiectului, o scrisoare de motivatie si CV-ul. Acestea pot fi inscrise pana pe 10 martie 2020, prin completarea formularului disponibil aici

Castigatorul va fi premiat in cadrul celei de-a 19-a editii a Festivalului International de Film Transilvania, care va contribui ulterior la realizarea proiectului viitorului bursier, prin intermediul programelor pe care le deruleaza.

Competitia din 2019 a fost castigata de Lina Vdovii, cu proiectul „Il Bel Canto”, un documentar personal despre regasirea tatalui ei si abuzurile suferite de acesta ca imigrant in Italia.

Jurnalista premiata din Republica Moldova detine o experienta variata in jurnalismul narativ, jurnalismul de investigatie si new media. Articolele sale au aparut in publicatii precum Dilema Veche, Decat o Revista, Courrier International, EUobserver, The Guardian, Balkan Insight si Al Jazeera.

De asemenea, o mentiune speciala pentru un proiect editorial i-a fost oferita lui Iosif Prodan, pentru dokumentar.ro.

Performanta unui actor roman sub 35 de ani care s-a remarcat intr-un scurtmetraj sau un lungmetraj lansat in 2019 va primi o mentiune speciala in valoare de 1000 de euro.

Premiul este oferit de Conceptual Lab si TIFF, iar lista scurta a celor propusi pentru aceasta mentiune va fi publicata, in curand, pe www.tiff.ro.

La editia din 2019, pe scena galei TIFF a urcat Alex Bogdan, premiat pentru rolul din „Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari”, in regia lui Radu Jude.

Titlul este un citat rostit in Consiliul de Ministri, in vara lui 1941, de catre profesorul Mihai Antonescu. Drama prezinta povestea realizarii unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de strada si a castigat Globul de Cristal si Premiul Label Europa Cinemas la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary.

O colectie de filme multipremiate ii asteapta pe spectatori la editia din acest an a Festivalului International de Film Transilvania

Roman Polanski, Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas, Jean Dujardin si actori tineri cu ascensiuni spectaculoase sunt protagonistii primelor productii confirmate la TIFF 2020, majoritatea in sectiunea Supernova. Indragite de public si apreciate de critici, productiile fac parte din selectiile festivalurilor de la Venetia, San Sebastian si Toronto.

Citește în continuare