Skip to content

Un tablou cu tanara care a inspirat crearea unui personaj din “Mandrie si prejudecata” a fost descoperit recent.

Muzeul Jane Austen din Chawton, Hampshire, Marea Britanie

Muzeul dedicat lui Jane Austen din Hampshire a anuntat achizitia unui tablou controversat care scoate la lumina unul dintre cele mai cunoscute personaje din literatura britanica. Este vorba despre portretul lui Mary Pearson, femeia despre care istoricii spun ca a inspirat-o pe Jane Austen sa o creeze pe Lydia, sora rebela a lui Elizabeth din romanul “Mandrie si prejudecata”.

Mary Pearson a fost logodita pentru o perioada scurta cu fratele lui Jane Austen, Henry. Era o tanara frumoasa care s-a indragostit de un soldat chipes alaturi de care isi dorea sa fuga in lume, impotriva dorintei parintilor lui.

Logodna lor a avut loc in 1796 si a creat tevatura pentru ca astfel de evenimente erau scandaloase in epoca respectiva, casatoriile fiind aranjate pentru interes. 

In acelasi an, Jane Austen a inceput sa scrie „First Impressions”, nuvela transformata in 1812 in romanul “Mandrie si prejudecata”. Titlul a fost schimbat pentru ca din 1797-1797 cand a scris primele capitole pana la publicarea cartii din 1813 au aparut alte doua carti cu acelasi nume.

Singurul portret al lui Mary Pearson a fost cumparat de Muzeul dedicat lui Jane Austen din Chawton, un sat din Sudul Angliei unde scriitoare a trait in ultimii 8 ani din viata.

Povestea lui Mary Pearson si asemanarile cu personajul Lydia Bennet au fost extrase de istoricii literari din scrisorile trimise de Jane Austen in perioada in care a locuit alaturi tinerii logoditi intr-o casa din Kent.

Austen a inceput sa scrie manuscrisul pentru „Pride & Prejudice” in august 1796. 

„Daca domnisoara Pearson se va intoarce cu mine acasa (n.r. acasa la parintii lui Austen), sa nu te astepti la prea multa frumusete. Nu o sa ma prefac, mi-a aratat ca prima parere pe care mi-am format-o despre ea a fost corecta. Sunt convinsa ca mama va fi dezamagita de ea, nu prea seamana cu portretul pe care ni l-a trimis”. 

– Citat dintr-o scrisoare din septembrie 1796 pe care Jane Austen i-a adresat-o surorii sale, Cassandra.

Logodna a durat cateva luni, timp in care Henry si-a mutat atentia catre una dintre verisoarele sale, Eliza Hancock. A decis sa incheie relatia cu Mary si sa se casatoreasca cu Eliza in 1797. Cununiile intre veri erau ceva obisnuit, chiar incurajat de parinti in era respectiva.

Desi Henry si Mary nu au ramas prieteni, Jane a continuat sa pastreze legatura cu aceasta, prin corespondenta.

Jane Austen

Din scrisorile lor s-a aflat ca portretul lui Mary Pearson din 1798 care va fi expus in Muzeul Jane Austen a fost o incercare a lui Mary de a reveni pe „piata casatoriilor”. Era o strategie pentru a atrage atentia asupra dorintei de a se casatori, asa cum era obiceiul.

Dovada asemanarii fizice dintre Mary Pearson si personajul Lydia provine dintr-o scrisoare in care este mentionat ca Mary avea „un chip viclean si ochii negri, stralucitori si patrunzatori.”

Portretul seamana cu actritele care au jucat rolul Lydiei in ecranizarile romanului. Stanga: Jena Malone in filmul din 2005. Dreapta: Julia Sawalha in serialul din 1995.

In „Pride & Prejudice”, Lydia avea 15 ani si era cea mai tanara dintre fiicele familiei Bennet. Era descrisa ca avand multa vointa de sine, cu un spirit voios si frivol si o oarecare neglijenta care atragea atentia ofiterilor invitati la cinele organizate de unchiul ei. 

Asa cum erau instruite majoritatea adolescentelor la vremea respectiva, Lydia devenise obsedata de ideea de a gasi un sot cu o situatie buna in cel mai scurt timp posibil. Era mandra si se simtea invingatoare ca va fi prima din familie care se va casatori. Intre surori exista constant o cursa pentru a ajunge la altar.

Mai jos veti gasi un video in care curatorul Muzeului Jane Austen, Sophie Reynolds, arata in detaliu portretul „Lydiei” si vorbeste despre el:

Majoritatea povestilor din “Mandrie si prejudecata” sunt inspirate din viata lui Jane Austen si a celor apropiati.

Prima editie a romanului „Mandrie si prejudecata” din 1813.

Romanul “Mandrie si prejudecata” apare constant in lista celor mai iubite carti din toate timpurile cu peste 20 de milioane de exemplare vandute. A fost adaptat in zeci de ecranizari, cele mai celebre sunt serialul din 1995 cu Colin Firth in rolul lui Darcy si filmul din 2005, nominalizat la Oscar, cu Keira Knightley in rolul lui Elizabeth. Personajele Mister Darcy si Elizabeth sunt folosite deseori ca referinta de regizorii de la Hollywood.

Pe langa structura exceptionala si stilul inconfundabil al lui Austen, succesul cartii este pus si pe seama faptului ca este puternic inspirata din viata scriitoarei si a cunostintelor sale. Asa cum li se intampla personajelor din carte, Austen a fost respinsa in propunerile de casatorie pentru ca nu era indeajuns de bogata, lucru care i-a frant inima.

Fuga Lydiei cu soldatul George Wickham este inspirata de obiceiurile dinGretna Green, primul oras de dupa granita Angliei cu Scotia. Era locul in care tinerii sub 21 de ani care isi doreau sa se casatoreasca fara acordul parintilor, fugeau pentru a se cununa ilegal.

Relatia apropiata dintre Jane si sora ei, Cassandra a inspirat legaturile stranse dintre personajele din carte. In alte familii, surorile nu erau incurajate sa fie atat de apropiate. Jane si Cassandra dormeau deseori in aceeasi camera si isi scriau scrisori in fiecare zi in care nu erau in acelasi oras.

Mai jos gasiti o harta a personajelor interconectate din „Pride & Prejudice” care demonstreaza geniul lui Austen in scriitura.

Citește în continuare