Skip to content

Expozitia Christian Dior, cea mai vizitata din istoria Muzeului Victoria & Albert, poate fi vazuta gratuit online.

La cateva luni dupa ce a devenit una dintre cele mai vizitate expozitii de moda din istorie, experienta „Christian Dior: Designer of Dreams”, „Christian Dior: Designerul viselor” este disponibila online printr-un tur virtual neobisnuit.

Expozitia este prezentata publicului din toata lumea in decoruri spectaculoase, schite ale lui Christian Dior, sculpturi, accesorii din defilarile de moda iconice ale designerului, tablouri si un cabinet de curiozitati. Manechinele au fost gandite special pentru a crea senzatia de miscare a celor mai memorabile tinute create in cei 70 de ani de existenta ai casei de moda franceze.

Turul virtual incepe printr-un documentar pe YouTube in care echipa creativa si tehnica a expozitiei prezinta conceptele si explica drumul urmat si munca din spatele vernisajului de anul trecut. Continuarea turului este pe contul de Instagram Dior unde sunt postate in fiecare zi exponatele si povestile acestora.

Mai jos puteti urmari documentarul din spatele „Christian Dior: Designer of Dreams”:

Expozitia a avut loc intre 2 februarie si 1 septembrie 2019 la Muzeul Victoria & Albert si a avut 594.994 de vizitatori, cu 100.000 mai multi decat recordul stabilit anterior de „Alexander McQueen: Savage Beauty”. 

Biletele pentru cele cinci luni de expozitie anuntate initial s-au vandut intr-un timp record de trei saptamani. Astfel, Muzeul Victoria & Albert din Londra a fost nevoit sa extinda evenimentul cu sapte saptamani. 

Expozitia urmeaza traseul carierei lui Christian Dior si a celor 6 directori de creatie care l-au urmat la conducerea casei de moda.

View this post on Instagram

Designed by Christian Dior for his ‘Milieu du Siècle’ Autumn-Winter 1949 collection, the ‘Junon’ evening dress is a celebration of his love of flowers and women. A refined bodice and a corolla skirt of cascading sequined petals enhance and transform the curves of the female form. An almost tangible type of escapism, this emblematic piece captures the illuminating magic of the ‘Christian Dior: Designer of Dreams’ exhibition to which we invite you to discover the link in bio. #DiorHeritage © Laziz Hamani

A post shared by Dior Official (@dior) on

Istoria Dior a inceput imediat dupa al Doilea Razboi Mondial cand designerul francez a deschis un showroom impresionant in Avenue Montaigne, 30 din Paris.

Geniul lui Dior a mers dincolo de imaginatia iesita din comun si maiestria de a desena, a croi si a coase o tinuta exceptionala. Designerul a fost un om de marketing vizionar care a speculat anii de dupa razboi cand aristocratia franceza si „nouveau riches” erau nerabdatori sa isi reia vietile sociale si sa se reinventeze.

Moda era o evadare perfecta pentru a uita de terorile anilor de razboi. In 1947, Dior a construit „New Look”, noul look, noua imagine a femeii anilor ’50, un simbol al viitorului. Designerul s-a inspirat din structuri arhitecturale si a adus inovatie tehnica in design care este studiata si astazi in toate scolile de moda din lume.

View this post on Instagram

The ‘Bar’ suit – a feat of architecture, a legend of virtuosity and the quintessence of the House style – defined Christian Dior’s success in 1947. With its instantly recognizable cinched waist, soft shoulders, open neck and the sculptural modernity of its pronounced peplum, this icon of icons, and fashion history point of reference, accentuates the curves of the female body, while its pleated skirt falls and flares gracefully. A paean to desire and sensuality, this silhouette is a singular symbol of the New Look revolution. (Re)discover this unique emblem in the ‘Christian Dior: Designer of Dreams’ exhibition. #DiorHeritage © Laziz Hamani

A post shared by Dior Official (@dior) on

Istoria de 71 de ani a casei de moda Dior a fost marcata de sase directori de creatie, de la Yves Saint Laurent la Galliano si Raf Simons.

Dior a decedat in 1957 in urma unui atac de cord si a fost urmat de asistentul sau, Yves Saint Laurent, devenit cel mai tanar couturier din lume la numai 21 de ani. A schimbat stilul lui Dior prin siluetele mai relaxate din colectia „Trapeze Line” in 1958.

Yves Saint Laurent la Christian Dior

In 1960, Saint Laurent a fost chemat in armata iar francezul Marc Bohan a fost promovat la conducerea casei de moda. Bohan a fost seful de creatie Dior pana in 1989 si a introdus „Slim Look” cu o silueta mult mai zvelta ale tinutelor devenite deja iconice. Printre clientii sai se numarau Printesa Grace de Monaco si Sophia Loren.

In ’89, italianul Gianfranco Ferre a devenit primul designer strain care a preluat conducerea Dior, revenind la un stil arhitectural care era mult mai aproape de originile casei de moda. 

Anii ’90 a adus un nou val de tineri creativi care au dominat lumea modei. In 1996, John Galliano a preluat departamentul de creatie Dior si introdus faimoasa taietura in bie si spectacole de moda dramatice, adevarate piese de teatru care au scris istorie si au redefinit moda. Galliano a fost implicat intr-un scandal cu remarci anti-semite care i-a atras concedierea de la Dior intr-un scandal care a zguduit brandul frantuzesc de lux. 

Galliano a fost urmat de Bill Gaytten la conducerea casei de moda, o solutie temporara care a permis sefilor Dior sa caute un nou director creativ cu renume. In 2012, l-au angajat pe Raf Simons sa refaca siluetele clasice din anii ’50 pentru publicul tanar al Rihannei si al popstarurilor care erau in topuri la vremea respectiva.

In 2016, Maria Grazia Chiuri a devenit prima femeie care a preluat conducerea creativa Dior. Designerul a urmat trendurile vremurilor si a introdus siluete romantice, din tulle, care au creat spectacol vizual pe covorul rosu la Oscar sau Cannes. Expozitia include cateva din operele de arta create de ea.

Expozitia „Designerul viselor” include peste 500 de obiecte care au definit brandul Christian Dior de-a lungul anilor. 

Incepe cu faimosul „The Bar”, costumul alb-negru care a revolutionat lumea si continua cu una dintre primele sticle din parfumul Miss Dior, inspirat de Catherine, sora designerului. Mai multe povesti despre parfum si o plimbare prin Parisul lui Dior gasiti aici.

Mai jos veti gasi o galerie cu o parte din exponatele din „Christian Dior: Designer of Dreams”.

Citește în continuare