Skip to content

Haruki Murakami va fi gazda unei emisiuni radio pentru a ajuta la motivarea populatiei in vremea izolarii.

Multi premiatul scriitor japonez al carui interes pentru muzica e cunoscuut de toata lumea, Haruki Murakami, va gazdui saptamana viitoare o emisiune radio in care va difuza muzica  preferata si va raspunde la intrebari.

Show-ul se numeste Stay Home Special si e o initiativa a guvernatorului orasului Tokyo care incearca pe toate caile sa le explice celor care locuiesc in Tokyo ca e important sa stea acasa si sa nu faca foarte multe plimbari in exterior.

Murakami, care multi ani a avut un club de jazz si a mai gazduit o emisiune la cel mai mare radio din Tokyo, spune ca a acceptat propunerea pentru ca spera ca “puterea muzicii poate sa ridice putin moralul celor care sunt nevoiti sa stea in casa”.

Din 2018, Murakami a gazduit o emisiune radio preinregistrata de o ora la Tokyo FM unde a difuzat unele dintre singleurile din cele peste 10.000 de discuri din colectia personala – o varietate muzicala care ii include pe Beach Boys, Joey Ramone, Hall si Oates – ale caror piese le-a si cantat in clubul sau de jazz.

Pentru fanii japonezi ai scriitorului, emisiunile de la radio au fost nu doar ocazia de a vedea ce muzica asculta cel care e considerat mandria nationala, ci si sa-i asculte vocea, pentru ca Murakami pana la aceasta emisiune nu dadea foarte multe interviuri si nu aparea la tv.

Murakami si colecti de viniluri si CD-uri

La debutul emisiunii din 2018, Murakami a explicat ca e colectionar de CD-uri si viniluri din copilarie, ca are toata casa plina de muzici si e o placere pentru el sa arate oamenilor nu doar colectia sa de piese rare, ci si cum a evoluat muzica si care sunt cele mai rafinate single-uri scrise de fiecare dintre muzicienii lui preferati.

In Japonia este stare de urgenta pana la sfarsitul lunii mai si unele dintre cele mai importante restrictii au inceput  sa fie ridicate. La inceputul acestei saptamani Tokyo – centrul focarului de infectie in Japonia – avea 15 cazuri noi, fiind prima zi cand numarul celor infectati a fost sub 20.

In Romania scrierile lui Haruki Murakami sunt traduse la editura Poliron si le gasiti aici. Despre barul sau de jazz a scris in 1992 in romanul “La sud de granita”.

Citește în continuare