Skip to content

Guvernul german va investi 1 miliard de euro in sectorul cultural pentru a-l ajuta sa-si revina din efectele Covid-19.

Opera Margravial din Bayreuth, Germania

Cancelarul german Angela Merkel a convins coalitia de guvernare sa accepte un plan de 130 de miliarde de euro menit sa ajute cea mai puternica economie din Europa sa lupte cu efectele pandemiei. Negocierile vin la cateva zile dupa ce Uniunea Europeana a agreat un plan de salvare de 750 de miliarde de euro destinat celor 27 de state membre.

Fondurile germane vor fi distribuite in 2020 si 2021 pentru fiecare sector in parte. Incepand cu 1 iulie, TVA-ul va fi redus de la 19% la 16% pentru o perioada de sase luni iar rezidentii vor primi cate 300 de euro pentru fiecare copil din familie. 

1 miliard de euro au fost rezervati pentru repornirea sectorului cultural. Suma va fi impartita intre cinematografe, cluburi, muzee, teatre si festivaluri.

Muzeul Pergamon din Berlin

„Cu un miliard de euro suplimentar, sustinem reluarea vietii culturale din Germania si stabilim cursul viitorului. Sunt mandra sa spun ca acesta este aproape exact jumatate din bugetul nostru anual, care a crescut semnificativ in ultimii ani. Vom sustine cinematografe si cluburi de muzica, monumente memoriale si muzee, teatre si festivaluri si multe alte institutii culturale pentru a-si redeschide ușile cat mai curand posibil dupa pauza cauzata de Coronavirus. Pentru noi, mentinerea si securizarea infrastructurii culturale a Germaniei este cheia crearii de noi oportunitati de munca pentru artisti, la nivel national.” – a declarat Monika Grütters, ministrul Culturii.

450 de milioane de euro sunt destinati organizatiilor si institutiilor care nu beneficiaza de finantare publica.

250 de milioane de euro sunt rezervati pentru a ajuta institutiile culturale sa respecte noile norme de igiena impuse de pandemie prin aparate medicale, sisteme de ventilatie corespunzatoare si orice alte investitii mai sunt necesare pentru a transforma spatiile in locuri sigure pentru vizitatori.

Conform Artnet, Asociatia Federala a Dealerilor de Arta germani este nemultumita de propunerea guvernului si cere reducerea taxei pe arta la 7%.

O parte din bani vor fi investiti in website-uri si proiecte culturale de dimensiuni mici si mijlocii, finantate de sectorul privat.

Instalatia de arta „Patrick Shearn of Poetic Kinetics
Foto: Thomas Mayer

Guvernul german si-a setat ca tina deschiderea posibilitatii plasarii de noi comenzi de munca pentru freelanceri si liber profesionisti. Acestia vor primi o parte din suma de 450 de milioane de euro destinata sectorului privat.

150 de milioane de euro vor fi investiti in muzica, sali de muzica live, festivaluri, organizatori si agenti.

150 de milioane de euro sunt disponibili pentru teatru si dans. Aceasta suma se aplica teatrelor private, festivalurilor, organizatorilor si intermediarilor.

Industria filmului va fi ajutata cu 120 de milioane de euro. Galeriile, centrele socio-culturale si editurile vor primi 30 de milioane de euro.

Alte 150 de milioane de euro vor fi disponibile pentru promovarea alternativelor digitale care ofera acces la cultura: de la sali digitale pentru concerte si spectacole la sesiuni de lectura online si tururi virtuale prin muzee.

Citește în continuare