Skip to content

Spectacolele din Romania reincep in piete, pe stadioane sau in curtea muzeelor. Ce puteti vedea in aceasta saptamana in toata tara.

Foto: Nicu Cherciu

Week end-ul prelungit si ridicarea a o parte din restrictii au ajutat institutiile culturale din toata tara sa poata incepe programe in aer liber pentru publicul din Romania care n-a mai vazut un spectacol live de aproape 90 de zile.

Contextul actual face ca programele sa fie gandite pentru grupuri mici de oameni si spectacolele par ca se intorc la ideea lor initiala: un sprijin pentru comunitate.

Iata cateva dintre orasele unde au fost evenimente culturale in aer liber, precum si proiectele anuntate pentru zilele urmatoare.

La Iasi in parcarea de la Iulius Mall a fost un cinematograf Drive in, pentru prima data in Iasi,  s-a vizionat un film de Chaplin, iar organizatorii anunta ca vor avea proiectii in fiecare sambata si duminica.

La Arad, in gradina de vara, a fost Taxi Drive la Cinema Arta, un program realizat de primarie in colaborare cu compania locala de taxi: spectatorii au vazut Romania Neimblanzita, un documentar despre fauna si flora din tara noastra, din taxiurile pe care le rezervau in prealabil. S-a optat pentru taxi-uri pentru ca spatiul nu e o parcare standard si masinile erau gata parcate de profesionisti.

In Satu Mare,  Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” a avut concert in aer liber, cu Anotimpurile lui Vivaldi, in curtea Muzeului de Arta. Reprezentatia a fost gratuita, rezervarile s-au facut pe mail, au fost diponibile 50 de locuri.

Tot in Satu Mare trupa de improvizatie a Teatrului Nord a avut spectacol in acelasi Muzeu de Arta. Spectacolul a fost cu bilet de intrare 20 ron.

La Oradea au fost spectacole pentru copii in Amfiteatru din Cetate, cu trupa Arcadia. Ca urmare a respectarii distantarii sociale, in amfiteatru sunt disponibile 70 de locuri,

Week end-ul urmator numarul oraselor care au spectacole este in crestere, incep sa fie foloste stadioanele drept spatiu de spectacol, dar si pietele din orase.

Filarmonica Banatul din Timisoara pregateste in aceasta saptamana primele doua concerte dupa pandemie. Acestea se vor desfasura in Gradina Capitol, marti, 9 iunie si vineri, 12 iunie, daca timpul va fi favorabil. Accesul e cu bilet, 10 ron.

De pe 11 iunie, Opera si Filarmonica Brasov isi reiau concertele. Artiștii instituției vor avea 2 locuri in care vor canta: curtea Operei, din strada Bisericii Romane, unde pot fi amenajate 40 de locuri, si Piata Sfantul Ioan, cu un spațiu mai generos.  Accesul în Piaţa Sfântul Ioan: primul venit, primul asezat, in limita locurilor disponibile

Cluj Arena transforma stadionul cel mare in loc de spectacole: proiectii de filme, show-uri de stand up sau concerte. Primul eveniment pe 12 iunie este proiectia pe un ecran led de mari dimensiuni a filmului Bohemian Rhapsody. In 13 iunie urmeaza concertul Trupei Grimus. Publicul, in limita a 500 de persoane, va avea la dispozitie scaune asezate la doi metri distanta, iar obligativitatea purtarii mastilor de protectie se va mentine, la fel ca si triajul epidemiologic la intrarea pe arena.

Doua spectacole vor fi prezentate, in serile de sambata si duminica, pe terasa Teatrului Naţional de Opera si Balet „Oleg Danovski” din Constanta. Accesul este liber, sunt puse a dispozitie 84 de locuri, spectacolele incep la ora 20.00.

In Bucuresti Teatrul National a anuntat programul zilnic pentru scena Amfiteatru in aer liber unde pot fi 60 de spectatori.

In Braila, Teatrul Maria Filotti a anuntat programul din fiecare week end intr-o parcare amenajata special cu scena.

Citește în continuare