Skip to content

Filme precum „Moonlight”, „Da 5 Bloods” si „LA 92” vor putea fi vizionate in colectia Black Lives Matter, lansata de Netflix

Colectia Black Lives Matter cuprinde aproximativ 50 de titluri despre nedreptatea rasiala si experienta de a fi de culoare in America si poate fi vizionata pe Netflix. 

Categoria speciala de filme este disponibila in toata lumea, dar va fi afisata abonatilor din SUA imediat ce se conecteaza la serviciul de streaming.

Filmele, emisiunile TV si documentarele din colectia Black Lives Matter includ drama lui Barry Jenkins, „Moonlight”, castigatoare a trei premii Oscar; filmul lui Dee Rees, „Mudbound” si seria limitata „When They See Us” realizata de Ava DuVernay, precum si apreciatul ei documentar „13th”.

Exista, de asemenea, seriale TV precum „Orange Is the New Black” si „Dear White People”, seria documentara „They’ve Gotta Have Us”, filmul documentar „LA 92” regizat de Daniel Lindsay si T.J. Martin, filmul „American Son” al lui Kerry Washington, documentarul despre viata primei doamne a SUA, Michelle Obama, din timpul turneului literar pentru biografia „Becoming” si noul film al lui Spike Lee „Da 5 Bloods”, care are premiera vineri.

Netflix a oferit pe Twitter o explicatie pentru noua colectie, care este accesibila in meniu, la categoria „Genuri” si pe netflix.com/blacklivesmatter, referindu-se la povestile oamenilor de culoare, cu convingerea ca schimbarea noastra catre adevar va dura si va incepe prin evidentierea povestile complexe si puternice despre experienta acestora.

Miscarea vine in urma protestelor din intreaga lume care denunta public uciderea lui George Floyd, opresiunea sistematica a negrilor si forta excesiva a politiei. Potrivit Variety, Netflix a inregistrat o crestere la cautarile pentru „Black Lives Matter” pe platforma sa, in special in America.

Netflix scoate in evidenta ideile si tematica povestitorilor de culoare, iar serviciul a inlaturat filme si emisiuni TV potential jignitoare, inclusiv patru seriale de comedie cu Chris Lilley, care nu vor mai fi disponibile in Australia si Noua Zeelanda.

Moonlight – drama americana scrisa si regizata de Barry Jenkins in 2016, dupa piesa In Moonlight Black Boys Look Blue de Tarell Alvin McCrane – a fost filmata in Miami si a avut premiera la Festivalul de Film Telluride in 2016.

Din distributia filmului fac parte Trevante Rhodes, André Holland, Janelle Monáe, Ashton Sanders, Jharrel Jerome, Naomie Harris si Mahershala Ali si a avut premiera in Statele Unite in luna octombrie 2016. 

Filmul este construit in trei parti narative care cuprind copilaria, adolescenta si maturitatea unui barbat afro-american, care se straduieste sa-si gaseasca sensul in lume. Filmul prezinta un portret dinamic al vietii contemporane al oamenilor de culoare si este considerat unul dintre cele mai bune filme cu tematica LGBT din toate timpurile.

Productia a castigat premiul pentru cel mai bun film – drama, la cea de-a 74-a editie a Globurilor de Aur, fiind nominalizat la alte cinci categorii.

Moonlight a primit opt nominalizari la Premiile Oscar si a obtinut trei trofee la editia din 2017 pentru cel mai bun film, cel mai bun actor in rol secundar (Mahershala Ali) si cel mai bun scenariu adaptat (Barry Jenkins si Tarell Alvin McCraney).

Mudbound, drama istorica din 2017 regizata de Dee Rees, este bazata pe romanul din 2008 cu acelasi nume, scris de Hillary Jordan.

Din distributie fac parte Carey Mulligan, Garrett Hedlund, Jason Clarke, Jason Mitchell, Jonathan Banks si cantareata Mary J. Blige.

Filmul urmareste povestea a doi veterani din cel de-al Doilea Razboi Mondial, dintre care unul de culoare, care se intorc in Mississippi pentru a lucra pamantul.

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film Sundance 2017 pe 21 ianuarie 2017 si a fost lansat pe Netflix pe 17 noiembrie 2017.

Laudat de critici pentru scenariul original, regia si rolurile actorilor din distributie (in special pe cele ale lui Jason Mitchell si Mary J. Blige), filmul a fost nominalizat pe cea de-a 75-a editie a Globurilor de Aur pentru cea mai buna actrita in rol secundar (Blige) si cea mai buna piesa originala („Mighty River”).

In cadrul celei de-a 90-a editii a Premiilor Oscar, productia a obtinut patru nominalizari: pentru cea mai buna actrita in rol secundar, cea mai buna melodie originala, pentru cel mai bun scenariu adaptat si pentru cea mai buna cinematografie.

Citește în continuare