Skip to content

Germania testeaza pe 1500 de voluntari riscul transmiterii Covid 19 la spectacole. Proiectul are finantare de 990.000 euro

Trei concerte succesive organizate in Germania au ca scop studierea riscurilor de coronavirus in proiectul Restart- 19  in care sunt analizati 1500 de voluntari sanatosi, pre-testati, parte din public.

Voluntarii testati au varste cuprinse intre 18 si 50 de ani, insa doar o treime dintre cei care erau asteptati  la concert si, implicit pentru cercetare, au venit.   Studiul este organizat de Universitatea Halle si a fost demarat dupa ce Germania a inregistrat in august cel mai mare numar de cazuri de coronavirus de la sfarsitul lunii aprilie.

Cercetarea isi propune sa analizeze in ce conditii pot avea loc evenimentele in spatii inchise  in aceasta criza pandemica. Rezultatele studiului vor fi facute publice in septembrie.

Primul dintre cele trei concerte a avut ca scop simularea unui eveniment ca inainte de pandemie, fara a exista masuri de siguranta. Cel de-al doilea a implicat o igiena mai consistenta si o oarecare distantare sociala, in timp ce al treilea a implicat jumatate din capacitatea numarului de melomani si o distantare de 1,5 m intre spectatori

Toti participantii au fost testati pentru COVID-19 inainte de a lua parte la evenimente si li s-au dat masti si dispozitive de urmarire pentru a masura distantarea acestora. Au fost utilizati dezinfectantii fluorescenti pentru a urmari care suprafete au fost atinse cel mai mult de public.

Conform BBC, proiectul a primit 990.000 de euro finantare de la autoritatile statelor Saxonia-Anhalt si Saxonia, cu scopul de a ajuta la redeschiderea organizarii de evenimente majore de sport si muzica in spatii inchise, prin verificarea nivelurilor de risc.

Nu doar Germania testeaza variante de a aduce publicul din nou in sali. La Londra a avut loc un concert Frank Turner cu impunerea distantarii, insa organizatorii au recunoscut ca evenimentul nu a fost unul reusit, asadar nu-l pot propune ca model viabil pentru reintoarcerea la evenimente live in spatii inchise. Concertul londonez a avut 200 de participanti intr-o sala cu capacitate de 1250 locuri.

Profund afectata de criza de coronavirus Germania sustine businessurile din horeca prin programe dezvoltate de fiecare land, incurajand folosirea spatiilor externe pentru ca parcurile, strazile si pietele pentru a fi transformate in cluburi open-air si gradini de vara.

Citește în continuare