Skip to content

Berlinul, capitala europeana a artei contemporne, a incheiat cu succes Berlin Art Week. Ce expozitii au cucerit orasul, in vreme de pandemie

Timp de cinci zile in luna septembrie, iubitorii de arta din intreaga lume se intalnesc in capitala Germaniei pentru Berlin Art Week. In acest an extrem de neobisnuit, evenimentul a avut loc in perioada 9-13 septembrie 2020, iar vizitatorii din toate colturile lumii s-au bucurat de un program interesant de arta contemporana, vernisaje, tururi ghidate, discutii, ceremonii de premiere si proiectii in spatii publice.

Berlin Art Week a fost lansat in 2012 si reuneste cei mai importanti actori din scena artistica mondiala: de la institutii de arta, cele doua targuri „art berlin” si „Positions Berlin”, pana la galerii si colectii private, proiecte desfasurate in spatii neconventionale, colectionari si artisti renumiti international.

Noile forme digitale de acces au permis implementarea unui eveniment la nivel de oras, unde sanatatea si siguranta tuturor au avut prioritate. Berlin Art Week reflecta in ce consta orasul: o sursa in care este creata arta, un laborator in care pasionatii de arta din toata lumea dezbat subiecte artistice actuale.

Urmatorul eveniment Berlin Art Week va avea loc in perioada 15-19 septembrie 2021.

In cadrul evenimentului din acest an, iubitorii de arta contemporana au putut vizita expozitia istorica “Aby Warburg: Bilderatlas Mnemosyne – The Original.” desfasurata la Haus der Kulturen der Welt in colaborare cu Warburg Institute din Londra. Aceasta a reunit toate panourile neterminate ale artistului Aby Warburg pentru prima data dupa moartea sa.

Galeria Sprüth Magers a organizat prima sa expozitie cu lucrari ale aclamatului artist fotograf german Andreas Gursky din ultimii 10 ani. Deoarece Gursky este o vedeta in lumea artei, galeria a anticipat un numar mai mare de vizitatori, astfel ca intrarea la aceasta expozitie s-a facut doar pe baza de programare.

Pentru prima data de la inaugurarea sa din 1967, Muzeul Brücke, gazduieste o expozitie al unui artist care nu este membru al Die Brücke – grupul de artisti expresionisti de la inceputul secolului al XX-lea caruia ii este dedicata institutia.

Expozitia „Bonzo’s Dream” poate fi vizitata pana pe 14 februarie 2021. Panzele abstracte suspendate ale artistei Vivian Suter si colajele de mici dimensiuni ale mamei sale, artista Elisabeth Wild, atarna alaturi de 40 de picturi si sculpturi din colectia muzeului, lucrari de arta ale artistilor Kirchner, Nolde, Schmidt-Rottluff, Heckel, Müller, Pechstein si Kaus.

Realizate in gradina studioului sau din Guatemala, picturile colorate acrilice si in ulei ale lui Suter includ urme de sol si apa de ploaie. „Bonzo’s Dream” repozitioneaza aceste lucrari in mediul natural, deoarece muzeul este situat in padurea Grunewald din Berlin.

Expozitia solo semnata de Émilie Pitoiset de la Galeria KLEMM’S se concentreaza pe fascinatia ei fata de maratoanele de dans si oboseala cauzata de efortul fizic al participantilor.

Populare in anii 1930 in timpul Marii Crize, astfel de concursuri au estompat linia dintre teatru si realitate, publicul asistand la pierderea controlului concurentilor pe masura ce trupurile lor oboseau.

Amintind de aceste „coregrafii salbatice”, sculpturile si fotografiile din „MANIAC” sunt instalate la intamplare in tot spatiul expozitional. Lucrari precum Wild Rose si Not yet titled#5 (2017) surprind perfect aceste momente de epuizare. Expozitia de la KLEMM’S are loc in perioada 10 septembrie – 24 octombrie 2020.

Tot ca parte a evenimentului Berlin Art Week, expozitia solo a artistei Lerato Shasi – “Maru a Pula Is a Song of Happiness” se desfasoara la KINDL – Zentrum für zeitgenössische Kunst pana pe 7 februarie 2021. In cadrul expozitiei sunt prezentate videoclipuri, instalatii din neon, o lucrare fotografica, precum si o noua serie de lucrari textile care abordeaza relatia dintre pictura si puterea cuvintelor.

Gallery Weekend urma sa se desfasoare in primavara, dar a fost amanat pentru luna septembrie si inclus in Berlin Art Week. Unii participanti au montat expozitii a caror lucrari au fost vandute in totalitate, desi la preturi mai mici.

Opt picturi noi ale artistului roman Victor Man au fost vandute in cadrul Galeriei Neu, la un pret cuprins intre 100.000 si 200.000 de euro, iar saptesprezece acuarele umoristice ale Sanyei Kantarovsky, o artista din New York, au fost vandute pentru 8.500 de dolari fiecare.

Citește în continuare