Skip to content

Opera Nationala Romana se redeschide pentru cate 130 de spectatori. “Carmina Burana” si „Barbierul din Sevilla” sunt cele doua spectacole cu care incepe sezonul

 

Opera Nationala Bucuresti a anuntat inceputul acestui sezon, care va avea loc sambata, 19 septembrie, cu opera „Carmina Burana”, dupa Carl Orff, iar duminica, 20 septembrie, spectatorii pot vedea „Barbierul din Sevilla”, dupa Gioachino Rossini.

„Carmina Burana” este o opera impartita in patru sectiuni tematice, care au ca tema vulnerabilitatea si fragilitatea oamenilor in fata vietii.

Fiecare sectiune tematica spune o poveste individuala. Prima parte este despre destin, reprezentata de un corp de balet care simt amenintarea unei puteri distrugatoare. Urmatoarea sectiune a piesei vorbeste despre bucuria oamenilor si despre venirea primaverii, apoi despre

o dorinta sexuala care stapaneste intreg cadrul coregrafic. In ultima parte a lucrarii coregrafice, o prezenta episodica si misterioasa, Fortuna, devine acum dominanta. Ridicata ca un idol, ea este recunoscuta ca fiind suveranul tuturor destinelor umane.

“O, Fortuna”, ultima parte din Carmina Burana, este una dintre piesele care au intrat in cultura pop, fiind foarte des folosita in coloanele sonore a filmelor, dar si in reclame si spoturi audio.

In 1983, Ray Manzarek, co-fondatorul The Doors, a scos albumul solo Carmina Burana, reinterpretand parte din repertoriul muzical original al operei. De altfel, si filmul despre The Doors, adictia pentru droguri a lui Jim Morrison, partenerul sau din The Doors, este evidentiata cu “O, Fortuna” ca element central sonor.

Spectacolul „Carmina Burana” va fi interpretat sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, cu solistii soprana Monica Luca, baritonul Daniel Pop, tenorul Valentin Racoveanu, iar solo timani sunt Alexandru Rogalski, Lucian-Mihail Voroneanu.

 „Barbierul din Sevilla”, dupa Gioachino Rossini, este o calatorie in Sevilla sfarsitului de secol XVIII, cu o poveste de iubire in trei acte.

Una dintre cele mai jucate spectacole de opera din lume, „Barbierul din Sevilla” este povestea de dragoste unde Figaro, personajul care este barbier, doctor, muzician si poet, incearca sa salveze de la o casnicie fara iubire pe tanara Rosina, care urmeaza sa se casatoreasca cu doctorul Bartolo. Contele Almaviva este si el indragostit de Rosina, asadar Figaro incearca sa o peteasca pe Rosina pentru el, in schimbul unei sume de bani, si reuseste chiar inainte de nunta acesteia cu doctorul.

Opera “Barbierul din Sevilla” a ajuns in atentia publicului larg intr-unul din episoadele cu Bugs Bunny, unul dintre cele mai cunoscute desene animate din lume

Animatia a fost prezentata publicului larg intr-un episod in 1950 sub numele de “Iepurele din Sevilla”, muzica originala a lui Rossini fiind usor modificata de catre Carl Stalling, astfel incat actiunea din desen sa se potriveasca cu momentele muzicale.

Pentru spectacolul din 20 septembrie, dirijorul Ciprian Teodorascu conduce orchestra, Figaro este Iordache Basalic; Rosina, Oana Andra; Contele Almaviva, Mihai Irimia (invitat); Don Bartolo:  Vicentiu Taranu; Don Basilio: Iustinian Zetea Berta: Stanca Maria Manoleanu, iarFiorello/Sergentul: Daniel Filipescu.

Pentru a respecta recomandarile autoritatilor privind distantarea sociala, dintre cele 915 de locuri ale Salii Mari vor fi disponibile la vanzare doar 130. Biletele pot fi achizitionate de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti si online, de pe tickets.operanb.ro.

Citește în continuare