Skip to content

8 prajitorii de cafea artizanala din Bucuresti pe care sa le incercati.

 urban.ro va rasfata simturile cu o lista de prajitorii de cafea de specialitate din Bucuresti, de incercat la cafenea sau de luat pentru acasa.

Specialistii spun ca cea mai buna cafea este cea din boabe proaspat prajite si proaspat rasnite, ceea ce inseamna putin mai mult timp de investit in pasiunea pentru cafea. Insa au aparut deja o serie de aparate de cafea care se alimenteaza doar cu cafea boabe, asadar putem avea prospetimea unei cafele bune si in intimitatea propriei case, daca ne dorim acest lucru. 

E foarte important sa cititi bine ambalajele si la cafeaua pe care o achizitionati din cafelele artizanale sau de la alte magazine de specialitate pentru ca termenul de valabilitate poate influenta gustul boabelor: cu cat sta mai mult un bob in punga, cu atat isi pierde din savoare. Pe majoritatea ambalajelor este trecuta data prajirii, iar termenele de valabilitate cuprind o perioada de 2 pana la 6 luni. 

Cafea prajita de campionii nationali si internationale este disponibila la Bob Coffee Lab si Mabo.

Alexandru Niculae este primul roman care a castigat World Coffee Roasting Championship in 2016, cea mai inalta distinctie dedicata acestei arte. La Bob Coffee Lab (Piata Charles de Gaulle nr. 3) prajeste cafeaua Alexandru, asadar e musai de incercat, daca nu ati trecut pana acum pe acolo. 

“Poate nu stiai, dar felul in care este prajita cafeaua influenteaza toata experienta din ceasca: culoare, aroma, gust. Cele mai importante lucruri in prajirea cafelei, pe langa calitatea materiei prime, sunt stabilitatea termica a prajitorului si masurarea culorii cafelei prajite,” explica cei de la Bob Coffee Lab. 

Vicecampionul mondial la prajit cafea din 2019 este Bogdan Georgescu si prajeste cafeaua Mabo. Bogdan este responsabil cu elaborarea profilelor de prajire pentru a dezvalui aromele si notele unice ale fiecarei cafele, iar magazinul se gaseste pe Str. Vulturilornr.31 sau online, pe mabo.coffee.

Prajitoriile din spatele valului cafenelelor de specialitate: Origo si Guido, primele prajitorii de cafea de specialitate din Bucuresti.

Origo

Probabil cea mai cunoscuta cafenea din Bucuresti, Origo (Str. Lipscani nr.9) este locul unde o prajire noua presupune si o reteta noua, care sa puna in evidenta calitatile unice ale fiecarei sarje de cafea.

“De la fermieri pana in ceasca, fiecare bob de cafea se transforma intr-un mod unic, iar rolul nostru este sa urmarim cu pasiune aceasta transformare si sa testam cu entuziasm rezultatele”, povestesc cei de la Origo.

Guido Cafe (Str. Mihai Eminescu nr.182) este tot pionier in zona cafelei de specialitate, fiind astazi magazin de cafea de specialitate, prajitorie si scoala de cafea.

“In multe feluri, prajitoria noastra s-a transformat intr-un laborator: testam, improvizam, inovam. Fiecare lot de cafea trece printr-un proces de selectie, profilare si prajire”, povestesc cei de la Guido.

Daca va uitati cu atentie pe siteul lor, guido.ro, au si un pachet de degustare a cafelei cu patru sortimente diferite.

Cea mai cunoscuta cafea din restaurante si cafenelele de specialitate este prajita tot in Bucuresti, la Madison Coffee.

Madison Coffee (str. George Calinescu nr. 50) vinde doar cafea de specialitate, fiind atent studiate si luate in considerare originea produsului, tara, regiunea, ferma, anul recoltei, tipul bobului, modul cum a fost procesat si depozitat.

Loturile pe care le aduc pentru prajitorie sunt din ultima recolta de boabe de cafea, astfel incat prospetimea sa se simta perfect.

Noile prajitorii de cafea din oras aduc si multe elemente noi de comunicare vizuala.

Claro Cafe (Str. Maior Ion Coravu nr. 20) sau online, pe clarocafe.ro, boabele de cafea sunt aduse din cele mai renumite regiuni ale lumii: Etiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Sulawesi, Peru, Rwanda. Stilul de prajire este unul light-mediu si se incadreaza in totalitate in ceea ce azi este cunoscut ca fiind „al treilea val al cafelei’’.

Dropshot (Blvd. Iuliu Maniu nr.7) a aparut pentru a sustine cultura cafelei, oferind solutii si echipamente pentru cei care sunt la inceput de drum in lumea cafelei, fie afaceri sau oameni pasionati de cultul cafelei.

“Originea, modul de procesare al boabelor de cafea, gradul de prajire si ritualul riguros prin care ajungi sa obtii o cafea buna, toate sunt o garantie in plus asupra calitatii pe care o vei regasi in fiecare ceasca”, povestesc cei de la Dropshot.

Uzina Coffee (Piata Amzei nr. 5) si-a deschis si cafenea-bar, fiind parte dintr-o zona din ce in ce mai efervescenta a orasului, Piata Amzei. Microprajitoria lor a inceput in 2018, avand o pasiune pentru cafea si pentru universul cafelei si creste o data cu dezvoltarea intregii piete, Bucurestiul fiind unul dintre orasele est-europene cu cele mai multe cafenele de specialitate.