Skip to content

Tabloul de Klimt, gasit intr-un sac de gunoi la 20 de ani de la furtul lui, va fi expus in muzeul italian din care a disparut. Expozitia poate fi vizitata si online

Unul dintre tablourile lui Gustav Klimt disparut din muzeul care urma sa-i organizeze o expozitie-omagiu in 1997 revine acum intr-o expozitie dedicata in aceeasi galerie. Tabloul “Portrait of a Lady” – „Portretul unei doamne” a fost pictat de Klimt (1862-1918) in ultimii ani din viata, intre 1916 si 1918, si ilustreaza una dintre muzele numeroase pe care le-a avut de-a lungul carierei. Desi numele acestora era de obicei atasat lucrarii, numele personajului din tablou nu este cunoscut. 

Tabloul care se intoarce in galerie dupa 24 de ani de la disparitie, insa se pare ca nu a parasit niciodata spatiul aferent muzeului

Povestea tabloului incepe in 1925, la sapte ani dupa moartea lui Klimt, cand lucrarea a fost cumparata de Galeria de Arta Moderna Ricci Oddi din Piacenza, un oras din Nordul Italiei cu 100.000 de locuitori. Acesta a fost expus de la achizitie in galeria muzeului, ca ani mai tarziu, in 1996, sa se descopere printr-o tehnica cu raze X un alt tablou pictat sub „Portetul unei doamne”.

Astfel, a fost dezvaluit un tablou al lui Klimt pierdut de 80 de ani: „Portretul unei fete cu esarfa si palarie” peste care a fost pictata lucrarea actuala. Este singura opera a lui Klimt care include portrete suprapuse. 

In semn de recunostinta pentru descoperirea facuta si in onoarea genialitatii lui Gustav Klimt, primaria locala a hotarat sa renoveze cladirea, pentru ca anul urmator sa gazduiasca o expozitie dedicata acestor doua tablouri. Lucrarile fiind deja impachetate si renovarile incepute, nimeni nu a bagat de seama ca „Portretul unei doamne” disparuse, au presupus ca a fost pus deoparte.  Lucrarea lui Klimt a fost data disparuta cu cateva zile inainte de marea expozitie. Cand politia a ajuns la fata locului, usile galeriei erau deschise, o multime de oameni intrau si ieseau iar sistemul de securitate era oprit. Ancheta a continuat pentru cativa ani fara succes, lucrarea nu aparuse nici macar pe piata neagra de arta, iar numeroasele teorii ale conspiratiei mai mult incurcau specialistii.

Gradinarul a gasit tabloul lui Klimt estimat la 60 de milioane de euro cand curata iedera de pe peretii cladirii.

„Portretul unei doamne” a fost descoperit intr-un loc neasteptat de catre gradinarul care a fost angajat sa curate iedera de pe peretii Galeriei Ricci Oddi. Frunzele plantelor acopereau un panou metalic iar la deschiderea acestuia, a fost dezvaluita o mica bolta in care a fost gasit un sac negru de gunoi. In interiorul acestuia se afla tabloul de 60 cm cu 55 cm in conditie excelenta, culoriile fiind la fel de vii ca in 1996. Conform Art Newspaper, pana in acest moment, investigatia cu privire la disparitia si reaparitia tabloului este inca neincheiata, chiar daca tabloul a aparut, existand o lista de suspecti inca valida.

Tabloul urma sa fie prezentat din nou publicului larg in ianuarie 2020, insa planurile au fost amanate, vernisajul oficial al “Portrait of a Lady” fiind programat pentru 28 noiembrie si va fi disponibil pentru vizitare pana in martie 2021.

Chiar daca nu puteti ajunge in Italia in aceasta perioada pentru a vizita expozitia, galeria a anuntat ca vernisajul va fi disponibil online, pe platforma de Youtube a galeriei, care este disponibila aici.

Galeria de Arta Moderna Ricci Oddi ii va dedica patru expozitii lui Klimt, programandu-le pentru urmatorii doi ani. Dupa expozitia centrata pe “Portrait of a Lady”, urmeaza o expozitie  explicativa a legaturii lui Klimt cu alti artisti ai secolelor 19 si 20, aflati tot in colectia Giuseppe Ricci Oddi. In 2022, galeria va expune legatura lui Klimt cu Italia, iar ultima expozitie dedicata artistului va fi organizata in colaborare cu Klimt Foundation din Viena pentru o serie monografica a artistului austriac.

O parte dintre lucrarile lui Gustav Klimt sunt disponibile si in Romania, la Castelul Peles. Lucrarile sunt facute din vremea studentiei, cand a primit o rezidenta din partea Reginei Maria

Daca vreti sa vedeti creatia din tinerete a lui Kustav Klimt, data viitoare cand ajuteti la Sinaia vizitati Castelul Peles si intrebati direct ghidul despre lucrarile lui Klimt. De multe ori nu sunt incluse in traseul vizitatorilor si sala de teatru – unde tapiteria este pictata de Klimt, sau biblioteca unde o fresca este realizata tot de Klimt.

Pictorul a fost invitat in studentie in Romania de catre Regina Maria ca parte din proiectul sau personal de a le oferi un sprijin tinerilor artisti. Klimt a facut parte dintr-un program de “schimb de studenti”, a locuit o vara la Peles si, in semn de multumire, a pictat tapiteriile din sala de teatru si  o fresca.

Citește în continuare