Skip to content

De ziua Regelui Mihai se lanseaza concurs international pentru realizarea statuii Sale. In anii ’40, statuia lui Carol I a fost topita si transformata in statuie pentru Lenin

Astazi a fost lansat concursul international de sculptura pentru realizarea statuii regelui Mihai I care va fi amplasata la Sinaia. Debutul concursului, anuntat in ziua nasterii regele Mihai, este adresat artistilor plastici din Romania si din strainatate.  Monumentul din bronz, primul dedicat regelui Mihai amplasat la Sinaia, il va reprezenta pe fostul suveran in uniforma de maresal al Armatei romane (1945), in marime naturala.

Monumentul va fi inaugurat pe 25 octombrie 2021, cand se vor implini 100 de ani de la nasterea regelui Mihai I.

Statuile monarhilor din Romania au avut de suferit foarte mult de-a lungul timpului din cauza anilor de comunism in care s-au distrus multe monumente.

In 1936 s-a organizat la Bucuresti un concurs pentru realizarea monumentelor ecvestre ale regilor Carol I si Ferdinand. La concurs a participat si Constantin Baraschi, proiectul sau fiind acum expus la Muzeul judetean de arta din Ploiesti. Concursul a fost castigat in ambele cazuri de catre Oscar Han dar comanda a fost acordata sculptorului croat Ivan Meštrović, pentru ambele monumente.

Statuia ecvestra a Regelui Carol I al Romaniei, realizata de Ivan Meštrović, a fost inaugurata la 10 mai 1939, de Ziua Nationala a Romaniei, in prezenta Regelui Carol al II-lea al Romaniei si viitorului rege Mihai al Romaniei, data la care se implineau si 100 de ani de la nasterea lui Carol I

Desi Carol I nu a murit propriu-zis din cauza ranilor dobandite in razboi, calul sau era totusi reprezentat cu un picior din fata in aer, ceea ce inseamna, potrivit regulilor heraldice, ca personajul infatisat a murit din cauza ranilor de razboi.

Statuia a fost distrusa in noaptea de 30 spre 31 decembrie 1947 cand comunistii au dat jos statuia, imediat dupa ce Regele Mihai a semnat abdicarea fortata si Romania a devenit Republica Populara Romana.

Mai tarziu statuia a fost topita si s–a facut din ea statuia lui Lenin ( realizata de Boris Caragea), statuie care a fost amplasata in 1960 in Piata Presei in fata cladirii care se numea atunci Casa Scanteii.

In martie 1990 Lenin a fost inlaturat de acolo, iar statuia lui e parasita in parcul Mogosoaia intr-o curte interioara a palatului.

Comunistii nu au prevazut ca Meštrović, stabilit in Statele Unite, va da in judecata statul roman pentru daunele provocate operei sale de arta si, ca urmare a un proces intentat de UNESCO, statul roman a platit mai multe milioane de dolari daune pentru distrugerea unei opera de patrimoniu.

Statuia regelui Carol I a fost refacuta de sculptorul Florin Codre intr-o noua interpretare si inaugurata in 6 decembrie 2010.

Ea se afla in fata muzeului National de Arta, langa Ateneu. Acelasi Florin Codre a mai realizat o statuie ecvestra a Regelui Ferdinand care se afla la Oradea.

In Bucuresti, se afla un  bust al Regelui Mihai cu o inaltime de 135 de centimetri, realizat de sculptorul Valentin Tanase. El este amplaat in Piateta Regelui la intersectia Soselei Kiseleff cu Strada Ion Mincu, in apropierea Palatului Kiseleff in care Majestatea Sa a copilarit, alaturi de mama sa, Regina Elena. Bustul a fost inaugurat la 25 octombrie 2012, cu ocazia zilei de nastere a Regelui Mihai I, la implinirea varstei de 91 de ani.

In acelasi loc va fi anuntat astazi debutul concursului pentru statuia Regelui Mihai care va fi amplasata la Sinaia.

Citește în continuare