Skip to content

Program weekend-ul 6 – 8 noiembrie: Urban Eye Festival, Bucharest Fashion Film Festival, concerte live de jazz in Gradina Green Hours, Festivalul National de Gimnastica Ritmica si spectacole online de la teatrele si operele din tara

Cu un nou val de restrictii impuse de autoritati, o mare parte din activitatea activitatea artistica si culturala s-a mutat online. Avem voie in continuare sa mergem la muzee si sa iesim la evenimente in spatiul public, respectand toate masurile de siguranta.

urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Pasionatii de film pot alege selectia Urban Eye Film Festival sau proiectii din lumea modei si a artelor digitale prin Bucharest Fashion Film Festival

Tema de anul acesta a UrbanEye Film Festival isi propune discutii si dezbateri despre orase, comunitati si locuitorii acestora. Un alt subiect abordat in acest an la festival este locuirea colectiva, care va avea loc sambata, pe 7 noiembrie live pe pagina de Facebook UrbanEye, de la ora 17:00, si va fi moderata de arhitectul Radu Ponta. Dezbaterea pleaca de la intrebarea ce si cum suntem dispusi sa impartim cand locuim intr-un anume oras, cartier sau bloc. Despre aceasta tema vorbeste si filmul „The Stuff Dreams are Made Off / Din ce sunt facute visele” (Austria, 2019 – disponibil online de vineri, ora 19:00).

Pentru editia de anul acesta a festivalului Bucharest Fashion Film Festival, tema aleasa este Camp, un concept teoretizat pentru prima data in 1964 de criticul american Susan Sontag, prin care aceasta intelegea un anumit mod de a vedea lumea ca un fenomen estetic. Esenta camp-ului sta intr-o inclinatie catre nenatural, catre stilizare si exagerare.

Odata cu cea de-a patra editie, Bucharest Fashion Film Festival lanseaza si un podcast care va avea la baza un eseu personal sau o scriere fictionala si un soundscape, comisionate unor artisti romani.

O alta noutate in cadrul festivalului este si Dressing the Body, o sectiune anuala ce consta intr-un program curatoriat de scurtmetraje, atat de fictiune cat si documentare, care propune o explorare antropologica a raportului dintre vestimentatie si identitate, a hainei ca simbol, a relatiei dintre corp si obiect vestimentar.

Programul festivalului cuprinde filme ca documentarul “Martin Margiela In His Own Words” (2019), portretul unic al celui mai mare mit din istoria modei si “The Disappearance of My Mother” (2019), povestea captivanta a unei mame, top model international in anii ‘60 si muza pentru Salvador Dali si Andy Warhol. Filmele sunt disponibile website-ul festivalului pe sau pe TIFF Unlimited.

  • O selectie a spectacolelor de la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov este disponibila gratuit online si Teatrul Radu Stanca Sibiu prezinta spectacolele pe Scena Digitala

Pe canalul de youtube a Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov, publicul poate urmari o parte dintre spectacolele puse in scena la acest teatru. “Livada de visini”, “Conu’ Leonida fata cu reactiunea” si “Sluga la doi stapani” sunt spectacolele disponibile gratuit pentru vizionare.

Teatrul Radu Stanca din Sibiu (TNRS) a “deschis” publicului Scena Digitala, prin care spectatorii se pot bucura de reprezentatii live. In acest weekend, vor fi disponibile „Felii”, un spectacol de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii (6 noiembrie, ora 19.00, pret bilet online 30 lei care se poate achizitiona de aici) si „Vazduh”, regia Victor Olahut, un spectacol in premiera la TNRS, disponibil pe 7 si 8 noiembrie, incepand cu ora 19.00, iar biletele se pot achizitiona de aici.

Spectacole de opera si auditii de muzica clasica pot fi urmarite gratuit online: concerte sustinute de Filarmonica de Stat Oradea si “La Traviata” in interpretarea Operei din Brasov

Orchestra simfonica oradeana a prezentat de curand doua lucrari in prima auditie in aranjamentul dirijorului Horváth József, sub a carui bagheta a evoluat si tanarul pianist Cadmiel Botac. Potrivit directorului artistic Kurucz Tibor, prima piesa in prima auditie este un aranjament al maestrului Horváth pentru noua suflatori dupa „Cinci dansuri baroce” din colectia „Terpsichore” a compozitorului german Michael Praetorius (1571-1621).

A doua piesa din program este Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra in sol minor, op. 25 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, ales tot pentru orchestra mai redusa pe care o necesita.

Ultima lucrare este “Simfonie de Camera” si este compusa de Ermanno Wolf-Ferrari (1876-1948), fiind o lucrare pentru cvintet de corzi, cinci suflatori si pian, dar care atinge proportiile unei simfonii.

La Opera din Brasov, capodopera lui Giuseppe Verdi, „La Traviata”, va putea fi urmarita de public duminica, 8 noiembrie, online. Regia artistica este semnata de Dimitrie Tabacaru, iar spectacolul incepe live la ora 18,30, atat pe canalul de YouTube, cat si pe pagina oficiala de Facebook a Operei Brasov.

Violetta Valery va fi interpretata de soprana Ana Maria Donose de la Opera Nationala Romana Iasi, iar din distributie mai fac parte Mihai Irimia – Alfredo Germont, Valentin Marele – Giorgio Germont, Carmen Topciu – Flora Bervoix, Claudiu Bugnar – Gastone, Alexandru Aghenie – Baronul Duphol, printre altii.

Festivalul National de Gimnastica Ritmica este disponibil online.

Cele mai bune sase gimnaste de la fiecare categorie de varsta se vor intrece, sambata, 7 noiembrie, in ultima competitie a acestui an, pentru a castiga Cupa Romaniei. Festivalul National de Gimnastica Ritmica este un eveniment dedicat gimnastelor cu varste cuprinse intre 6-12 ani, care practica acest sport la nivel de avansati, cu 2-3 antrenamente pe saptamana. Biletele pot fi achizitionate de aici pentru urmarirea online a competitiei.

Jazz live in Gradina Green Hours: Raul Kusak – “The Swing” si Catalina Beta 4tet.

Sambata, 7 noiembrie, in Gradina Green Hours va rasuna pianul lui Raul Kusak, care va avea un set complet alaturi de  Sorin Ciprian Nicolescu la trompeta, Ovidiu Gurban la saxofon, Kiba Dachi la bass si Adrian Tetrade la tobe. Biletele sunt disponibile aici, iar concertul incepe la ora 16.00.

Duminica, 8 noiembrie, de la ora 16.00, Catalina Beta Quartet invita publicul la un ”Jazz on a Sunday Afternoon”, alaturi de Albert Tajti – pian, Florian Nicolau – bas si Gabi Matei – baterie. Intregul program porneste de la aranjamentele facute de pianistul Albert Tajti pieselor standard jazz sau pop interpretata de cei doi de-a lungul colaborarii lor organice. Biletele sunt disponibile aici.

Din seria artelor, Arantxa Etcheverria Porumboiu expune la Galeria Sector 1 alaturi de Carlos Caballero, la MNAR este o expozitie dedicata tablourilor impuscate la revolutie si expozitia dedicata Colectiei Agapi, o arhiva uriasa de fotografii apartinand legendei iesene – Ioan Matei Agapila

Dupa o perioada in care spatiul a fost ocupat cu proiectul DIPLOMA, Galeria Sector 1 revine la programul curatorial al anului 2020 cu expozitia „Frame” a artistilor Arantxa Etcheverria Porumboiu si Carlos Caballero, curatoriata de Domenico De Chirico.  

Expozitia „Frame” este deschisa pana pe 5 decembrie 2020 si prezinta un dialog intre Arantxa Etcheverria, artist vizual cunoscut pentru rolul de director artistic din filmul „La Gomera”, si Carlos Caballero, artistul cubanez care si-a creat propriul limbaj grafic.

Arantxa Etcheverria Porumboiu va expune la Galeria Sector 1 alaturi de Carlos Caballero. Arantxa a fost directorul artistic al filmului „La Gomera”

Muzeul National de Arta al Romaniei a deschis expozitia Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor impuscate, care prezinta publicului doua destine: cel al unor lucrari restaurate, puternic avariate in timpul evenimentelor din 1989 si cel al Laboratorului de restaurare pictura de sevalet, complet distrus tot atunci.

Expozitia pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui numar important de picturi din patrimoniul MNAR ce au avut degradari rar intalnite in colectiile muzeale.

Din totalul de 47 de lucrari restaurate, publicul va putea vedea cu aceasta ocazie 20 de  picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima data in ultimii 30 de ani: Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851 – 1882), Vanat si Natura moarta de Sava Hentia (1848 – 1904). 

La MNAC, Expozitia „OARECARI. 1967 – 1978 vazuti de Ioan Matei Agapi”, curatoriata de Calina Barzu, prezinta o selectie de imagini din reportajele sale si fotografii personale de vacanta sau de la nunti.

Artistul a fotografiat diverse personalitati din scena politica si culturala, dar, in egală masura, il interesau oamenii de rand, pe care ii fotografia intr-o maniera aparte. Fotografiile din expozitie surprind modul in care Ioan Matei Agapi se regasea in cei pe care ii fotografia, dar si capacitatea lui de a vedea individul si umanitatea indiferent de varsta, gen, statut sau clasa sociala. Expozitia poate fi vazuta in perioada 23 octombrie – 15 noiembrie la MNAC, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 18:00, doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID 19.

O expozitie noua este in desfasurare si la Combinatul Fondului Plastic: Made in RO: muzeu pop-up de publicitate si branduri romanesti.

Peste 2500 de exponate care reprezinta povestea unor branduri celebre din viata cotidiana romaneasca sunt expuse la evenimentul Made in RO, o incursiune in istoria recenta a Romaniei, dar si o lectie de marketing si comunicare despre cum se promovau reclamele in trecut. Selectia de lucrari de arta publicitara si obiecte va cuprinde piese autentice din patru perioade de timp distincte: antebelic, interbelic, perioada comunista si intoarcerea la capitalismul din perioada contemporana – continand atat printuri (afise, ziare, reviste), cat si obiecte reprezentative pentru designul industrial de produse de larg consum, in decoruri autentice de epoca. Expozitia muzeului itinerant va putea fi vizitata zilnic, intre orele 12:00 si 20:00, cu intrarea gratuita, cu respectarea restrictiilor impuse de pandemia Covid-19.  

Daca nu vreti sa iesiti din casa, exista online trei expozitii a fotografilor si colectionarilor Ioan Matei Agapi, Mihai Oroveanu si Costica Axinte online,  care prezinta lectii de istorie autentice.

Expozitiile de fotografie care radiografiaza viata romanilor si Romaniei in secolul trecut sunt lectii de istorie si antropologie care ne arata evolutia oamenilor si a oraselor, fiecare dintre colectii reusind sa surprinda atat momente istorice de importanta majora, ca primul Razboi Mondial, dar si vietile oamenilor simpli si a oraselor in care acestia locuiau, fiind prezentata o Romanie pe care o descoperim destul de rar.

Artistul Ioan Matei Agapi a fotografiat diverse personalitati din scena politica si culturala, dar, in egală masura, il interesau oamenii de rand, pe care ii fotografia intr-o maniera aparte. Pe plaforma www.ioanagapi.com se regasesc, scanate si digitalizate, o parte dintre negativele realizate de Ioan Agapi in perioada 1968-1978.

Din colectia Mihai Oroveanu fac parte zeci de mii de fotografii despre Romania, datate incepand cu anul 1865, fiind una dintre cele mai importante arhive fotografice din tara. Proiectul are ca scop digitalizarea, prezervarea si publicarea online a fotografiilor de arhiva, mai ales ca multe colectii si fonduri de imagine din Romania au fost dezmembrate, s-au distrus sau si-au pierdut identitatea initiala. Colectia online este disponibila la www.photopastfuture.ro.

Disponibil online este si ACSINTE.100, un album virtual cu fotografii de Costica Acsinte insotite de clipuri audio si video care invita publicul tanar in Romania anilor 1920 – 1960. Proiectul de digitalizare a fotografiilor acestuia este bazat pe expozitia cu acelasi nume organizata in opt orase din tara cu ocazia Centenarului. Fotografiile semnate de Costica Acsinte din Primul Război Mondial, perioada Interbelica si Slobozia mijlocului de secol 20, sunt insotite de discutii despre istorie si fotografie, lecturi ale unor scrisori si jurnale din război si amintiri dintr-o copilarie in orasul Slobozia. Intreg albumul este disponibil online pe www.acsinte100.ro.

Un nou targ cu mesteri si anticari, la Muzeul Taranului Roman in acest week-end.

Muzeul Taranului marcheaza sfarsitul toamnei si ultimele zile inainte de intrarea in Postul Craciunului cu un eveniment dedicat mesterilor si anticarilor, Targul Mosilor de Arhangheli, unde, timp de trei zile, de vineri pana duminica, 8 noiembrie 2020, in intervalul 10.00-18.00, 50 de mesteri, anticari si artiști vin din toata tara isi aduc produsele pentru vanzare. Obiecte din ceramica, tesaturi, icoane, podoabe si obiecte din lemn se vor regasi printre produsele de vanzare la targ. De asemenea, si produse ca mierea, prajiturile, turta dulce, plante de leac, tuica, sucuri naturale, fructe si legume vor fi disponibile pentru gurmanzi si nu numai.

Citește în continuare