Skip to content

(foto) Trei colectii de fotografii istorice sunt disponibile online gratuit. Fotografii si colectionarii Ioan Matei Agapi, Mihai Oroveanu si Costica Axinte prezinta lectii de istorie autentice

Memoria colectiva se consolideaza si prin recursul la imagini si felul in care acestea sunt prezentate, reusind astfel sa ne transpuna in alte timpuri si lumi. Expozitiile de fotografie care radiografiaza viata romanilor si Romaniei in secolul trecut sunt lectii de istorie si antropologie care ne arata evolutia oamenilor si a oraselor, fiecare dintre colectii reusind sa surprinda atat momente istorice de importanta majora, ca primul Razboi Mondial, dar si vietile oamenilor simpli si a oraselor in care acestia locuiau, fiind prezentata o Romanie pe care o descoperim destul de rar.

La MNAC, Expozitia „OARECARI. 1967 – 1978 vazuti de Ioan Matei Agapi”, curatoriata de Calina Barzu, prezinta o selectie de imagini din reportajele sale si fotografii personale de vacanta sau de la nunti.

Artistul Ioan Matei Agapi a fotografiat diverse personalitati din scena politica si culturala, dar, in egală masura, il interesau oamenii de rand, pe care ii fotografia intr-o maniera aparte. Fotografiile din expozitie surprind modul in care Ioan Matei Agapi se regasea in cei pe care ii fotografia, dar si capacitatea lui de a vedea individul si umanitatea indiferent de varsta, gen, statut sau clasa sociala.

De asemenea, o data cu expozitia fizica a fost lansata si plaforma www.ioanagapi.com in care se vor regasi, scanate si digitalizate, o parte dintre negativele realizate de Ioan Agapi in perioada 1968-1978. Expozitia poate fi vazuta in perioada 23 octombrie – 15 noiembrie la MNAC, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 18:00, doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID 19.

O alta expozitie disponibila atat online, cat si fizic, la Salonul de Proiecte, este cea dedicata Colectiei de Imagini a lui Mihai Oroveanu, “Imaginea fotografica intre trecut si viitor”.

Din colectia Mihai Oroveanu fac parte zeci de mii de fotografii despre Romania, datate incepand cu anul 1865, fiind una dintre cele mai importante arhive fotografice din tara. Proiectul are ca scop digitalizarea, prezervarea si publicarea online a fotografiilor de arhiva, mai ales ca multe colectii si fonduri de imagine din Romania au fost dezmembrate, s-au distrus sau si-au pierdut identitatea initiala.

Pe masura ce vor arhiva colectia, noi configuratii expozitionale vor fi disponibile, acum fiind prezentat un traseu prin diverse ipostaze ale arhitecturii bucurestene, sugerand o intelegere mai vasta a spatiului public, din care edificiile arhitecturale reprezinta doar o mica parte.

Suita de imagini din expozitie cauta sa prezinte diverse stereotipuri de reprezentare, sa se indeparteze din centru inspre periferii, sa ofere vizibilitate unor categorii sociale mai largi sau sa aduca in atentie reteaua de servicii publice care formeaza o metropola.

Colectia online este disponibila la www.photopastfuture.ro. Programul Salonului de Proiecte pentru vizitare este de miercuri pana duminica, de la 15.00-19.00, iar adresa este Palatul Universul, Corp B, Etaj 1, Strada Actor Ion Brezoianu 23–25 si poate fi vizitata pana in ianuarie 2021.

­­

Disponibil online este si ACSINTE.100, un album virtual cu fotografii de Costica Acsinte insotite de clipuri audio si video care invita publicul tanar in Romania anilor 1920 – 1960.

Constantin C. Axinte, cunoscut drept Costica Acsinte, s-a nascut pe 4 iulie 1897, iar in timpul Primului Razboi Mondial s-a inrolat voluntar ca fotograf de razboi si a facut parte din Sectia Foto a Escadrilei 1. Dupa cei patru ani petrecuti pe front, a publicat un album ce continea 327 de fotografii de pe front. Printre cei fotografiati se regaseau Regele Ferdinand, Regina Maria, Printul Carol, Generalul Eremia Grigorescu, Generalul Berthelot si multi soldati si ofiteri. In 1930, a deschis un studio foto in centrul orasului Slobozia – Foto Splendid Acsinte si a lasat in urma peste 5000 de negative fotografice pe placi de sticla, un numar mai mic de planfilme si numeroase printuri fotografice.

Proiectul de digitalizare a fotografiilor acestuia este bazat pe expozitia cu acelasi nume organizata in opt orase din tara cu ocazia Centenarului. Fotografiile semnate de Costica Acsinte din Primul Război Mondial, perioada Interbelica si Slobozia mijlocului de secol 20, sunt insotite de discutii despre istorie si fotografie, lecturi ale unor scrisori si jurnale din război si amintiri dintr-o copilarie in orasul Slobozia. Intreg albumul este disponibil online pe www.acsinte100.ro.

Citește în continuare