Skip to content

Arantxa Etcheverria Porumboiu va expune la Galeria Sector 1 alaturi de Carlos Caballero. Arantxa a fost directorul artistic al filmului „La Gomera”

Dupa o perioada in care spatiul a fost ocupat cu proiectul DIPLOMA, Galeria Sector 1 revine la programul curatorial al anului 2020 cu expozitia „Frame” a artistilor Arantxa Etcheverria Porumboiu si Carlos Caballero, curatoriata de Domenico De Chirico.  

Vernisajul va avea loc pe 22 octombrie de la 17:00 la 22:00 in prezenta doamnei Etcheverria, Caballero si De Chirico nefiind prezenti din cauza pandemiei.

Expozitia „Frame” va fi deschisa pana pe 5 decembrie 2020 si va prezenta un dialog intre Arantxa Etcheverria, artist vizual cunoscut pentru rolul de director artistic din filmul „La Gomera”, si Carlos Caballero, artistul cubanez care si-a creat propriul limbaj grafic.

Curatorul Domenico de Chirico descrie expozitia facand referire la dramaturgul irlandez Samuel Beckett si piesa sa pentru televiziune, Quad: „un act teatral bazat pe o formă geometrică și pe permutarea unor mișcări regulate, este vorba despre un punct zero care permite trasarea a nenumărate traiectorii de-a lungul cărora e posibilă realizarea unui proces de cercetare și de creație continuu, ducând astfel limbajul la extrem prin intermediul unor parcursuri narative extraordinare.”

Lucrarile lui Carlos Caballero sunt descrise ca o manifestare a formelor care destrama contururile si se scufunda in fundalul pictural. Sunt pete de culoare care par sa se miste, simboluri aparent expresioniste care duc intr-o zona de abstractie moderna.

Creatiile Arantxei Etcheverria sunt desprinse din practica artistica dezvoltata inca din 2013 si au asocieri suprematiste si constructiviste. Include pictura, obiecte, instalatii si montaje video care analizeaza geometria spatiului. Experienta de scenograf si director artistic iese la iveala prin schema expozitionala sistematica.

Artista este sotia regizorului Corneliu Porumboiu de care o leaga si o relatie profesionala care s-a tradus in spectacolul vizual din filmele „La Gomera”(2019) si „Comoara” (2015).

Arantxa Etcheverria s-a nascut in 1975 in Franta si locuieste in Romania din 2006. A studiat artele vizuale la Vila Arson din Nisa si a invatat sa creeze costume si decoruri lucran in proiecte pentru scena la Teatrul National din Strasburg.

In calitate de director artistic al productiei „La Gomera” a venit cu conceptul de a atribui fiecarui capitol din film cate o culoare si de a-l transforma intr-un tablou perfect. A creat o cheie cromatica de citire si o amprenta puternica vizuala care a scos filmul din zona realista, tipica pentru Romania. La final in ultima secventa, culorile formeaza un curcubeu, element care semnifica un pod intre doua lumi.

Este un lucru foarte rar intalnit pentru un film romanesc sa aiba participarea unui director artistic care tine sa creeze un fir rosu, o coerenta intre scenariu, scenografie, costume si lumini.

E pasionata de structurile tablourilor medievale pe care le transforma, cu ajutorul spiritualitatii, in tablouri abstracte in care se reflecta usi, ferestre si de realitatea inconjuratoare din Bucuresti.

De-a lungul timpului a expus in Romania la MNAC, Gallateca, la Art Safari 2018 si in expozitii solo, de grup si targuri de arta din Italia, Luxemburg, Franta si Austria.

Galeria Sector 1 a luat masurile sanitare impuse de pandemie si a pregatit vizita expozitiei in conditii de siguranta.

Va fi permisa prezenta a maximum 50 de persoane simultan, cu respectarea regulilor de distantare de 2 metri intre vizitatori. Va fi obligatorie purtarea mastii pentru fata iar accesul in sala va fi permis numai dupa dezinfectarea mainilor cu gel hidroalcoolic.

Galeria Sector 1 se afla in cadrul Combinatului Fondului Plastic, pe strada Baiculesti, numarul 29.

Citește în continuare