Skip to content

Ingrijirea buzelor in sezonul rece. 7 retete delicioase de exfoliant facut in casa

Iarna vine cu frumusetea fulgilor de nea si bucuria Sarbatorilor, insa aduce si temperaturi extrem de scazute, ger si viscol, iar buzele noastre sunt expuse la toate aceste schimbari de sezon, care se adauga celorlalti factori ce contribuie la deshidratarea si craparea lor, cum sunt efectele descompunerii alimentelor si saliva. Inainte de aplicarea unui balsam, specialistii recomanda exfolierea buzelor, etapa ignorata, se pare, de majoritatea dintre noi. Indepartarea pielii moarte si crapate a buzelor, faciliteaza procesul de vindecare. Exfolierea lasa buzele netede si catifelate, ceea ce permite absorbtia mai buna a balsamului de buze cu efect hidratant, si aplicarea uniforma a rujului. Si pentru ca petrecem mult timp acasa si ne pregatim de perioada Sarbatorilor, de ce nu ne-am juca cu ingredientele pregatite pentru prajituri si am crea un exfoliant eficient si delicios.

Propunerile noastre contin ca baza ulei de masline sau de cocos pentru efectul de hidratare naturala si pentru continutul bogat in anti-oxidanti, la care se adauga zahar brun cu efect exfoliant, miere cu efect antimicrobian, antibacterian, de hidratare si vindecare a ranilor, si mirodenii specifice sezonului.

Zahar brun cu praf de scortisoara

Amestecam o lingurita de praf de scortisoara cu o lingura de zahar brun, la care adaugam putina miere. Aplicam pe intreaga suprafata a buzelor si masam delicat cu degetele. Indepartam cu apa calduta.

Sare de mare

Exfolierea cu sare de mare nu doar indeparteaza celulele moarte si stimuleaza circulatia sângelui, dar ajuta si la regenerarea pielii. Pielea devine mai ferma si confera un aspect intinerit buzelor. De asemenea, regenerarea tesuturilor reduce depigmentarea pielii, uniformizeaza nuanta naturala a buzelor si imbunatateste textura. Aplicam sarea de mare pe buzele umede si masam delicat pe toata suprafata lor, apoi indepartam cu apa calduta.

Cafea cu miere

Amestecam o lingura de cafea si una de miere pâna se omogenizeaza, apoi aplicam pe buze amestecul obtinut si masam delicat, cu miscari circulare, in jur de 2 minute. Indepartam cu apa calduta.

Cacao, zahar brun, ulei de masline si vanilie

Combinam o lingurita de cacao, doua linguri de zahar brun, doua lingurite de ulei de masline, una de extract de vanilie si una de miere, si amestecam pâna devine omogen. Aplicam pe suprafata buzelor si masam delicat cu degetele, cu miscari circulare. Lasam sa actioneze timp de doua, trei minute, apoi il indepartam cu o cârpa moale din bumbac sau clatim cu apa calduta.

Cuisoare si portocala

Folosim sucul de la un sfert de portocala, la care adaugam un vârf de praf de cuisoare si o lingura de miere, pe care le amestecam pâna pasta obtinuta devine omogena. Aplicam delicat pe buze, cu miscari circulare, si dupa exfoliere, lasam sa actioneze timp de 5 minute.

Ulei de masline si zahar brun

Avem nevoie de o lingura de zahar brun pudra, la care adaugam 3 linguri de ulei de masline si amestecam bine ingredientele. Cu vârfurile degetelor aplicam pe buze si masam delicat. Indepartam cu apa calduta.

Lamâie si praf de copt

Ingrediente nelipsite din bucatariile noastre, mai ales in prag de Sarbatori. Pentru acest exfoliant avem nevoie de jumatate de lingura de praf de copt, aceeasi cantitate de zeama de lamâie, la care adaugam o lingura de miere. Le amestecam foarte bine, aplicam cu degetele, si masam cu miscari circulare pe buze.

Menta si zahar brun

Amestecam doua linguri de zahar brun, una de miere si una de ulei de masline, la care adaugam o picatura de ulei esential de menta. Inainte de aplicare, tinem pe buze, timp de 3-5 minute, un prosop subtire, cald si umed, pentru a inmuia pielea. Aplicam exfoliantul si frecam delicat buzele cu prosopul si lasam sa actioneze 5 minute. Indepartam cu ajutorul prosopului si a apei caldute. Buzele ramân proaspete si pline.

Pentru aplicarea si masajul oricarui exfoliant din cele propuse, putem folosi si o periuta de dinti cu peri moi. Desi ingredientele sunt naturale, specialistii recomanda sa observam cum reactioneaza buzele la fiecare tratament de exfoliere, si sa ne folosim creativitatea si sa ne distram si cu alte ingrediente. In functie de ingredientele folosite, exfoliantele pentru buze realizate acasa pot fi pastrate in jur de 1-2 saptamâni, in recipiente din sticla sau ceramica, iar inainte de folosire, lasate câteva minute la temperatura camerei. 

Citește în continuare