Skip to content

Povestea primei felicitari de Craciun comercializate a scandalizat Londra Victoriana.

Recent, au fost scoase la licitatie si vandute doua copii dupa prima felicitare de Craciun comercializata vreodata. Fiind creat in 1843, desenul regasit pe ambele lucrari a scandalizat Anglia din perioada Victoriana prin faptul ca include trei copii care beau din pahare de vin.

Chiar si in 1843, scena in care copiii ciocnesc pahare de vin cu adultii la masa de Craciun a atras numeroase critici din partea asociatiilor care militau pentru temperarea consumului de alcool.

Asociatia Temperance, alaturi de o parte din societatea britanica a vremurilor, au criticat felicitarea care promova consumul de alcool in randul copiilor. Astfel, a fost lansata o intreaga campanie pentru a cenzura si a interzice comercializarea felicitarii.

In acelasi timp, desenul reflecta o mare parte din realitate, alcoolismul fiind o dependenta frecvent intalnita in secolul al XIX-lea in randul minorilor. 

Cele doua exemplare extrem de rare – felicitarea originala si o dovada semnata in rosu – au fost scoase la licitatie cu estimari intre 5.000 si 8.000 de lire sterline. Au fost vandute de Christie’s pe 9 decembrie cu suma de 13.750 de lire sterline.

Felicitarea prezinta o familie numeroasa care se bucura de un festin in jurul mesei de Craciun, ciocnind cupe de vin rosu. Sunt flancati de doua scene in care sunt realizate acte caritabile si inscriptia „Un Craciun Fericit si un An Nou Bucuros!”

Desenul a fost realizat de John Calcott Horsley la comanda lui Sir Henry Cole si si a fost lansat in decembrie 1843, in aceeasi luna in care a aparut si romanul „A Christmas Carol” al lui Charles Dickens.

Pentru a-si apara felicitarea, Henry Cole a declarat ca minorii ciocnesc pahare cu budinca de prune. Insa protestele primite din partea Asociatiei Temperance l-a determinat sa le altereze.

Incepand cu anul 1844, traditia felicitarilor de Craciun a fost preluata si de alti editori britanici insa creatia lui Horsley-Cole a intrat in istorie drept prima de acest gen.

In total, au supravietuit 21 de copii ale felicitarii, numai 5 dintre acestea avand dovada semnaturii lui Henry Cole ca fiind originale. Toate exemplarele existente au fost trimise apropiatilor lui Cole in preajma sarbatorilor.

Sir Henry Cole, cunoscut drept fondatorul Muzeului Victoria & Albert din Londra, a venit cu ideea comercializarii felicitarilor de Craciun in timp ce cauta un mod de a raspunde la urarile primite anual de la prieteni si rude.

Sir Henry Cole

In perioada Victoriana, era considerat nepoliticos sa nu raspunzi la o scrisoare sau un mesaj venit prin posta. 

Fiind unul dintre cei mai apreciati si admirati aristocrati ai vremurilor, Sir Henry Cole a inceput comercializarea felicitarilor ca o solutie pentru numeroasele mesaje la care ar fi trebuit sa raspunda in fiecare an. 

Aristocratul detinea numeroase functii importante in Guvernul Britanic si a fost printre fondatorii Serviciului Public Postal. Unul dintre motivele pentru crearea felicitarilor in masa a fost pentru a-i indemna pe oamenii de rand sa foloseasca posta cat mai des. 

Astfel, Cole l-a angajat pe designerul John Calcott Horsley sa creeze desenul si o editura care sa se ocupe de imprimarea felicitarilor, urmand sa fie comercializate prin Posta Britanica. Pretul era considerat destul de ridicat pentru Londra Victoriana, aflata in pragul saraciei, astfel incat nu a avut succesul asteptat.

In 1848 a fost creata o a doua felicitare de Craciun de catre artistul William Maw Egley.

A fost mult mai elaborata decat ideea lui Horsley si prezinta scena unui bal extravagant pe o parte, separata printr-un Arlechin si o Colombina de o cina de Craciun a unei familii aristocrate. Sub aceste desene se afla scene cu oameni saraci care stau la coada sa primeasca supa si barbati care ingheata in vremea rece de afara.

Doua dintre primele schite realizate de Egley sunt expuse la British Museum si Victoria & Albert Museum din Londra.

Treptat, traditia a inceput sa fie adoptata de majoritatea britanicilor. Din 1860, pe masura ce preturile serviciilor postale au scazut si au devenit accesibile pentru toata lumea, trimiterea felicitarilor a devenit un obicei popular. 

Din 1875, traditia a fost preluata de americani care au transformat-o intr-o industrie uriasa cu peste 1,5 miliarde de felicitari trimise anual.

Traditia mesajelor de Craciun este documentata inca din anul 1534 cand a fost folosita intr-o scrisoare expresia „Craciun Fericit”.

Prima felicitare de Craciun a fost trimisa Regelui James I al Angliei in 1611. Arata precum un manuscris pliabil care includea un desen cu un trandafir in mijloc, simbolul dinastiei Tudorilor si un mesaj adresat Regelui si fiului sau, sub forma a patru poezii si a unui cantec.

Traditia s-a pastrat in Familia Regala Britanica iar dezvaluirea felicitarii anuale a devenit un eveniment mediatic.

Mai jos veti gasi cele mai frumoase exemple de felicitari trimise de-a lungul anilor de Regina Elizabeta si familia sa.

Citește în continuare