Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul de Craciun: filme de Craciun de pe mapamond, jocuri de incercat cu cei mici, concerte de muzica clasica si plimbari virtuale prin pietele de Craciun din lume

Probabil traim una dintre cele mai atipice sarbatori de Craciun, in care cei mai multi dintre noi suntem departe de familia extinsa cu care de obicei petreceam in aceasta perioada. Din grija pentru cei apropiati, am ales sa petrecem sarbatorile de iarna in cadru cat mai restrans.

Pentru acest weekend, urban.ro va propune o serie de evenimente care au loc in variante online.

Concerte online care sa bucure audienta: magia muzicii enesciene intr-o transmisiune disponibita prin intermediul Festivalului Enescu, concertul traditional al Corului Madrigal, colinde organizate de unteatru si concertele din Festivalul Sonoro

Un concert extraordinar cu muzica lui George Enescu in interpretarea London Symphony Orchestra este disponibil online gratuit. Incepand de joi, 24 decembrie, Festivalul International George Enescu ofera iubitorilor muzicii clasice auditia lucrarii “Vox Maris” pe site-ul www.festivalenescu.ro,  in interpretarea London Symphony Orchestra, dirijata de maestrul Gianandrea Noseda si a Corului Academic al Radiodifuziunii Romane condus de Ciprian Tutu, solist fiind tenorul Cosmin Ifrim. Concertul oferit de Festivalul Enescu a fost in prima auditie la editia din 2019 a Festivalului, pe scena Salii Palatului din Bucuresti.

Traditionalul Concert Extraordinar de Craciun organizat anul de Corul National de Camera „Madrigal-Marin Constantin” aduce publicului si anul acesta muzica si atmosfera speciala a sarbatorilor de iarna prin intermediul transmisiei online gratuite.

Concertul de anul acesta este dirijat de Anna Ungureanu, iar evenimentul a fost inregistrat in conditii exceptionale in parteneriat cu Muzeul National de Arta al Romaniei. In conditiile extraordinare ale acestui an, Corul Madrigal ajunge la spectatori prin intermediul tehnologiei, lansand un produs inovativ – aplicatia online Madrigal App, dedicata concertelor si evenimentelor sustinte de celebrul ansamblu, care va putea fi accesata si vizualizata pe dispozitivele electonice (laptop, televizor etc.) din 23 decembrie 2020, si  de pe www.madrigal.ro.

Actrita Valentina Zaharia si pianistul Albert Tajti reinventeaza cantecele de iarna intr-un inedit proiect muzical, disponibil din 20 decembrie pe platforma unteatru cinematic.

Traditiile intalnesc elementele de spoken word poetry in concertul “Colinda de fereastra”, evenimentul online care va marca finalul acestui an, avandu-l ca invitat special pe renumitul percutionist Lucian Maxim.

Spectacolul va putea fi vizionat si ascultat in avanpremiera, pe 20 decembrie, intre orele 20:00 si 23:00, si va fi difuzat in premiera pe 23 si 24 decembrie, in acelasi interval orar. Un bilet achizitionat in sistem pay per view asigura accesul la toate difuzarile spectacolului, timp de o luna de zile.

Festivalul SoNoRo, editia a XV-a, va putea fi urmarit online pana pe 15 ianuarie 2021, pe platforma de Youtube a festivalului fiind indexate toate concertele transmise live.

Filme de Craciun de pe tot mapamondul. Povesti ecranizate din Franta, Brazilia, Noua Zeelanda, Zambia si tarile nordice, dar si propunerile TIFF Unlimited de Craciun atipic.

Desi liderul incontestabil al filmelor de Craciun ramane “Singur acasa”, urmat indeaproape de propunerile de povesti romantice invaluite in magia Craciunului prezentate de postul de televiziune Hallmark, o serie de alte filme de Craciun incep sa-si faca locul in preferintele cinefililor din lume.

“Marti, dupa Craciun” de Radu Muntean, “Home for Christmas”, o serie Netflix norvegiana, filme frantuzesti cu Catherine Deneuve si o comedie simpatica de pe plajele din Noua Zeelanda sunt printre propunerile pentru acest Craciun.

Jocuri si activitati distractive pentru copii, perfecte in perioada sarbatorilor: vanatoare de dulciuri prin casa, concurs de identificat arome sau karaoke.

Sarbatorile de anul acesta sunt cu totul diferite fata de anii trecuti, iar micutii sunt printre cei mai afectati de restrictiile impuse in ultima perioada, in special pentru ca au fost privati de intalnirile cu prietenii si colegii, mersul la scoala sau alte activitati cu care erau obisnuiti.  

Daca obisnuiti sa ascultati muzica in familie si va place sa va intreceti in vocalize ori de cate ori aveti ocazia, un concurs de karaoke cu melodii tematice de sarbatori este tot ce va trebuie pentru a anima o seara petrecuta acasa. Printre activitatile distractive pentru copii se numara si o sesiune de decupat figurine din carton pentru pozele de Craciun in familie.

Concursul de mirosit arome specifice sarbatorilor este un bun prilej pentru a va da seama cine este cel mai priceput membru al familiei in detectarea aromelor.

Daca aveti o pereche de ochelari pentru realitate augmentata, puteti incerca primul spectacol romanesc pus in scena in format VR.

Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe a lansat de curand platforma www.teatruVR.ro si primul spectacol VR in 360 de grade: “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, in regia lui Eugen Gyemant, realizand o fuziune intre arta teatrala, cinematografica si tehnologia VR.  

Piesa este segmentata in mai multe episoade si poate fi redata pe orice headset VR (conectat la internet si cu web browser VR) prin accesarea platformei Teatru VR si achitarea taxei aferente vizionării acesteia.

Teatrul a pus in vanzare si pachete complete, care contin si casti VR, ce pot fi utilizate si pentru alte tipuri de experiente VR. Pretul de achizitie este de 100 lei, respectiv 120 lei pentru seturile cu casca si controller, si pot fi cumparate tot de pe platforma dedicata spectacolelor in realitate virtuala. 

Citeste mai mult: https://www.urban.ro/teatrul-realitate-virtuala/

Pentru copii, este disponibila online gratuit „Trilogia Creanga”,  un spectacol de teatru radiofonic in format podcast disponibil gratuit datorita Teatrului Gong din Sibiu.

“Trilogia Creanga” este o noua initiativa culturala oferita de Teatrul Gong din Sibiu si ofera un spectacol de teatru radiofonic in regia Evei Labadi, o serie care reuneste povestile „Fata babei si fata mosneagului”, „Punguta cu doi bani” si „Ursul pacalit de vulpe”.

Inregistrarile sunt deja disponibile online, gratuit, pe website-ul institutiei. Fisierele audio vor putea fi accesate timp de un an. De asemenea, sunt disponibile si alte 100 fisiere audio in „Meniul cu povesti soptite”, tot pe website-ul teatrului.

Dupa mesele de Craciun, va recomandam si o plimbare prin oras. Bulevardele centrale au decoratiuni luminoase tematice, iar One Night Gallery organizeaza OFF Course Boulevard, o instalatie disponibila pe mai multe cladiri din zona Calea Victoriei.

Evenimentul artistic organizat de One Night Gallery recreeaza cele mai exotice destinatii ale lumii si le aduce impreuna in Bucuresti, reimaginate de artistii romani. 9 lucrari de arta create de Alina Bohoru, Aural Eye, Ana Banica, Les Ateliers Nomad, Ioana Trusca, Noetic, Raluca Bararu, Rizi, Stella Caraman si Time Studio transforma vitrinele unor locuri iconice din centrul Capitalei in spatii expozitionale, cu reinterpretari de la Rio la Madagascar, de la Tokyo la Ibiza, de la Bali la Chile.

Lucrarile pot fi descoperite pana pe 2 ianuarie, incepand cu ora 17.00, dupa cum urmeaza:  Grand Hotel Boulevard: Alina Bohoru – Rio; Hotel Novotel: Raluca Bararu – Bali; Grand Hotel Continental: Noetic – Insulele Comore; Athene Palace Hilton: Ana Banica – Chile; Hotel Radisson: Ioana Trusca, Time Studio – Bali; Zaganu Craft Beer Bar: Stella Caraman – Madagascar; Galeria 1001 Arte: RIZI – Tokio, Aural Eye – Ibiza si Bar A1: Les Ateliers Nomad – Round trip. Detalii despre eveniment aici

Citește în continuare