Skip to content

Filme de Craciun de pe tot mapamondul. Caterine Deneuve, Mirela Oprisor si Ingmar Bergman in povesti ecranizate din Franta, Romania, Brazilia sau tarile nordice

Desi liderul incontestabil al filmelor de Craciun ramane “Singur acasa”, urmat indeaproape de propunerile de povesti romantice invaluite in magia Craciunului prezentate de postul de televiziune Hallmark, o serie de alte filme de Craciun incep sa-si faca locul in preferintele cinefililor din lume.

Urban.ro va propune o lista de filme cu tematica de Craciun ca o plimbare pe glob.

Calatoria vizuala propusa incepe in Franta, cu actrita Catherine Deneuve si magia sarbatorilor in “O poveste de Craciun” si “Anotimpul meu preferat”.

Prezentat la Cannes in 2009, “O poveste de Craciun” in regia lui Arnaud Desplechin cu Jean-Paul Roussillon, Catherine Deneuve, Mathieu Amalric si Chiara Mastroianni in rolurile principale sunt o realitate de care s-au mai lovit si alte cupluri: o maladie genetica rara a unuia dintre copii ii forteaza sa gaseasca variante pentru a-i salva micutului viata.

Una dintre peliculele de referinta ale lui Catherine Deueuve este “Ma saison préférée” (“Anotimpul meu preferat”), in regia lui André Téchiné. Povestea din 1993 este creata in jurul batranei Berthe, care se muta in casa fiicei sale Emile. Sotul fiicei lui Emile dezaproba intruziunea batranei in familie, situatia agravandu-se o data cu sosirea de Craciun a fratelui lui Emile.

O comedie tematica ne prezinta si indepartata Zoua Zeelanda, cu un Mos Craciun care vrea sa-si ia concediu in filmul “Kiwi Christmas”.

Satul de materialismul Craciunului, Mos Craciun fuge in Noua Zeelandă pentru o vacanta de vara, chiar in perioada Craciunului. Cand doi copii kiwi isi dau seama ca barbatul este adevaratul Mos Craciun, incearca sa gaseasca o modalitate de a-l readuce la Polul Nord la timp pentru Craciun.

“Just another Christmas” a fost recent introdus in programul Netflix si prezinta viata unei familii din Brazilia care petrece Craciunul continuu.

“Just Another Christmas” (titlu original “Tudo Bem No Natal Que Vem”) este provestea unui barbat care a ramas intr-o bucla temporala unde e mereu Craciun. Barbatul uraste aceasta sarbatoare, insa primeste lectii importante despre ceea ce conteaza cu adevarat in viata datorita spiritului Craciunului.

Un Craciun atipic este prezentat si in povestea “Holiday in the Wild” de pe Netflix, actiunea avand loc intr-o tabara relativ izolata din Zambia.

O productie Netflix filmata in Africa, “Holiday in the Wild” este povestea despre reinventare a lui Kristin Davis, o newyorkeza care astepta sa petreaca o a doua luna de miere cu sotul ei, doar ca acesta ii cere divortul. Eroina decide sa plece totusi in calatoria deja programat si platita si ajunge in Africa. Un substrat al povestii este si manifestul pentru o viata mai simpla si mai departe de egoismul si consumerismul in care ne pierdem adesea.

In topul filmelor nordice de Craciun este “Rare exports: A Christmas Tale”, serialul Netflix “Home for Christmas” dar si capodopera “Fanny & Alexander” scrisa de Ingrid Bergman.

Pentru filmul “Rare exports: A Christmas Tale”, regizorul finlandez Jalmari Helander porneste de la premisa ca legenda lui Mos Craciun este mult mai complexa decat pare la prima vedere. Cu inspiratie din povestile fratilor Grimm, regizorul construieste o altfel de istorie in spatele Mosului. 

De asemenea, filmul il urmareste si pe micul Pietari, un pusti finlandez care se trezeste ca in satul langa care locuieste o echipa de americani foreaza o movila de pamant, ceea ce afecteaza grav fauna din zona, iar satenii sunt suparati ca din cauza zgomotelor, nu mai pot strange cetele de reni pentru iernare.

Cele doua sezoane din povestea “Home for Christmas” (“Un iubit de sezon”) de pe Netflix o adus in prim plan pe Johanne, care incepe sa caute iubitul perfect pentru Craciun pentru a-l prezenta familiei.

Regizata de Per-Olav Sørensen, pelicula ofera telespectatorilor umor norvegian prin prisma lui Johanne, o asistenta de 30 de ani, care lucreaza la un spital din Norvegia. In timpul cinei de Advent, se simte presata de familia ei sa aiba o relatie si minte, spunandu-le ca are un iubit care o va insoti la cina de Craciun.

Un film de peste cinci ore, “Fanny si Alexander” (regia Ingmar Bergman, 1982) ramane una dintre capodoperele Craciunului. In familia burgheza Ekdahl, Craciunul e baroc si debordant de veselie, insa in spatele bucuriei de Craciun se ascund lucruri inspaimantatoare. Regizorul Bergman creioneaza in detaliu trairile copiilor din film si cu ajutorul puterii lor de imaginatie, da nastere la imagini impresionante.

Topurile internationale de cel mai bun film strain cu tematica de Craciun mentioneaza des si filmul romanesc “Marti, dupa Craciun”, in regia lui Radu Muntean.

“Marti, dupa Craciun” a lui Radu Muntean a primit Un Certain Regard la Cannes in 2010, povestea fiind a lui Paul Hanganu, care este casatorit cu Adriana de zece ani. De sase luni, Paul are o relatie extra-conjugala cu Raluca, o dentista de 27 de ani, iar barbatul jongleaza intre timpul cu amanta, familia si goana dupa cumparaturi. Din distributia filmului fac parte Mimi Branescu, Mirela Oprisor, Maria Popistasu, Victor Rebengiuc, Dragos Bucur, Silvia Nastase si Adrian Vancica.

Si platforma TIFF Unlimited face o serie de recomandari de filme de Craciun: “Tangerine”, in regia lui Sean Baker, “Schimb de locuri” a lui John Landis cu Eddie Murphy, multipremiatul film “Carol” cu Cate Blanchett, “Mosul cel rau” in regia lui Terry Zwigoff si productia din 1988 “Greu de ucis”. 

Citește în continuare