Skip to content

15 secrete din productia celui mai popular film in perioada sarbatorilor: „Singur acasa” (Home Alone). De la zapada artificiala realizata din fulgi de cartofi la programul de somn al lui Macaulay Culkin care stabilea orarul filmarilor.

Pentru foarte multi, sarbatorile de iarna inseamna filme de vacanta nesfarsite, iar cele mai indragite sunt cele din franciza „Home alone”, formata din trei lungmetraje create de John Hughes si regizate de Chris Columbus si Raja Gosnell („Home alone 3”), unde tanarul Kevin McCallister trece prin tot felul de aventuri.

La inceputul anilor 90’, Macaulay Culkin a jucat in primele doua versiuni ale Home Alone, Home  Alone Christmas si Home Alone 2: Lost in New York. De atunci, au existat trei spin-off-uri fara Culkin, cele mai recente fiind Home Alone 4: Take Back the House si Home Alone: The Holiday Heist. 

Indiferent de cate ori ati vazut filmele, sunt multe detalii putin cunoscute de fanii francizei. O parte din aceste secrete din culise le veti regasi mai jos. 

Intre timp, toate filmele sunt disponibile spre vizionare pe platforma de streaming Disney+.

Scenariul pentru „Home Alone” a fost scris in mai putin de o saptamana.

Scenaristul John Hughes a realizat prima schita a scenariului in doar noua zile, dupa o vacanta pe care a avut-o cu familia lui in Europa. A fost inspirat de propriile sale griji in timp ce calatorea si a povestit pentru revista TIME in 190 ca „plecam in vacanta si faceam o lista cu tot ceea ce nu voiam sa uit. M-am gandit: ‘Ei bine, ar fi bine sa nu-mi uit copiii. ‘ Apoi m-am gandit: „Ce se intampla daca imi las fiul de 10 ani acasa? Ce ar face el? ‘„

Filmul a fost scris special pentru Culkin. Desi regizorul Chris Columbus a declarat pentru Entertainment Weekly ca s-a intalnit totusi cu „sute” de alti actori tineri, din „responsabilitate regizorala”, pentru a se asigura ca a gasit persoana potrivita. In cele din urma, a fost fermecat de Macaualy, despre care a spus ca era „foarte amuzant” si ca avea „o voce grozava, care nu era enervanta”.

Una dintre cele mai mari provocari ale echipei de productie a fost gasirea casei potrivite pentru „Singura Acasa.”

Regizorul Chris Columbus a declarat ca echipa a condus timp de mai multe saptamani prin zonele Wilmette, Winnetka, Glencoe, Lake Forest din North Shore. In cele din urma, a fost gasita casa potrivita, pe Lincoln Avenue 671 din Winnetka, Illinois. Anterior, cladirea a fost luata in considerare  pentru lungmetrajul „Unchiul Buck” din 1989 dar nu a mai fost folosita pana la urma.

Casa a devenit o importanta atractie turistica si un loc de pelerinaj pentru fanii „Singur acasa”, fiind vanduta in 2012 pentru 1,58 milioane de dolari. Recent, a fost transformata intr-un model LEGO si a fost disponibila pentru inchiriat pe Airbnb.

Unele scene de interior au fost filmate in casa reala, in timp ce altele au fost filmate pe platourile de filmare.

Secventele desfasurata pe hol, pe scara si in dormitorul de la mansarda au fost filmate in casa din Illinois, in timp ce bucataria, sufrageria si celelalte camere de la primul etaj au fost construite de la zero si filmate intr-un studio cinematografic.

Familia care detinea casa a locuit in continuare in cladire in timpul filmarilor.

A fost nevoie de aproximativ cinci luni pentru a pregati, filma si derula scenele de interior din casa, timp in care proprietarii de atunci, familia Abendshien, a continuat sa locuiasca acolo, in ciuda faptului ca aveau acces la un apartament care fusese platit ca parte a intelegerii cu studiourile 20th Century Fox.

Cynthia Abendshien a explicat in interviu acordat Chicago Magazine ca managerul locatiilor filmului le-a spus ca „in conformitate cu contractul, daca aveau nevoie sa darame un perete cand nu eram acasa, o puteau face. Asa ca ne-a spus ca era mai bine sa ramanem in incinta”.

Sotul ei, John Abendshien, a adaugat ca „in acea casa, exista un dormitor matrimonial cu patru camere. Practic, ne-am mutat acolo. Am pus o plita fierbinte acolo pentru a gati. Nu a trebuit sa gatim atat de mult, pentru ca aveam acces deplin la camionul cu mancare pe care il folosea echipa. „

Casuta din copac a lui Kevin a fost construita special pentru film in gradina, fiind demolata dupa filmari.

Din pacate, familia Abendshien nu a fost tocmai incantata de de casa din copac a lui Kevin si au refuzat sansa de a o pastra in curtea din spate dupa terminarea filmarilor.

Scena cu subsolul inundat a fost filmata intr-o piscina a scolii din localitate.

Regizoul Chris Columbus a declarat pentru Entertainment Weekly ca echipa de productie s-a folosit de piscina de la New Trier Township High School din Winnetka, Illinois, pentru a filma scena in care Kevin alearga printr-un subsol inundat.

Sala de baschet a scolii a fost, de asemenea, utilizata pentru a construi decorul avionului cu care familia Macallister a fost vazuta calatorind la Paris, in timp ce decorul bucatariei a fost construit tot acolo.

In realitate, familia Macallister nu a ajuns niciodata la Paris.

In timp ce in intriga filmului familia Macallister il paraseste pe Kevin in timp ce se indreapta spre Paris pentru Craciun, toate scenele au fost filmate in SUA.

Scenele in care familia este vazuta la Aeroportul Orly din Paris au fost de fapt filmate la Aeroportul International O’Hare.

Actorii adulti nu au jucat intotdeauna alaturi de Macaulay Culkin deoarece acesta nu avea voie sa fie pe set dupa o anumita ora.

Din cauza varstei lui Macaulay Culkin la acea vreme, actorul nu avea voie sa fie pe platourile de filmare dupa orele 22:00, asa cum spune legislatia locala. Insa o mare parte a filmului a fost filmat noaptea astfel ca Joe Pesci si Daniel Stern – in rolurile lui Harry si Marv – au jucat alaturi de regizorul Chris Columbus, care l-a inlocuit pe Kevin in spatele camerei.

Columbus a declarat pentru Entertainment Weekly ca il juca pe Kevin de la 10 seara pana la 6 dimineata. Actrita Catherine O’Hara si-a amintit, de asemenea, ca a fost nevoita sa joace in fata unei mingi de tenis pentru unele scene, si isi imagineze ca in locul mingiei este Kevin. Obisnuiau sa filmeze cadrele largi pana la orele 22:00 iar dupa aceea actorii adulti filmau prim-planurile unde jucau cu un scrip supervisor care raspundea in locul lui Kevin.

Pentru a ramane in personaj, Joe Pesci a facut tot posibilul sa nu interactioneze cu Macaulay in afara momentelor cand nu erau filmati.

Pesci a abordat personajul Harry prin tehnica lui Stanislavski – „method acting” – evitandu-l pe Macaulay Culkin, la vremea respectiva in varsta de 9 ani, pe platourile de filmare pentru ca acestuia sa ii fie frica de el si sa ofere reactii cat mai naturale in momentul inregistrarilor. Daca s-ar fi imprietenit intre duble, Pesci considera ca efectul pe care l-ar fi avut asupra lui Culkin nu ar fi fost la fel.

„Am vrut sa mentin integritatea relatiei contradictorii”, a declarat actorul pentru revista People.

Programul filmarilor a fost „dictat” de furtuna de zapada care a lovit statul Illinois in perioada respectiva. Acest lucru a creat o serie de complicatii si costuri suplimentare mai tarziu.

Conform unui episod din „The Movies that made us” in a doua zi de filmare a avut loc o furtuna de zapada. Echipa a decis sa profite rapid de moment pentru a filma secventa in care Kevin se reuneste cu familia sa in dimineata de Craciun. Pentru a accentua aversele, au fost utilizati fulgi de cartofi care au fost dispersati cu ventilatoare pentru a face sa para ca ninge ca in povesti.

Dupa ce s-a incheiat furtuna de zapada, echipa a trebuit sa aduca masini care produceau zapada artificiala pentru a avea continuitate cu finalul filmului, care era deja inregistrat. Producatorul Mark Radcliffe a declarat pentru revista Chicago ca ori de cate ori se topea zapada „pulverizam gheata, iar apoi aveam probleme cu gheata. Apoi asezam literalmente saci de gheata pentru a incerca sa creeze zapada. „

James Giovannetti Jr., unul dintre asistentii de regie, a adaugat ca „pe platou veneau zilnic camioane frigorifice cu gheata rasa. Trebuie sa fi fost vreo 15 tipi care aruncau tone de gheata in curte in fiecare zi. Este posibil sa fi intrat chiar apa in casa, pentru ca atunci cand a inceput sa se topeasca, a inceput sa se infiltreze in subsol. „

Mai multe momente importante au fost de fapt improvizate pe moment, inclusiv celebra reactie a lui Kevin dupa ce se da cu aftershave.

Reactia lui Kevin dupa ce s-a dat cu aftershave este una dintre cele mai iconice si recognoscibile imagini din franciza „Singur acasa” dar si din cultura pop a anilor ’90. Fotografia a fost utilizata pe posterul filmului si promoveaza si astazi lungmetrajul, inclusiv in Bucuresti unde acopera sute de metri patrati ai unui hotel de pe Bulevardul Regina Elisabeta pentru a promova platforma de streaming Disney+.

Cu toate acestea, Macaulay nu a interpretat momentul asa cum a vrut regizorul initial. Columbus a declarat intr-un interviu acordat Insider ca „Daca iti pui ceva pe fata care te arde, majoritatea oamenilor isi muta imediat mainile. Asa ca indicatia mea pentru el a fost ca atunci cand te mangai pe fata, sa-ti misti mainile si sa tipi. Si cred ca a fost prima dubla, el si-a tinut mainile pe obraji. Este amuzant cum momentul iconic din „Singur acasa” a fost de fapt un accident.”

Un alt actor care a ales sa improvizeze a fost John Candy care l-a interpretat pe Gus Polinski si care a declarat ca „filmam cateva duble prevazute in scenariu si apoi improvizam alte patru sau cinci duble, iar o mare parte din improvizatii au ajuns in film.” Printre aceste exemple se numara momentul in care Gus vorbeste cu Kate despre faptul ca a fost lasat in casa funerara singur cu cadavrul toata noaptea.

Tarantula de pe fata lui Marv era de fapt reala.

Actorul Daniel Stern si-a amintit intr-un interviu acordat publicatiei The Hollywood Reporter despre cum echipa de scenografie i-a spus initial ca aveau o tarantula de cauciuc pe care o puteau folosi. In acelasi timp, erau pregatiti si cu o tarantuala vie care, spune Stern, „era foarte frumoasa si mi-au aratat cum se plimba pe bratul dresorului”.

Stern a intrebat daca ar putea fi indepartat veninul paianjenului, la care i s-a spus ca acesta va muri. Actorul a raspuns „Da, dar daca nu-l scoti, o sa mor. Dar toata lumea parea in regula cu asta, asa ca i-am lasat sa imi puna tarantula pe fata. „

Cu toate acestea, tipatul lui nu a fost dublat, asa cum s-a scris de multe ori.

In mai multe articole publicate de-a lungul anilor s-a sustinut ca lui Stern i s-ar fi cerut sa mimeze tipatul pe care Marv il scoate cand vede paianjenul pentru a nu speria creatura, iar mai tarziu a fost dublat in film la montaj.

Cu toate acestea, Stern a dezvaluit pentru The Hollywood Reporter ca de fapt nu a fost asa, deoarece tipatul a fost real si l-a repetat la fiecare dubla. Initial a intrebat daca va speria paianjenul, „dar cred ca tarantulele nu aud. Din nou, m-am dedicat in totalitate acelui film… Am vrut sa dau lovitura in fiecare scena.” , a completat actorul.

Citește în continuare