Skip to content

15 retete sanatoase de smoothie-uri pentru un mic dejun energizant

O alimentatie sanatoasa se poate rezuma la capacitatea fiecaruia de a selectiona alimente cat mai sanatoase, in combinatii delicioase, pentru a face din acest scop unul cat mai placut de urmat. Daca va numarati printre cei care iubesc sa-si inceapa diminetile intr-un mod cat se poate de sanatos si indragiti combinatiile de fructe si legume in smoothie-uri gustoase, va propunem cateva retete sanatoase care sa va ofere energie inca de la prima ora a diminetii.

Un smoothie poate alcatui un mic dejun sanatos daca in compozitia sa se regaseste un echilibru intre ingredientele gustoase si substantele nutritive pe care le contine (inclusiv grasimi sanatoase, proteine si carbohidrati). Luati in considerare ca veti avea nevoie de un blender de buna calitate, mai ales daca doriti sa va creati un obicei din a consuma acest tip de bautura.

Este recomandat sa se evite adaosul de zahar, siropuri, sucuri de fructe in exces, iar pentru un gust mai dulce, puteti adauga miere in cantitati reduse sau indulcitori de provenienta 100% naturala.

Un smoothie cu merisoare si banane este o bautura racoritoare, dar si foarte satioasa si suficient de dulce, datorita merisoarelor cat si bananelor.

Ingrediente si mod de preparare pentru 2 portii: intr-un blender, adaugati o cana de merisoare inghetate, o cana de lapte de migdale neindulcit, o banana si 4 cuburi de gheata. Mixati pana cand toate ingredientele sunt amestecate uniform. Compozitia se toarna in pahare si se bea imediat. 

Smoothie-ul de dovleac cu avocado si iaurt grecesc este adesea recomandat de catre dieteticieni in programele de slabit si in mentinerea in limite normale a colesterolului.

Dovleacul este bogat in vitaminele A, D si E, dar si o sursa sigura de calciu, potasiu si fosfor. Servit si cu avocado in compozitie, acest smoothie poate fi considerat cu usurinta un mic dejun complet si sanatos.

Se mixeaza in blender o jumatate de cana de piure de dovleac (disponibil in comert, la conserva) sau preparat acasa, dupa preferinte, alaturi de o jumatate de avocado, o jumatate de cana de iaurt grecesc cu continut scazut de grasimi, o jumatate de cana de apa si o lingurita de sirop de artar. Astfel se va obtine cantitatea pentru doua portii.

Ideala de consumat in curele de detoxifiere si cu o consistenta satioasa este si bautura preparata din spanac, banane si mar.

Ingrediente si mod de preparare pentru doua portii: Se amesteca intr-un blender 2 maini de frunze de spanac proaspete, o banana de dimensiuni mari, 200 ml apa, un mar verde curatat de coaja. Se pot adauga, dupa preferinte, si fulgi de cocos sau seminte de in.

O bautura plina de vitamine datorita componentelor sale este si smoothie-ul cu telina apio, castraveti si struguri, o bucurie vizuala pentru cei care adora consumul de alimente verzi. 

Puteti realiza sucul mixand intr-un blender o cana si jumatate de lapte de migdale neindulcit, 2 tije de telina apio, o cana cu boabe de struguri verzi fara samburi, un castravete mediu curatat de coaja si 2 lingurite de miere. Toate ingredientele se amesteca pana capata o textura uniforma. Reteta este pentru doua portii.

Cunoscut pentru continutul sau ridicat de probiotice si proteine, iaurtul grecesc este un bun adjuvant in mentinerea sanatatii intestinelor, iar varza kale se bucura de un ridicat continut de fier, omega-3 si acizi grasi, fiindu-i recunoscute beneficiile in lupta impotriva artritei reumatoide.

Puteti prepara un smoothie sanatos si gustor cu kale si iaurt grecesc astfel: intr-un blender, turnati o cana de frunze de kale tocate grosier alaturi de jumatate de cana de iaurt grecesc, de preferat cu continut mai scazut de grasimi, o jumatate de cana de lapte de migdale si o lingurita de miere. Mixati pana cand amestecul capata o textura cremoasa si toate ingredientele sunt perfect incorporate.

Afinele sunt o sursa buna de vitamine dar si de antioxidanti (au un continut ridicat de vitamina K, C si magneziu), fiind demonstrat totodata si faptul ca aceste mici fructe au capacitatea de a reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Pentru a prepara o portie de smoothie cu afine, lapte de soia si vanilie se mixeaza intr-un blender jumatate de cana de afine, o cana de lapte de soia alaturi de 3 picaturi de esenta de vanilie. Afinele pot fi folosite si direct de la congelator.

Smoothie-ul cu piersici si fulgi de ovaz este un deliciu plin de fibre si arome irezistibile, cu o textura delicioasa si usoara.

Ingrediente si mod de preparare pentru o portie: mixati intr-un blender o jumatate de cana de lapte integral, o jumatate de cana de iaurt grecesc, un sfert de cana de fulgi de ovaz, o piersica (proaspata sau inghetata) si o jumatate de banana. Toate alimentele se amesteca pana devin o compozitie omogena.

Un adevarat rasfat pentru papilele gustative, dar si o sursa de vitamine si antioxidanti este mixtura din banane, capsuni si seminte de chia.

Pentru o portie aveti nevoie de urmatoarele ingrediete: o banana de dimensiuni mici, o jumatate de cana de apa, 4 capsune de dimensiuni medii, o jumatate de lingurita de seminte de chia (lasate la hidratat in apa cu 10 minute inaintea prepararii smoothie-ului). Fructele se curata, se taie felii si se mixeaza in blender alaturi de apa si de semintele de chia.

Un deliciu pentru o dimineata plina de energie poate fi si un smoothie de ananas cu portocale si vanilie.

Ananasul este recunoscut pentru proprietatile sale detoxifiante si antidepresive si este adeseori recomandat pentru tratarea durerilor digestive, in timp ce portocalele contin calciu, potasiu si vitamina C, avand capacitatea de a creste rezistenta organismului in fata infectiilor.

Pentru preparare aveti nevoie de o portocala curatata de coaja si taiata in bucati, o jumatate de cana cu ananas taiat cuburi, o jumatate de cana de iaurt grecesc, o jumatate de lingurita cu esenta de vanilie. Toate ingredientele se mixeaza intr-un blender pana capata o consistenta cremoasa.

Un rasfat foarte sanatos este smoothie-ul cu avocado si menta.

Avocado este un aliment foarte pretabil pentru smoothie, datorita pulpei sale dense si cremoase, iar continutul sau ridicat de vitamine (A, C, D, E, K, B6, B12) alaturi de antioxidanti si luteina fac din aceasta bautura un rasfat extrem de sanatos.

Ingrediente si mod de preparare pentru o portie: se mixeaza un avocado curatat de coaja si sambure, o cana cu lapte de cocos, o jumatate de cana de apa de cocos, o lingurita de miere si 3 frunze de menta proaspata. Bautura este gata cand compozitia devine omogena.

Daca sunteti ingrijorati de faptul ca micutul nu primeste suficiente proteine ​​din mesele sale, smoothie-urile facute acasa ii vor ajuta chiar si pe cei mai mofturosi copii sa aiba in alimentatia zilnica mai multe substante hranitoare esentiale. Aceste bauturi se prepara usor si au un gust delicios. Proteinele sunt nutrienti esentiali pentru sistemul imunitar, pentru o piele sanatoasa cat si pentru dezvoltarea muschilor. Printre cele mai bune surse proteice ​​se numara carnea, pestele, fasolea, nucile, laptele, branza, ouale, tofu sau iaurtul. Valorile proteice necesare variaza in functie de varsta si sex, iar copiii foarte activi ar putea avea nevoie de o cantitate mai ridicata de proteine.

O bautura delicioasa cu lapte de migdale si banane poate fi o sursa excelenta de nutrienti esentiali.

Untul de migdale contine vitamina E, fibre si fier, iar o lingura de unt de migdale are peste 3 grame de proteine. Pentru prepararea bauturii aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: o banana coapta, o cana de lapte de migdale neindulcit, o lingura cu unt de migdale si un sfert de cana de branza de vaci. Toate acestea se mixeaza pana se omogenizeaza.

Puteti adauga o lingurita de miere daca doriti sa fie putin mai dulce. Desigur, daca nu aveti unt de migdale la indemana, inlocuiti cu untul de arahide bogat, de asemenea, in proteine ​​vegetale.

O alta bautura fructata este si shake-ul cu afine, banana si iaurt grecesc, care reprezinta o modalitate excelenta de a incepe ziua.

Reteta se poate dubla usor, iar pentru o portie aveti nevoie de 70g afine congelate neindulcite, o banana medie, feliata, 180 g iaurt grecesc simplu fara grasime, 180 ml lapte de migdale vanilat neindulcit, 260 g cuburi de gheata. Laptele de migdale poate fi inlocuit cu orice tip de lapte.

Adaugati toate ingredientele intr-un blender in ordinea de mai sus si mixati pana la omogenizare. Consumati imediat.

Un alt shake foarte delicios si plin de proteine pentru copii este si cel cu ciocolata, care cu siguranta le va inveseli dimineata.

Bautura proteica se prepara dintr-o banana, o lingura de branza ricotta, o lingura de unt de arahide, jumatate de lingura de cacao, o ceasca de lapte sau lapte de migdale si o cana cu gheata.

Toate ingredientele se adauga intr-un blender si se amesteca pana devine o crema. Daca doriti sa subtiati compozitia adaugati mai mult lapte.

Smoothie-ul cu lapte de cocos si ananas este unul dintre bauturile proteice preferate ale copiilor

Veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: un sfert de cana de ovaz brut, o lingurita seminte de chia, o cana de lapte de cocos neindulcit, un sfert de cana de iaurt (de preferat iaurt grecesc), o cana cu bucati de ananas congelate, proaspete sau din conserva, o jumatate de lingurita extract de vanilie si una pana la doua lingurite de miere sau alt indulcitor.

Mai intai, macinati ovazul si semintele de chia pana capata o textura de faina. Intr-un blender adaugati laptele de cocos, iaurtul si ananasul impreuna cu semintele macinate si mixati toate ingredientele. Adaugati orice indulcitor doriti si lasati compozitia in frigider timp de cel putin patru ore sau peste noapte pentru a se inmuia ovazul. Se agita bine inainte sa fie baut.

Un shake de mango si portocale foarte gustos poate completa un mic dejun pentru cei mai activi dintre copii. 

Ingrediente necesare: o jumatate de cana de lapte de cocos neindulcit, o jumatate de cana iaurt grecesc vanilat fara grasime, o jumatate de cana cu mango congelat, doua linguri cu suc de portocale, o cana de gheata.

Se amesteca toate componentele si se bea imediat. Daca este necesar, puteti adauga mai multa gheata.

Citește în continuare

Calendar crestin ortodox — mai 2024

Calendarul crestin ortodox pentru luna mai 2024 include cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii: Sfintele Pasti sau Invierea Domnului. Luna incepe cu Saptamana Patimilor, continua cu Saptamana Luminata si se…

Citeste mai mult