Skip to content

Revista franceza de benzi desenate “Pif” a anuntat unde este disponibila revista in Romania. Pentru romani, “Pif” a fost una dintre putinele publicatii distribuite in perioada comunista

Una dintre cele mai citite si longevive reviste de benzi desenate din lume, revista Pif, a reparut pe piata dupa o pauza consistenta, ultima editie din serie fiind disponibila publicului in 1993 – desi revista a mai incercat sa apara ca trimestrial in perioada 2015-2017, dar si ca lunar in perioada 2004-2008.

Revista s-a relansat in decembrie 2020, iar pe langa personajele animate, cuprinde si jocuri video. Noua versiune este trimestriala si are si un nou nume, “Pif Le Mag”, costa 5.90 euro, iar primul numar a avut 88 de pagini, dar si o plansa pentru un joc oferit in pachet si un puiet de brad care marcheaza directia ecologista si de sustenabilitate a revistei – un gest care a mai fost facut de reprezentantii revistei si in 1975, cand au oferit tot un puiet de brad cumparatorilor editiei.

De asemenea, noua abordare a revistei este mult mai ecologista, cu gadgeturi din materiale care pot fi usor de reciclat, mai putin plastic, dar si o aplicatie de mobil unde apare avatarul digital a lui Pif. Editorialul semnat „Pif le chien” explica faptul ca eroii acestei reviste „exploreaza biodiversitatea, salveaza oceanele noastre si protejeaza planeta”.

Primul numar din noua versiune a revistei are atat republicari din numerele anilor 70’-80’, dar si desene noi, recreate de un ilustrator tanar, Levadoux (31 de ani). Povestea centrala din primul numar este dedicata aniversarii lui Pifou. 

O surpriza pentru fanii din Romania a fost mentionarea pe contul oficial de Twitter a publicatiei locurile de unde poate fi procurata revista – mai multe chioscuri din reteaua Inmedio au numarul la vanzare, in special cele care se regasesc in centre comerciale si mall-uri.

Revista a aparut in anul 1942, insa nu era o publicatie dedicata benzilor desenate, ci se numea “Jeune Patriote”. Trei ani mai tarziu, revista capata un alt nume, “Vaillant”, si incepe sa publice si desene. Celebrul catel Pif apare in 1948 din creionul lui Jose Cabrero Arnal, iar notorietatea catelului Pif creste atat de mult, incat revista isi schimba numele in “Vaillant – Le Journal de Pif”. Cativa ani mai tarziu, in 1969, revista aduce un element nou, o jucarie inovatoare, devenind “Pif Gadget”. Tirajul revistei ajunsese la un milion de exemplare saptamanal.

In Romania, revista “Pif” era printre putinele publicatii straine care se distribuiau in tara in perioada comunista. Unul dintre motive era faptul ca “Pif” era editata chiar de Partidul Comunist din Franta. Dupa desenele din celebra revista a existat si un serial tv, “Pif et Hercule”, care a ajuns imediat dupa Revolutie si in Romania. Serialul a avut 130 de episode de 10 minute fiecare.

Citește în continuare