Skip to content

Regizorul Spike Lee realizeaza un documentar pentru HBO despre atacurile de la New York din anul 2001. Anul acesta, pe 11 septembrie, se implinesc 20 de ani de la tragedie

In productia regizata de Spike Lee vor fi suprinse eforturile orasului New York de a-si reveni dupa cele intamplate pe 11 septembrie 2001. Filmarile vor surprinde si imagini recente, pentru a schita felul in care metropola americana incearca sa isi revina in contextual pandemiei de coronavirus.

Documentarul va fi lansat anul acesta, cand se implinesc 20 de ani de la tragedia din 2001.

“Prin cele 200 de interviuri realizate vom arata care este esenta orasului New York, cel mai fascinant oras de pe acest pamant, care este asa mai ales datorita oamenilor care locuiesc in el”, spune regizorul Spike Lee.

Compania de productie din spatele documentarului, WarnerMedia, a anuntat ca documentarul va oferi un portret amplu al locuitorilor New Yorkului, ii va urmari in actiunile lor de reconstructie, de refacere dupa atacul devastator, pana in zilele noastre, cand sunt confruntati cu pandemia de coronavirus.

Documentarul va fi difuzat de HBO anul acesta, fara a fi anuntata o data exacta.

Spike Lee a mai regizat un documentar pentru HBO despre efectele huraganului Katrina, “When the Levees Broke”, lansat in 2006.

In 2020, regizorul a postat pe Instagram un scurtmetraj cu scene din New York din timpul pandemiei de coronavirus si l-a descris ca fiind o scrisoare de dragoste pentru metropola si locuitorii ei.

Celebra melodie „New York, New York” a lui Frank Sinatra se poate asculta pe fundalul filmului care prezinta imagini cu strazile goale ale orasului si reperele faimoase ale acestuia, inclusiv statii de metrou, teatrul Broadway, stadionul Yankee, podul Brooklyn, faimosul bulevard Wall Street si cadre cu personalul medical din spitale. Lee a primit permisiunea sa foloseasca cantecul de la fiica artistului, Tina Sinatra, si Sony/ATV Music Publishing.

Aici puteti urmari filmul si puteti citi mai multe despre despre o alta pelicula a regizorului Spike Lee, “Fratia celor cinci”, disponibila pe Netflix

In dimineata zilei de 11 septembrie 2001, 19 teroristi Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroristii au preluat controlul avioanelor, prabusind doua dintre ele in Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York.

Toti oamenii aflati la bordul avioanelor au fost ucisi, alaturi de multi altii care lucrau in cladiri. Ambele cladiri s-au prabusit in decurs de doua ore, distrugand si avariind si alte cladiri din jur.

Un al treilea avion a fost prabusit in cladirea Pentagon din Arlington, Virginia, langa Washington. Al patrulea avion s-a prabusit pe o campie, in zona rurala a statului Pennsylvania, dupa ce unii dintre pasageri si membrii echipajului au incercat sa recastige controlul avionului, pe care teroristii il indreptasera spre Washington, D.C. Nu au existat supravietuitori ai zborurilor.

In urma atacurilor au murit aproape 3000 de oameni, inclusiv teroristii.

Despre un alt film realizat pentru a marca cei 20 de ani de la tragedia din Statele Unite, puteti citi aici.

Citește în continuare