Skip to content

In premiera, Damien Hirst va accepta criptomoneda ca plata pentru o serie de lucrari scoase la vanzare.

Artistul britanic Damien Hirst a anuntat lansarea unui tiraj de opt tiparituri al tablourilor cu flori de cires. Vor fi disponibile pentru cumparare atat prin card de credit sau debit dar si prin criptomonede Bitcoin si Ether. Proiectul este realizat impreuna cu compania de imprimari HENI Leviathan.

Tipariturile vor fi disponibile pana pe data de 3 martie, fiecare exemplar are un pret de 3000 de dolari sau 0,058 BTC / 1,8 ETH, in functie de pretul din momentul publicarii. Fiecare piesa va fi semnata de Hirst.

Hirst a facut anuntul pe contului de Instagram unde si-a motivat decizia de a accepta monedele digitale ca un act de credinta in acest sistem care devine tot mai utilizat: „E greu sa ai incredere in ceva in lumea asta dar cumva reusim sa o facem. Imi place arta, imi place lumea criptomonedelor, sunt increzator in Bitcoin si Ether si in faptul ca pot sa le accept pentru aceasta vanzare.”

Este prima oara cand un artist de calibrul lui Hirst, unul dintre cei mai bine cotati din lume, cu expozitii in toate muzeele mari de arta moderna si contemporana din lume, accepta criptomoneda drept plata.

Gestul e neobisnuit pentru un artist „blue chip” (artist care se vinde constant foarte bine in licitatii) si ar putea a transforma plata cu criptomoneda intr-un obicei in lumea artei. Desi au mai existat artisti care au adoptat aceasta practica, marile companii si muzee au fost reticente la criptomoneda si nu au reusit sa inteleaga exact cum functioneaza acest sistem.

Fiecare tiparitura vanduta este numita dupa una dintre „Cele opt virtuti ale lui Bushido”, codul de etica al samurailor. Acestea au fost numite: Justitie, Curaj, Mila, Politete, Onestitate, Onoare, Loialitate si Control.

Picturile cu florile ce cires fac referire la impresionism, punctilism si „action painting”. Hirst le-a descris ca fiind „despre frumuseste si viata si moarte. Sunt extreme, exista ceva plin de speranta, dar fara speranta. Sunt arta, dar luate din natura. Sunt despre dorinta si despre modul in care procesam dragostea si de ce avem nevoie de ea.”

In urma cu o saptamana, Hirst a instalat 40 de lucrari de arta langa Lacul St.Moritz din Alpii Elvetienii.

„Mental Escapology” este prima expozitie publica a lui Damien Hirst in Elvetia si include 40 dintre cele mai spectaculoase sculpturi ale sale instalate in diverse locuri cheie din zona Lacului St.Moritz, una dintre destinatiile preferate a celor mai instariti oameni din lume.

„Istorie Naturala”, „Tablouri cu buline”, „Caleidoscop”, „Calugarul”, „Doua figuri cu toba” sunt printre seriile incluse in expozitia din Elvetia.

In centrul instalatiei se afla „Calugarul”, o lucrare din 2014 de peste 3 metri inaltime si „Templul”, o reprezentare anatomica a corpului uman realizata in 2008. Pentru instalarea lucrarii din urma a fost nevoie de interventia unui elicopter care sa o plaseze in cel mai potrivit loc din valea St.Moritz. Hirst a declarat ca „am incercat sa folosim cadrul natural pentru a expune sculpturile in cel mai bun mod posibil. „Templul” priveste deasupra lacului si poate fi vazuta de la o distanta foarte mare pentru ca este imensa iar culorile ies in evidenta din peisajul format din zapada si gheata.”

Povestea uimitoare a carierei lui Damien Hirst o puteti afla mai jos.

Citește în continuare

Pe 4 martie, London Symphony Orchestra are un concert gratuit online sub bagheta lui Sir John Eliot Gardiner. Din program romanul de origine maghiara György Ligeti, autorul coloanelor sonore pentru filmele lui Kubrick: “Odiseea spatiala 2001”, “Stralucirea” si “Cu ochii larg deschisi”.

Sir John Eliot Gardiner (stanga) György Ligeti (dreapta) Publicul pasionat de muzica clasica are ocazia sa asculte gratuit online un concert de muzica clasica oferit de London Symphony Orchestra, din…

Citeste mai mult