Skip to content

O posibila lucrare a lui Banksy a aparut pe peretele inchisorii in care Oscar Wilde a fost inchis pentru homosexualitate.

Pe peretele inchisorii din Reading a aparut o opera de arta care poarta semnele specifice artistului stradal Bansky. 

Lucrarea prezinta un prizonier care evadeaza pe o franghie formata din cearsafuri legate de o masina de scris – o posibila referinta la Oscar Wilde care a fost incarcerat la Reading.

Lucrarea a fost observata de locuitorii din Reading care au inceput sa posteze imagini pe retelele de socializare pana la punctul in care oamenii din zonele limitrofele ale orasului au inceput sa vina sa vada graffiti-ul care ii este atribuit lui Banksy. Pana la aceasta ora, artistul nu a revendicat opera de arta.

Foto: Profimedia Images

Inchisoarea a fost abandonata din 2013 si a fost scoasa la vanzare de guvernul britanic in 2019. Se afla in pragul vanzarii cand dezvoltatorii care planuiau sa o cumpere au anulat intelegerea. Consiliul local din Reading a intervenit spunand ca isi doreste sa refaca oferta de cumparare si sa transforme cladirea intr-un complex artistic.

Directorii teatrelor si muzeelor din Reading au interpretat aparitia lucrarii lui Banksy ca un gest de sustinere pentru transformarea inchisorii intr-un spatiul cultural. Matt Rodda, un membru al Parlamentului Britanic a declarat pentru BBC: „ii multumesc lui Banksy sau oricui a realizat aceasta lucrare pentru sprijinul acordat campaniei de a salva Inchisoarea Gaol. Este o cladire istorica unica si ar trebui salvata si pastrata pentru generatiile viitoare.

Profesorul Paul Gough, expert in operele lui Banksy si vice-cancelar al Universitatii de Arte din Bournemouth a spus pentru BBC ca lucrarea este „destul de convingatoare” iar calitatea picturii sugereaza realizarea de catre cineva „care stie sa picteze si care a practicat multi ani pictand pe schele in toiul noptii. Ar fi nevoie de un copiator prea bun pentru a imita stilul lui Banksy atat de bine.”

Curatorul de arta local Vince John a declarat ca opera face referire la Oscar Wilde si ar putea fi un „semn de incurajare pentru utilizarea cladirii ca centru cultural.”

Intre 1895 si 1897, Oscar Wilde a fost incarcerat la Reading Gaol pentru acte homosexuale.

Scriitorul a fost condamnat dupa ce aventura sa cu Lord Alfred Douglas a fost dezvaluita publicului. Legile vremurilor specificau faptul ca homosexualitatea era ilegala si era pedepsita cu inchisoarea.

Wilde a fost inchis timp de doi ani, mai intai la inchisoarea Wandsworth si apoi la Reading. Timpul petrecut dupa gratii l-a afectat enorm iar la trei ani dupa eliberare, a murit.

Biografia lui Wilde mentioneaza cum, dupa perioada in care a stat inchis, artistul a fost distrus, falit si umilit in ochii publicului. De la un nume celebru in literatura si cercurile culturale ale vremurilor, a fost redus la un numar de celula, C33 care a devenit si pseudonimul sub care a fost publicat pentru prima data poemul „Balada din Reading Gaol”. Versurile descriu brutalitatea sistemului penal din Epoca Victoriana si suferinta indurata – in timpul incarcerarii, Wilde a asistat la o executie a unui paznic care si-a ucis sotia intr-un acces de gelozie. Experienta a fost traumatizanta, in special pentru un suflet sensibil cum era cunoscut artistul.

Pentru Banksy, plasarea lucrarilor intr-un context anume a facut dintotdeauna parte din mesajul operei sale.

Una dintre cele mai recente opere revendicate de Banksy a fost rupta din perete in urma cu cateva saptamani, pentru a fi vanduta. Un alt graffiti a fost acoperit pentru ca atragea prea multi vizitatori.

Citește în continuare