Skip to content

Ziua Mondiala a Teatrului in evenimente cu Matei Visniec, Anamaria Marinca, Victor Rebengiuc si Virgil Ogasanu printre invitati

Ziua Mondiala a Teatrului se celebreaza inca din 1962, cand a fost aleasa data de 27 martie. Sarbatoarea este un moment de recunoastere a fortei de comunicare pe care o are teatrul, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

Pentru a celebra aceasta zi, o serie de evenimente sunt organizate de institutiile culturale din Bucuresti.

Teatrul Bulandra organizeaza in parteneriat cu UNATC doua intalniri-eveniment intre tanara generatie de actori si seniorii Teatrului Bulandra – Victor Rebengiuc si Virgil Ogasanu – moderate de Lia Bugnar.

Evenimentul incepe de la ora 16.00, unde cei doi actori isi vor evoca atat propriile inceputuri in profesia pe care au transformat-o in arta, cat si momentele care le-au marcat cariera, intr-un dialog deschis si provocator cu participantii, moderate de Lia Bugnar. Discutia va fi live pe Facebook-ul Teatrului Bulandra.

La Teatrul Odeon se difuzeaza online, gratuit, incepand cu ora 19:00, filmul Theatre insights – stories from Fabulamundi / Perspective teatrale – povesti din Fabulamundi.

Filmul este o productie PAV, in colaborare cu Kublai Film, va fi subtitrat in limba engleza si prezinta opt autori Fabulamundi, cate unul pentru fiecare tara partenera, pentru a incerca sa prezinte proiectul din perspectiva fiecaruia. Au comandat fiecarui autor un text, un singur act, la granita dintre cinema si teatru, pornind de la un episod care s-a intamplat in timpul Fabulamundi, reflectand astfel punctul lor de vedere asupra proiectului. Detalii despre film aici.

Teatrul Metropolis va gazdui spectacolul „Impreuna G53”, care va fi transmis online incepand cu ora 18.00.

Evenimentul este un spectacol cu o serie de actori ca  Maia Morgenstern, Iuliana Vilsan, Vlad Logigan, Ilona Brezoianu, Miclos Baci, Medeea Marinescu, Crina Semciuc, Tudor Aaron Istodor, Emilia Popescu, Aylin Cadir, Dana Rogoz, Alma Alexandra, Razvan Popovici, Irina Margareta Nistor, Antoaneta Cojocaru, Cristina Casian, Anca Sigartau, Richard Bovnoczki, Ioana Marchidan, Florina Gleznea, Cabiria Morgenstern, Magdalena-Marta Catone, Letitia Vladescu, Maria Miu, Ofelia Popii, Adriana Trandafir, Alexandru Tomescu, Rodica Mandache, Ada Milea, Marian Ralea, Marius Manole si Oana Pellea care sustin constructia Teatrului G53.

Spectacolul va fi difuzat pe streamerse.net si dureaza 2h53min, iar biletele costa 53 lei.

Unteatru invita publicul incepand cu ora 20:00 si pana la miezul noptii la o intalnire virtuala cu actorii Constantin Cojocaru si Gelu Nitu in spectacolul ,,Varstele lunii”, disponibil online, pe platforma https://cinematic.unteatru.ro/.

“Varstele lunii” vorbeste despre batranete, moarte, ambiguitatea memoriei si speranta ca dragostea poate usura apropierea inevitabila de eclipsa finala.

Prima editie a Festivalului International „Matei Visniec” se va desfasura online, in perioada 21 – 27 martie, marcand doua date importante in calendarul cultural – Ziua Internationala a Poeziei si Ziua Mondiala a Teatrului.

Programul din 27 martie cuprinde „Extraterestrul care isi dorea ca amintire o pijama”, piesa de teatru pusa in scena de Teatrul Municipal „Matei Visniec” din Suceava, care incepe la ora 13.00, apoi conferinta sustinuta de George Banu despre „Actorul si jocul: identificare si indepartare. De la jocul mascat si jocul corporal la psihologie si distantare”, de la ora 16.00.

In partea a doua a zilei, se poate viziona online „Occident Express”, piesa de teatru pusa in scena de Teatrul Szigligeti din Oradea, regia Zakariás Zalán, de la ora 18.00 si performance-ul in regia  Catherine Sullivan a Performance #8: „The Man with the Apple”, „The Voice in the Blind Light” (I), „The Voice in the Darkness” (II) and (III)/ „Omul cu marul”, „Voci in lumina orbitoare” (I), „Voci in intuneric” (II) si (III).

Toate evenimentele sunt disponibile gratuit pe pagina de Facebook a Muzeului National al Literaturii Romane.

Actrita Anamaria Marinca este invitata lui Octavian Saiu intr-o noua editie a „Anotimpurilor dialogului despre teatru”.

Conversatia se va difuzata online gratuit chiar de Ziua Mondiala a Teatrului, sambata, pe 27 martie, de la ora 19.00, pe pagina de Facebook a Teatrelli, iar dialogul va fi subtitrat in limba engleza. Dialogul va fi accesibil ulterior si pe site-ul www.teatrelli.com, la sectiunea „Dezbateri”.

La Teatrul National Bucuresti vor fi prezentate pe YouTube doua conferinte sustinute de Radu Beligan si Alexandru Tocilescu.

Conferinta actorului Radu Beligan, cu titlul „Profesorii mei”, a avut loc in martie 2008, si cea a regizorului Alexandru Tocilescu, „Despre teatru si ale lui”, a fost sustinuta in 2011. Evenimentele vor fi disponibile aici.

Tot sambata se deschide un ciclu de vizionari prezentate publicului italian, iar conferinta aleasa pentru debutul seriei este „Matei Visniec – Teatru si jurnalism. Influente reciproce/ Teatro e giornalismo. Influenze reciproche”. Seria acestor conferinte va fi continuata de  coregraful Gigi Caciuleanu, istoricul Ioan Aurel Pop, scriitorul Andrei Plesu si ministrul Bogdan Aurescu.

Citește în continuare