Skip to content

Inspiratie: New York-ul va fi plin de spectacole jucate in aer liber in primavara si vara, in incercarea de a aduce din nou arta aproape de oameni

Programul este pus la punct de Lincoln Center, din New York – casa mai multor organizatii artistice, printre care New York Philharmonic, Metropolitan Opera, New York City Ballet sau Juilliard School of Music.

Scopul este de a readuce la viata arta in metropola americana. Spectacolele in aer liber vor incepe pe 7 aprilie, de Ziua Mondiala a Sanatatii, iar biletele de la 10 scene amplasate in oras vor fi oferite prima oara angajatilor din domeniul sanatatii.

Cu toate acestea, majoritatea spectacolelor au fost gandite, intr-o prima faza, ca fiind cu acces deschis, fara bilet.

Presedintele Lincoln Center din New York, Henry Timms, spune ca instutitia pe care o conduce a gasit modalitati de a folosi spatiul din fata cladirii pentru a deveni scena pentru spectacole. In plus, si alte institutii din intreg New Yourk-ul au fost contactate pentru a pune la dispozitie spatii pentru artisti.

“Ceea ce vrem sa facem este sa folosim cat mai mult spatiul public. Vrem sa contribuim si noi la refacerea New York-ului, la readucererea lui la viata. Se pune mare accent pe refacerea economiei, este un lucru important, desigur, dar trebuie sa existe si aceasta conexiune umana, si aici trebuie refacute lucrurile”, spune Henry Timms. In opinia sa, revitalizarea artei va aduce oamenii mai aproape, atat cat se poate, ii va face sa simta din nou ca sunt impreuna.

Au fost deja incheiate parteneriate intre artistii de la Lincoln Center cu alte companii artistice precum Bronx Academy of Arts and Dance (BAAD!), Caribbean Cultural Center African Diaspora Institute, Harlem Week, Harlem Arts Alliance, Korean Cultural Center New York, Weeksville Heritage Center.

Incepand de luna viitoare, vor fi proiectii de filme la Lincoln Center, concerte sustinute seara de Chamber Music Society of Lincoln Center, concerte de cabaret, dar si workshopuri de dans, toate in aer liber cu respectarea masurilor de distantare. In plus, tot in aer liber vor avea loc si repetitiile artistilor.

“Telefonul imi suna in continuu”, spune directorul Henry Timms. Acesta spune ca si producatori de pe Broadway l-au contactat pentru a-l intreba cum pot ajuta la sustinerea concertelor in aer liber.

De asemenea, in New York a inceput programul “Open Culture”, deschis intre 1 martie si 31 octombrie. Prin intermediul acestuia, dansatorii, comediantii si muzicienii pot cere un permis prin care pot oferi in strada spectacole oamenilor.

Delacorte Theater a anuntat ca incepand cu 5 iulie, actorii vor juca in aer liber, in cartierul Harlem piesa „Merry Wives”. Va fi jucata vreme de 8 saptamani.

Tot in New York, artistii au gasit o modalitate ingenioasa de a sustine concerte – in vitrinele magazinelor. Este vorba despre concerte sustinute sub umbrela NY PopsUp

In Romania, arta stradala este inca la inceput. Urban.ro a scris aici despre Stefan Tajti, un violonist care a cantat atat pe scena Ateneului, cat si pe strada:

Citește în continuare