Skip to content

Clujenii se familiarizeaza in strada, in conditii de siguranta sanitara, cu mai reprezentative opere ale Muzeului Prado din Madrid. Goya, Velázquez, Rubens, Botticelli, Rembrandt sau Hieronymus Bosch, prezentate la o scara 1:1.

Incepand cu 5 aprilie, la Centrul de Cultura Urbana Casino situat in Parcul Central “Simion Barnutiu” din Cluj Napoca va avea loc expozitia fotografica „Muzeul Prado iese în strada”. In aer liber, vor fi expuse 22 dintre cele mai reprezentative opere ale Muzeului Prado, principala institutie culturala a Spaniei si unul dintre cele mai importante muzee din lume, cu peste 200 de ani de existenta.

Vor fi expuse reproduceri ale unor capodopere semnate de Goya, Velázquez, Rubens, Botticelli, Rembrandt sau Hieronymus Bosch, prezentate la o scara de 1:1.

Umbrela de soare, Goya

“Expozitia isi propune sa scoata arta in strada si sa o apropie de public cu ajutorul unor imagini magnifice, oferind privitorilor o experienta similara unei vizite reale chiar la Muzeul Prado”, anunta reprezentantii  Ambasadei Spaniei la Bucureşti, organizatorii expozitiei, in colaborare cu Muzeul National Prado din Madrid si cu sprijinul Primariei Municipiului Cluj-Napoca si al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca.

Expozitia a fost prezentata anterior la Bucuresti si Timisoara, precum si in numeroase orase din America Centrala si de Sud, Filipine, SUA si Spania si ofera prilejul unui periplu prin colectiile de pictura gazduite de Muzeul Prado.

Lucrarile selectate dezvaluie trecatorilor motivele pentru care Muzeul Prado reprezinta una dintre principalele pinacoteci ale lumii si un autentic Patrimoniu al Umanitatii. 

Expozitia de la Cluj-Napoca va fi deschisa pana pe 18 aprilie.

Muzeul Prado – considerat muzeul national de arta al Spaniei – a avut peste 3,6 milioane de vizitatori in 2019.

Are una dintre cele mai impresionante colectii de arta din lume, avand la baza fosta Colectie Regala Spaniola cu tablouri si sculpturi din secolul al 12-lea pana in secolul al 20-lea de la cei mai mari maestri europeni din perioada Renasterii, Baroca si Romantica.

Colectia Muzeului Prado include lucrari de la majoritatea pictorilor importanti din istorie, o selectie rar care este intrecuta numai de Muzeul Luvru din Paris, Galeriile Uffizi din Florenta si National Gallery din Londra.

La finalul anului trecut, pentru a veni in sprijinul iubitorilor de arta, Muzeul Prado din Madrid a lansat o aplicatie de tip ghid virtual in care ofera acces gratuit la unele dintre cele mai cunoscute opere de arta din istorie. Aici puteti citi mai multe despre cum puteti vedea, virtual – operele:

Citește în continuare