Skip to content

Casatoriile regale britanice si controversele din jurul lor. Daca ne uitam in trecutul britanicilor, multe sotii ale printilor si regilor au avut povesti dramatice

Odata cu interviul acordat de cuplul Harry – Megahn pentru Oprah Winfrey a fost readusa in atentia publica situatia in care tinerele devenite printese prin casatorie  nu s–au adaptat la viata lor cea noua. De-a lungul istoriei, mai multe sotii ale domnilor cu sange albastru au avut de suferit, dupa casatorie. Iata cateva dintre povestile tumultuoase ale unor doamne care au ajuns la curtea regala britanica.

Cea mai recenta dintre printesele nefericite a fost Lady D, printesa Diana care si-a pierdut viata pe 31 august 1997. Se afla la Paris si a murit in urma unui accident de masina, soferul fiind orbit de blitul paparazzilor care o urmareau.

In timpul vietii, a trebuit sa faca fata infidelitatii sotului sau, printul Charles, a indiferentei pe care acesta o arata in public fata de ea, dar si presei care incerca in continuu sa afle detalii din viata lor privata. S-a luptat cu bulimia, dar si cu depresia post-natala. Actiunile caritabile au fost evadarea emotionala a printesei Diana. In 1996 a divortat de printul Charles.

In 1936, regele Edward al VIII-lea a renuntat la tron pentru se casatori cu o americanca divortata, cu Wallis Simpson.

Ea a fost atunci catalogata ca o impostoare, o femeie care a dorit sa urce in ierarhia sociala. A fost tratata cu raceala de membrii familiei regale britanice, de oamenii din apropierea lor, dar si de presa. Apropiatii ei au descris-o, insa, ca pe o femeie inteligenta, amuzanta si sincera, care a reusit sa iasa dintr-o relatie abuziva, inainte de a-i castiga inima regelui Edward. Intr-un discurs tinut in anul 1936, Edward a declarat “A ajuns sa-mi fie imposibil sa-mi duc la bun sfarsit indatoririle de rege asa cum mi-as dori sa o fac, fara ajutorul si sprijinul femeii de care m-am indragostit”.

A renuntat la tron, iar cei doi s-au mutat in Franta. Insa, chiar si acolo au fost urmariti de scandal si barfe pentru tot restul vietii.

Catherine of Aragon a fost fiica cea mica a regelui Ferdinand si a reginei Isabella a Spaniei. Catherine a ajuns in Anglia pe cand avea 15 ani, cu o impresionanta zestre, planul fiind sa se casatoreasca Arthur caruia ii fusese sortita inca de la 3 ani.

Acesta a murit la scurt timp, iar Catherine s-a casatorit cu fratele sau, Henrry care era adolescent. A pierdut cateva sarcini si nu a putut sa ii ofere un fiu sotului sau, ci doar o fiica viitoarea Mary I of England. La vremea respective femeile nu puteau avea succesiunea la tron . Intre timp, Henry VIII-lea devenise obsedat de o femeie mai tanara, Anne Boleyn si, dupa ce a incalcat toate regulile politice si religioase, a divortat de Chatherine si s-a casatorit cu Anne. Totusi, Chatherine nu a acceptat niciodata divortul si a fost alungata de la curtea regala. Henry VIII i-a interzis fiicei lor, Mary, sa participle la inmormantarea mamei sale.

Pentru a se putea casatori cu Anne Boleyn, Henry VIII a interupt relatiile cu Vaticanul si a pus bazele propriei biserici. Soarta lui Anne s-a dovedit a fi crunta in cele din urma, cu toate ca reusise sa cauzeze o ruptura intre Regatul Unit si Vatican. Aceasta a fost decapitata, fiind acuzata de tradare, adulter si incest. In plus, Katherine Howard, cea de-a cincea sotie a lui Henry, a avut aceeasi soarta.

Anne of Cleves a fost cea de-a patra sotie a lui Henry. Statura sa impozanta i-a adus porecla ‘The Flanders Mare’.

 Se spune ca Henry nu a fost deloc atras de Anne si nu au reusit sa isi consume casnicia. Anne a fost de acord sa divorteze atunci cand regele a intalnit-o pe Katherine Howard. S-a mutat apoi la castelul Hever.

Eleanor of Acquitane a fost intemnitata de sotul ei Henry al II-lea. A fost una dintre cele mai bogate si mai influente femei din Europa.

Prima data s-a casatorit cu regele Frantei Louis al VII-lea. Casatoria lor a fost anulata si in anul 1152 s-a casatorit cu Ducele Normandiei, care mai tarziu a devenit regele Henry al II-lea. Au avut opt copii, dar nu s-au pus de acord in privinta viitorului acestora. Henry a intemnitat-o pe Eleanor in 1173 pentru ca il sustinea pe fiul lor Henry, care isi dorea mai multa putere. 16 ani a stat inchisa si a fost eliberata de fiul sau, Richard I (cunoscut si sub numele de Richard Inima de Leu) abia la moartea sotului sau.

Catherine of Breganza a fost sotia regelui Charles al II-lea. A fost acuzata de complot pentru a destabiliza domnia sotului sau.

Charles a sarit in apararea lui Chatherine, dar asta nu a insemnat ca viata ei a fost una usoara –  a trebuit sa faca fata infidelitatilor lui Charles, a pierdut multe sarcini si nu a fost deloc iubita la curtea regala.

Eleanor of Provence avea doar 12 ani cand a ajuns la Londra, pentru a se casatori cu regele Henry al III-lea, care avea 30 de ani.

Chiar si in acele vremuri, Eleanor era considerata prea tanara pentru o casnicie. Tanara si-a adus cu ea la curtea regala familia, dar si prieteni si au inceput sa apara problemele, avand in vedere ca atunci cand te casatoresti cu un membru al familiei regale britanice inseamna sa iti lasi in urma trecutul. Acest lucru este valabil si azi, era valabil si atunci. Eleanor era foarte inteligenta, ii placea sa se imbrace dupa modern, iar curtenii nu au putut accepta acest lucru. Intr-una dintre aparitiile publice a fost atacata cu oua stricate, noroi si pietre.

Caroline of Brunswick a fost casatorita cu George IV, print de Wales, un mariaj care s-a realizat pentru ca George IV-lea avea nevoie de averea celei pe care a facut-o sotie.

In acelasi timp s-a casatorit in secret si in mod ilegal cu o anumita doamna Fitzherbert, vaduva. George IV-lea  era renumit pentru placerea sa de a manca si de bea. La nunta cu Caroline era beat, iar aceasta i-a spus proaspatului sau sot ca este “foarte gras”. Dupa nasterea fiicei lor, cei doi au inceput sa traiasca separat. Caroline si-a gasit un iubit italian si chiar au adoptat un copil orfan. Cand George IV a ajuns rege, a  refuzat sa o accepte pe Caroline ca regina si a cerut sa divorteze. In 1821, aceasteia i-a fost interzis sa participe la incoronarea regelui. A murit in acelasi an, fiind ingropata in Germania, tara sa natala. Pe mormantul sau se afla inscriptia: “Aici se odihneste Caroline, regina ranita a Angliei”.

Revenind in zilele noastre, interviul acordat de Harry si Megahn a adus in fata inadaptarea actritei americane la viata de la curte (era uimita ca trebuie sa faca reverenta Reginei chiar si in privat), dar si mici rautati si conflicte cu cumnata sa, Kate, despre care a spus ca a asteptat la nesfarit ca sa se marite .

Meghan a sugerat ca a trait intr-un mediu ostil, rasist si ca, desi la inceput a fost acceptata de familie si totul parea frumos, imediat dupa ce a anuntat ca va avea un copil lucrurile au inceput sa se complice.

Au fost mentionate conversatii intre membrii familei despre cat de inchisa la culoare va fi pielea copilului lor. Harry a mentionat ca disputa dintre ei si tatal lui a fost atat de mare incat la un moment dat a refuzat sa-i mai raspunda la telefoane. Iar Meghan a martursit, intr-o zona mult mai dramatica, cum familia regala a intretinut o atmosfera rasista si umilitoare pentru ea, incat pe perioada cat era gravida cu primul copil s-a gandit la sinucidere.

Citește în continuare